RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Я стверджую, що коронавірус-мутант знаходиться в Україні вже три тижні - лікар-інфекціоніст

Інфікований британським ковідом пацієнт живе в Закарпатті

Інфікований британським ковідом пацієнт живе в Закарпатті Віктор Петров Фото: mukachevo.net

Новий штам коронавіруса SARS-CoV-2, який з'явився у Великій Британії, справді потрапив до України. Про це в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповів лікар-інфекціоніст ВІКТОР ПЕТРОВ.

- Як ви дізналися, що у нашого заробітчанина з Закарпаття новий штам коронавірусу?

- Пацієнт, який звернувся до мене, був в Україні протягом 3 тижнів. Він перехворів на інфекційне захворювання, яке називається SARS-CoV-2. Мабуть, він був діагностований стандартним способом – з ПЛР-тестуванням. В даному випадку я дізнався про те, що він має атипову форму або точніше мутацію постфактум від чеських колег. Мені були надіслані результати його тесту, в яких відзначено мутацію.

- Як ви вважаєте, він міг заразити своїх родичів чи колег безпосередньо на Закарпатті?

- Якщо говорити про інкубаційний період, який може становити від 4-7 до 14 днів, то пацієнт, відвідуючи, наприклад, європейські країни, міг бути в контакті з іншими людьми в процесі свого перебування в Україні або в процесі поїздки в Україну. Я не можу стовідсотково сказати, де він інфікувався.

- У нас є заява від очільника ЦГЗ, що не було зафіксовано в Україні випадків інфікування новим штамом. Що ви можете про цю заяву сказати? Чи надсилали ви дані до нашого МОЗу?

- Де в Україні тестують на атиповий вірус? Може, Кузін (Ігор Кузін, в.о. гендиректора ДУ "Центр громадського здоров'я" (ЦГЗ), - "Апостроф") мені розкаже, де він тестує на атипові праймери? В Україні вони взагалі є, ми можемо тестувати на атиповий вірус? Зараз для тих колег, які нападають на мене, і наших доблесних епідеміологів та інфекціоністів, які по своїй посаді мусять відбиватися: скажіть, будь ласка, у вас є інформація, що у нас немає атипового мутованого штаму? У чому проблема, власне? У тому що він є? Якщо він міг бути завезений або через Західну Україну, або через західний кордон, так і через масу рейсів з Лондона, які здійснювалися практично до вчорашнього дня, то може хтось із лікарів сказати, що в нас немає мутованого вірусу? Я стверджую, що він у нас є, і в мене є для цього факти, які я отримав ретроспективно, постфактум від свого пацієнта. Тому я стверджую, що в нас міг бути зареєстрований цей штам, якби ми робили такі тести.

- Українські вчені розробили тест, який виявляє коронавірус та штами грипу. Цей мультитест ПЛР може нам допомогти виявляти мутовані віруси на кшталт того, що ви знайшли?

- Для того, щоб діагностувати будь-який мутований вірус, потрібно мати праймери, про що сказав Віктор Ляшко (головний санітарний лікар, - "Апостроф"). Що таке праймери? Це специфічна частинка гену, яка виявляє той чи інший змінений вірус. Те, що ми можемо зараз діагностувати в Україні будь-який вірус, - це абсолютна правда. Діагностуючи РНК вірусу, ми вже можемо встановити діагноз. Але ми не знаємо, яка генетична структура. Будь-який мій студент – я викладаю в університеті – знає, що таке секвенування. Це розщеплення генетичного матеріалу на частинки. Так от, я, практикуючий лікар, не маю можливості всі штами вірусу відправити на секвенування. Думаю, мій колега так само цього не може зробити. Більше того, я скажу чесно, що зараз будь-якому практикуючому лікарю складно буде діагностувати SARS-CoV-2, 3, 4, 5 в залежності від кількості мутацій, які будуть відбуватися. Вони будуть відбуватися, це факт. Це є РНК-вмісний вірус і він дуже швидко піддається мутації. Основна проблема в тому, що нам потрібно буде діагностувати грип А, грип В, риносинцитіальну інфекцію, парагрип, а також коронавірусну інфекцію різних типів мутацій. Це найбільша проблема, яка в цьому епідемічному сезоні практично до весни буде стояти перед кожним інфекціоністом або терапевтом. Тому будь-які тести, які дозволять безкоштовно обстежувати пацієнта, будуть плюсом. Буде дуже круто, якщо ми матимемо цей арсенал і можливість обстежувати пацієнтів більш ґрунтовно.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга