RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Без масової вакцинації від коронавірусу помре 700 тисяч українців - Ольга Стефанишина

Стефанишина розповіла, про що концепція "Голосу" про вакцинацію

Стефанишина розповіла, про що концепція "Голосу" про вакцинацію Ольга Стефанішина Фото: УНІАН

Якщо не провести масове вакцинування українців від коронавірусу, то помре близько 700 тисяч українців. Крім того, держава повинна виділити у 6 разів більше коштів на закупівлю вакцин, щоб вони були доступними для українців. Також необхідно провести комунікаційну кампанію, оскільки сьогодні майже 50% українців не готові до вакцинації від COVID-19. Про це в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповіла народний депутат України від фракції "Голос" ОЛЬГА СТЕФАНИШИНА.

- Ваша партія презентувала план заходів для уряду щодо першочергових кроків для вакцинації населення від COVID-19. Що це за план? Що ви пропонуєте зробити уряду і чого, на вашу думку, не вистачає, що не робиться?

- Ми презентували рекомендації для уряду щодо вакцинації від COVID-19. Ми, по-перше, бачимо, що сьогодні немає чіткого урядового плану щодо втілення цього наймасштабнішого, напевно, проекту щодо вакцинації від COVID-19.

Хочу зазначити, що за підрахунками, які сьогодні є, Україна повинна буде провакцинувати щонайменше 20 мільйонів людей. Це лише групи, які першочергові для вакцинування. І плюс ще десь 7 мільйонів потрібно буде провакцинувати для того, щоб в Україні був колективний імунітет. Це величезні цифри.

Звичайно, ми вимагаємо, щоби на рівні уряду був затверджений відповідний план, який потім буде спущений також і в регіони. Ми насамперед говоримо про управління процесами. На рівні уряду має бути призначена конкретна особа, яка відповідатиме за масову вакцинацію від COVID-19. Наприклад, у Великій Британії є взагалі окремий міністр з питань вакцинації, який займається саме цією координацією. Те сам має відбуватися і в областях. Тобто має відбуватися чітка координація процесів на центральному і місцевому рівнях.

- Чи буде вакцина доступною для українців?

- Звичайно, сьогодні ми говоримо про її доступність. Якщо подивитися на ті цифри, які сьогодні приводяться щодо кількості вакцин, то ми зможемо отримати безоплатно в рамках ініціативи COVAX лише для 4 мільйонів людей.

Та сума, яка сьогодні закладена у державному бюджеті, є вкрай недостатньою. Закладено 2,6 млрд гривень, а потрібно щонайменше 15 млрд. Тепер при формуванні державного бюджету ці розрахунки мають братися до уваги.

Окрім вакцин потрібно ще закуповувати додаткові матеріали. Це голки, шприци, засоби захисту для лікарів. Також потрібно оцінювати, хто буде робити вакцинацію, і як це буде робитися.

Багато країн світу сьогодні думають про залучення додаткових фахівців, оскільки медичних працівників, по-перше, не вистачає. А по-друге, вони дуже зайняті протидією COVID-19, і багато хто хворіє. Тому треба вже зараз думати про додаткові ресурси медичного персоналу, волонтерів, які будуть долучатися до цього процесу.

Читайте: Давайте будемо чесними, вакцина не захищає - Наталя Лісневська

- А де буде зберігатися ця вакцина? Адже там потрібен спеціальний температурний режим.

- Так, треба оцінити логістичні потужності України. Ми знаємо, що деякі вакцини потребують зберігання при температурі -80°C. І взагалі весь холодовий ланцюг має бути оперативно оцінений, і треба докупити те обладнання, яке сьогодні необхідне.

Також ми говорили дуже багато про комунікаційну кампанію, оскільки сьогодні, за соціологічними даними, майже 50% українців не готові до вакцинації від COVID-19.

Я хочу зазначити, що якщо в нас не буде відбуватися така вакцинація, і, припустімо, за кілька років все населення України перехворіє на коронавірус, то помре від нього близько 700 тисяч людей, оскільки в нас захворюваність зараз майже 2%. Це окрема область України, наприклад, Запоріжжя. Це величезна кількість людей, яка помре без масової вакцинації. Про це теж треба говорити.

- Чи був вже якийсь фідбек на ваш план? Чи були, можливо, якісь запитання чи зауваження? Як його сприйняли?

- Ми презентували сьогодні цей план, оприлюднили його. І далі вже будемо говорити про парламентські дії стосовно цього плану впродовж цього парламентського тижня.

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію