RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Аншлаг в травмпунктах та сотні ДТП: як Україна переживає льодовиковий період

Крижаний дощ практично паралізував рух у кількох областях України

Крижаний дощ практично паралізував рух у кількох областях України Фото: Getty images

У четвер ввечері, 10 грудня, частину українських областей накрив крижаний дощ, який перетворив вулиці на суцільну ковзанку. Найсильніше негоду відчули в Житомирській, Київській та Чернівецькій областях. Столицю паралізували затори, сотні ДТП та травмованих, за попередніми даними є загиблі. Як Україна пережила льодовиковий колапс, і яка ситуація станом на сьогодні - читайте в "Апострофі".

Перший рівень небезпеки

Днем, 10 грудня, Державна служба з надзвичайних ситуацій попередила про погіршення погодних умов в Україні - сильний вітер(15-20 м/с), ожеледь та мокрий сніг. На дорогах ввели I рівень небезпеки, жовтий.

У зв'язку з прогнозами, ДСНС попередила про обмеження руху вантажного автотранспорту і автобусів на час обробки спецтехнікою дорожнього покриття в Київській та Житомирській областях. Обмеження вводили і для Тернопільської та Рівненської областей, але пізніше його зняли. Для ліквідації наслідків негоди було задіяно 808 одиниці техніки та 1183 робітників.

Через негоду в Україні 173 населених пункти в 3 областях були повністю знеструмлені. Зокрема, в Київській області - 79 населених пунктів, у Житомирській - 58, а в Чернівецькій - 36. Електропостачання продовжують відновлювати бригади обленерго, але через ситуацію на дорогах роботи проходять з труднощами.

Затори та ДТП

Крижаний дощ накрив області близько до вечора, як раз, коли люди вибиралися з роботи по домівках. І хоча рятувальники наполегливо рекомендували скористатися громадським транспортом, а не власними авто, судячи з даних Google Maps порад послухались не всі водії. У Києві через ожеледицю та велику кількість аварій практично зупинився рух не тільки в центрі, але і по всьому місту.

Йдеться про проспект Перемоги, вулицю Олени Теліги, проспекти Степана Бандери, Валерія Лобановського, а також Жилянську, Миколи Голего, Генерала Тупикова та Індустріальний провулок. На Дарницькому мосту і мосту Патона було ускладнено рух в напрямку правого берега.

У четвер, 10 грудня, Київ встав в пробках Фото: скрін

Також стояв бульвар Тараса Шевченка, бульвар Лесі Українки, Чоколівський бульвар, Набережне шосе, вулиця Січових Стрільців, Володимирська, Вадима Гетьмана, і бульвар Дружби народів.

За вечір четверга підрозділи ДСНС провели буксирування 13 автомобілів і надали допомогу 29 громадянам. А за даними патрульної поліції Києва, вчора було оформлено 127 дорожньо-транспортних пригод. З них: чотири ДТП з травмованими.

Загалом в Києві вночі працювала 301 одиниця спецтехніки та 36 бригад з ручного прибирання (272 працівника). До боротьби з ожеледицею залучали 4 тисячі двірників. З початку негоди використовували 2143,7 тони солі, 99,6 тони піщано-сольової суміші та 258,3 тони рідких хлоридів.

У Житомирі ж за вчора зафіксовано понад 60 ДТП, пишуть місцеві ЗМІ.

Більше сотні травмованих

За даними Департаменту охорони здоров'я КМДА за вчорашній день до травматологів за допомогою звернулося 163 особи, серед них 13 дітей. Частину з них було госпіталізовано. У відомстві також зазначили, що це перший випадок таких масових звернень до травмпунктів з початку холодів в цьому році.

Фото: УНІАН

Таксі підняли ціни

Кому негода стала в радість, так це столичним таксистам, які збільшили ціни на свої послуги у 2-3 рази.

Зокрема, згідно з додатком "Уклон", доїхати з Хрещатика до Борщагівської коштувало 194 гривні, хоча в звичайну погоду ціна становила близько 80 гривень.

Таксисти підняли ціни Фото: "Фокус"

Щоб доїхати з Хрещатика до Позняків просили 234 гривні, а з Хрещатика до ринку "Троєщина" - 261 гривню.

Фото: "Фокус"

Фото: "Фокус"

А ось в Житомирі, наприклад, таксистам взагалі забороняли виїжджати на виклики через погані погодні умови.

У Житомирі таксі не виїжджали на виклики Фото: zt.20minut.ua

Літаки не літають

Через ожеледицю в столичних аеропортах "Бориспіль" та "Жуляни" не могли сісти на посадку літаки з ряду країн. Так до "Борисполя" не долетів літак з Мінська, який був змушений повернутись назад. Рейс авіакомпанії Windrose полетів в аеропорт Дніпра.

В "Жуляни" не долетів літак з Вільнюса, а також скасували рейс з Дортмунда. За повідомленнями аеропорту, більше запланованих рейсів у них не було.

Що зараз

У п'ятницю, 11 грудня, погодні умови суттєво не покращилися. Незважаючи на роботу комунальників, на дорогах і тротуарах дуже слизько. Синоптики обіцяють в більшості регіонів України крижаний дощ та сильний вітер. У столиці в п'ятницю очікується дощ зі снігом, невеликий мороз і висока вологість.

У Києві через складні погодні умови 11 грудня введено оперативне становище на всіх маршрутах громадського транспорту - курсування з відхиленням від графіка руху - в зв'язку зі складними погодними умовами.

На роботу киянам сьогодні дістатися також складно, як і в четвер з роботи додому. Громадський транспорт переповнений, а столиця стоїть в пробках.

За даними Google Maps в центрі міста ускладнений рух автомобільного транспорту, і є вже перші ДТП. Крім того, як пише "Київ оперативний" в соціальних мережах, смертельне ДТП сталося на вулиці Ентузіастів. За даними очевидців з місця подій, водій через негоду не впорався з керуванням, після чого транспортний засіб занесло в дерево. Попередньо загинула одна людина, про інших постраждалих інформація уточнюється. Пізніше стало відомо, що в першій половині дня 11 грудня в Києві було зафіксовано близько 500 аварій, з яких сім - із загиблими та травмованими.

Читайте також

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ