RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україні зникає питна вода, під загрозою багато областей - кліматолог Віра Балабух

В Україні зміни клімату йдуть швидше, ніж в цілому на планеті

В Україні зміни клімату йдуть швидше, ніж в цілому на планеті Фото: pixabay.com

Зміни клімату, які відбуваються на нашій планеті, неминуче призведуть до катастроф. Ці зміни позначаються і на Україні, що вже призвело до таких негативних наслідків, як проблеми із водними ресурсами і водозабезпеченням. Зокрема у східних областях України вже є величезний дефіцит питної води. І ситуація лише погіршується. Про це в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповіла кліматолог, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ВІРА БАЛАБУХ.

- Деякі дослідження кажуть, що через зміну клімату календарна погода іде з затримкою в місяць або наперед. У нас, наприклад, раніше починається весна, а десь у Німеччині на місяць пізніше починається зима. Ви вже бачите такі зміни та зсуви по датах сезонів?

- Це бачать усі. Особливо цього року, коли в нас взагалі зими не було, власне кажучи. Процеси, які зараз відбуваються на нашій планеті, взагалі безпрецедентні, а кліматичні зміни, які спостерігаються, набули такого величезного масштабу, якого ще ніколи не було за всю історію людства.

Проблема полягає не в тому, що клімат змінюється - він завжди змінювався. У нас був льодовиковий період, тропічні ліси росли на території тієї ж України. Зараз проблема полягає в тому, що ці зміни відбуваються надзвичайно стрімко. Те, що ми бачимо зараз протягом життя одного покоління, раніше тривало десь півтори тисячі років.

Звичайно, що це призводить до тих катастрофічних наслідків, які ми можемо спостерігати. Насамперед ми бачимо, що дуже сильно змінюється термічний режим, режим зволоження, збільшується інтенсивність і повторюваність небезпечних явищ погоди.

Якщо говорити про сезони, то, звичайно, те підвищення температури, яке в нас відбувається, найбільш суттєво в Україні спостерігається в холодний період та влітку.

Якщо говорити про холодний період, то протягом нього дуже суттєво зростає саме мінімальна температура. Це призводить до того, що тривалість сезонів у нас суттєво змінюється та зміщується. Весна, як правило, починається на 2-3 тижні раніше. Осінь стає значно довшою.

Зрештою, в цьому році ми бачили безпрецедентно довгу осінь. Такої теплої і тривалої осені у нас ще ніколи не було за всю історію метеорологічних спостережень. Це не просто випадковість, що в цьому році так склалися обставини. Це вже стало трендом і закономірністю. На жаль, вона і надалі буде посилюватися, якщо ми нічого не будемо робити. Тому ми і далі будемо фіксувати ці зміни.

- Чи можемо ми говорити про те, що клімат настільки зміниться, що в нас можуть стати зими європейськими – абсолютно без снігу – а наш сніг піде, умовно кажучи, в Африку?

- Власне кажучи, він уже змінився досить суттєво. Ми бачимо, що в цьому році зими не було і снігу практично не було, що призвело до таких негативних наслідків, як проблеми із водними ресурсами, водозабезпеченням.

Підвищення температури і зміна режиму зволоження призводять до того, що наш клімат стає більш середземноморським.

- До цих змін людство готове?

- Я вважаю, що ні. Довгий час вважалося, що це не серйозно, що ці зміни періодичні, що все можна буде повернути назад. Лише нещодавно вчені дійшли одностайної думки, що ці зміни незворотні, що це не періодичність, яка характерна для атмосферних процесів. Саме людина впливає на клімат.

Звичайно, що це досить негативно. Лише зараз з’являється розуміння, що це досить серйозна проблема, яку потрібно вирішувати. Якщо ми не будемо нічого робити, то, зрештою, ми просто не зможемо вижити. Настільки серйозні ці зміни. Вони можуть стати катастрофічними для тих, хто живе в тропічних широтах чи на атолових островах. Там же взагалі люди втрачають свої країни.

Наприклад, такої безпрецедентної кількості ураганів, які були в цьому році, не було за всю історію. Не вистачило латинської абетки, щоб давати назву цим ураганам. Майже половину грецької було використано.

Звичайно, треба розуміти, що це серйозно. Ми обов’язково маємо вживати заходи для того, щоб не допустити та призупинити такі зміни. Вони вже набрали такого величезного масштабу, що частково ми мабуть і не зможемо цього зробити. Навіть якщо сьогодні ми повністю припинимо викид парникових газів, то призупинити цей процес зараз ми не зможемо. Мабуть, потрібно ще століття для того, щоб хоча б якось повернутися назад. Якщо ми нічого не будемо робити, то попереду нас очікує катастрофа.

- Коли нас може очікувати катастрофа? Згадуючи ці урагани та величезні пожежі по всьому світу, ми розуміємо, що наступний рік може бути ще важчим. Погоду навіть не можуть передбачити, оскільки клімат дуже змінився.

- Якщо ми зараз уважно подивимося на ті події, які відбуваються у світі, то можемо побачити, що для деяких країн катастрофа настає вже сьогодні. Вони сьогодні мають справу з безпрецедентними ураганами, коли швидкість вітру сягає 320 км/год. Ви собі уявляєте, машина не їде з такою швидкістю, а це вітер. Тобто з такою швидкістю потім летять і дерева, і все інше. Коли випадають півтори тони опадів на квадратний метр, і це супроводжується таким вітром, хіба це не катастрофа?

Якщо говорити про Україну, то зовсім нещодавно, коли ми говорили про те, що зміни клімату призводять до проблеми з водопостачанням, це питання розглядалося як чисто теоретичне. Мовляв, це може статися десь, колись. Але минув зовсім невеликий проміжок часу, і ми розуміємо, що ця проблема вже надзвичайно серйозна. Ми вперше зіткнулися з такою досить серйозною проблемою, коли не вистачає не просто питної води, а взагалі води не лише на сході чи півдні України, але й у тих регіонах, де завжди води було вдосталь. У тому ж Поліссі, на заході України. Це вже стало нашою реальністю.

- А коли в Україні може зникнути питна вода?

- Вона вже зараз зникає. Україна взагалі не дуже забезпечена питною водою. Ми говоримо про те, що ці зміни клімату, які зараз відбуваються і пришвидшуються, в Україні відбуваються вдвічі швидше, ніж на нашій планеті. Вони призводять до того, що води стає все менше і менше. Вже зараз це досить серйозна проблема. Особливо це величезна проблема для східних областей України, де і до цього був великий дефіцит. Проблема полягає не лише в тому, що не вистачає самої води, а змінюється якість цієї води. Вона стає дуже замінералізованою.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто