RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Локдаун або канікули: як будуть вчитися школярі та студенти на суворому карантині

Нові "ковідні" обмеження ризикують перетворитися на головний біль для батьків

Нові "ковідні" обмеження ризикують перетворитися на головний біль для батьків Фото: pixabay.com

З 8 січня 2021 року Україна йде на жорсткий карантин. Під забороною опинилася й робота середніх та вищих навчальних закладів. І хоча зимові канікули 2020/2021 в школах частково збігаються з локдауном, місцева влада роздумує над тим, як діти навчатимуться після канікул. Які варіанти пропонують на місцях, дізнавався "Апостроф".

Що відомо про локдаун

9 грудня 2020 року Кабінет міністрів України визначив дати для посилених правил карантину. Суворі обмеження триватимуть з 00:00 8 січня по 00:00 25 січня 2021 року (тобто, з 8 по 24 січня включно).

Що буде заборонено на час дії локдауну:

  • робота кафе, ресторанів, барів (крім доставки та замовлень на винос);
  • кінотеатрів, театрів;
  • фітнес-клубів, спортивних залів, басейнів;
  • торгово-розважальних центрів (дозволена торгівля продуктами харчування, ліками, ветпрепаратами, товарами особистої гігієни та побутовою хімією);
  • торгівля непродовольчими товарами (робота непродовольчих ринків);
  • будь-які розважальні, спортивні або культурні масові заходи;
  • відвідування всіх навчальних закладів будь-якої форми власності, крім дитячих садків.

Що буде працювати:

  • громадський транспорт - з обмеженнями "помаранчевої" зони, щоб люди могли їздити на роботу на ті підприємства, які працюватимуть в період посиленого карантину;
  • міжміське та міжнародне авто- авіа- і залізничне сполучення;
  • продуктові магазини;
  • магазини з товарами особистої гігієни та побутовою хімією;
  • аптеки та ветаптеки;
  • торгівля засобами зв'язку;
  • торгівля кормом для тварин;
  • банки;
  • поштові оператори;
  • АЗС (без зон харчування), техобслуговування і ремонт авто;
  • готелі (зони загального харчування працюватимуть тільки з 6:00 до 11:00)
  • заклади харчування - тільки робота на винос або доставка;
  • перукарні та салони краси, за умови попереднього запису;
  • спортивні заходи професійних клубів без глядачів.

    Громадський транспорт буде працюватиФото: Апостроф / Дмитро Олійник

Школярам продовжать канікули?

Згідно з рекомендаціями Міністерства освіти України, зимові канікули в школах повинні початися з 25 грудня та тривати до 10 січня включно. У шкіл є право самостійно визначати дати канікул для учнів, але в основному вони дотримуються рекомендацій Міністерства.

Таким чином навчання повинно було початися з 11 січня, але, як вже зазначалося, в Україні вводять жорсткий карантин. Першими такому рішенню зраділи, звичайно ж, діти. Але щастя тривало недовго. Першими на рішення уряду відреагували в Києві. Так заступник голови КМДА Валентин Мондрієвський повідомив, що з 11 січня школи почнуть працювати в дистанційному режимі.

Якщо ситуація з поширенням COVID-19 не буде погіршуватися, то вже 25 січня школи запрацюють в звичайному режимі.

За таким же сценарієм пішли і у Львові: начальниця відділу дошкільної, загальної середньої освіти та позашкільної роботи Департаменту освіти Львівської ОДА Ірина Сіслюк розповіла, що кожен заклад буде вирішувати самостійно, як і коли саме йому працювати в січні.

За її словами, частина шкіл підуть на канікули за рекомендаціями МОН, ще частина вирішили зробити канікули з 31 грудня по 25 січня. При цьому перші проводитимуть дистанційне навчання з 11 по 25 січня, а другим доведеться ущільняти весняні або літні канікули. "Тобто, внесуть зміни в структуру освітнього процесу і, можливо, на 2 дні скоротять весняні канікули, або ж на 2-3 дня продовжать навчання в червні", - сказала Сіслюк.

У Харкові до кінця ще не визначилися, що ж робити зі школярами. Ще до рішення Кабміну про локдаун, заступник голови Харківської ОДА Тарас Пастух пропонував почати канікули в школах з 15-20 грудня і продовжити на 3-4 тижні. На його думку, це допомогло б істотно знизити поширення захворюваності на COVID в області. Втім, вже зараз в місті Куп'янськ Харківської області повідомили, що місцеві школи переведуть на дистанційку.

В Одесі, в більшості випадків, школи йдуть на канікули з 28 грудня, повідомила на своїй сторінці в Facebook директор міського департаменту освіти Олена Буйневич. При цьому Буйневич не змогла відповісти на питання, щодо порядку навчання, після двотижневого відпочинку.

Загалом, остаточного рішення, чи продовжувати школярам зимові канікули або переводити їх на дистанційне навчання, немає у більшості регіонів України. Тим часом Міносвіти розіслало рекомендації школам в зв'язку з введенням локдауну, в яких попросило належним чином організувати дистанційне навчання або порекомендувало оголосити в даний час канікули.

Фото: pixabay.com

А що з вишами

Як говорилося вище, відвідування вищих навчальних закладів також потрапляє під заборону. Для них МОН так само розробило рекомендації, згідно з якими якщо у виші сесія припадає на період з 8 по 24 січня, то вона повинна проходити виключно в дистанційному режимі. А якщо в цей період студенти матимуть практику, то вона теж повинна проходити онлайн.

У Міносвіти додали, що під час впровадження дистанційного навчання слід враховувати рекомендації з організації поточного та семестрового контролю, а також атестації здобувачів освіти із застосуванням дистанційних технологій. Крім того, навчальним закладам рекомендують ввести гнучкий режим робочого часу та дистанційної роботи співробітників в умовах продовження карантину.

До того ж, як відомо, уряд продовжив дію карантину, встановленого через COVID-19, до 28 лютого 2021 року. На цей період в вишах заборонено:

  • відвідувати очно навчальні заклади групами більше 20 чоловік;
  • відвідувати навчальні заклади, якщо на самоізоляції через контакт з пацієнтом з підтвердженим COVID-19 перебувають близько 50% студентів і персоналу закладу;
  • проводити в навчальних закладах масові заходи (вистави, свята, концерти) за участю студентів з більш ніж однієї групи і в присутності глядачів.

Втім, студенти ще з вересня місяця в основному займаються дистанційно, а тому особливих змін не помітять.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні