RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Люди сьогодні стоять на порозі найбільшої загрози - експерт з питань клімату

Люди можуть зупинити знищення планети

Люди можуть зупинити знищення планети Фото: pixabay.com

Кліматичні зміни, які відбуваються зараз на планеті, є дуже швидкими і неминуче призведуть до незворотних наслідків. Але люди можуть впливати на сповільнення кліматичних змін. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла експертка з питань зміни клімату ОЛЬГА БОЙКО.

- Окрім природних факторів, на зміну клімату впливає і людський. Чи можливо, що антропогенний фактор наклався на природне потепління?

- Це те, що відбувається. Ті надзвичайні природні катастрофи, які ми починаємо бачити все частіше кожного року, мають закономірності. Про це давно говорять кліматологи, і цього варто було чекати через те, що країни щороку збільшують викиди парникових газів. Через посилений парниковий ефект відбувається занадто швидка зміна клімату для того, щоб ми та екосистеми встигали адаптуватися.

Кліматичні зміни, які були ще до появи людства на планеті, не стоять у порівнянні з тими, які відбуваються наразі. Ці зміни є дуже швидкими.

Поговоривши з нашими батьками, дідусями, бабусями, ми можемо констатувати, що ці зміни відбуваються за нашого життя. І це йде максимально швидко, якщо говорити про масштаб планети.

Читайте: В Україні зникає питна вода, під загрозою багато областей - кліматолог Віра Балабух

Але люди не замислюються про це, не розуміють взаємозв’язку дій та наслідків - і це доволі повільна проблема, якщо порівняти її з іншою проблемою цього року – пандемією. Там ми одразу бачимо результат якоїсь необережної дії.

Зміна клімату – це, мабуть, наймасштабніша і найсерйозніша загроза, яка зараз є перед нами. При тому, вона настільки неосяжна, що важко вийти з дому і сказати: "Дійсно, зміна клімату дуже важлива, і з цим потрібно щось робити". Якщо це не людина, яка працює в громадській організації або в уряді з цим питанням, то звичайні люди іноді не замислюються про те, які зв’язки, чому дійсно зима стала теплішою. Чи це закономірність, чи, можливо, рік на рік буде змінюватися.

- Зміни вони точно помічають. Але що вони мають робити для того, щоб не так швидко відбувалися ці зміни та не впливали на життя? Як проста людина на це впливає?

- По-перше, навіть перед тим, як вийти з дому, можна вплинути на те, як ми споживаємо ресурси. Зокрема енергетичні ресурси. Це енергоефективність. Можна підтримати тих, хто і так щодня працює над цією темою - це громадські організації. Можна стати частиною цього руху.

Дуже варто навчитися писати запити. Треба усвідомити, що з владою також можна і варто спілкуватися. Головне, розуміти, про що саме, та вимагати реальних дій, реального скорочення викидів парникових газів у тих органів влади, які відповідальні за ці питання.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу