RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зараз війни вестимуться в сірій зоні, і для України це небезпечно - військовий експерт

Олег Стариков про новий формат світових воєн

Олег Стариков про новий формат світових воєн Фото: pixabay.com

У світі вже ніколи не буде повномасштабних воєн на зразок Другої світової. Замість цього будуть війни в сірій зоні, високоінтелектуальні та так звані гібридні, з використанням високоточної зброї останнього покоління. А Україна може стати одним з епіцентрів бойових дій у сірій зоні. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів військовий експерт ОЛЕГ СТАРИКОВ.

— У війні в Нагірному Карабаху важливу роль зіграли бойові дрони Bayraktar. Вірменські засоби ППО були налаштовані боротися з вертольотами і великою технікою, а не проти безпілотників. Але чи можемо ми говорити, що ситуація зміниться, і дрони будуть не настільки ефективними?

— Справа в тому, що війни в тому розумінні, якою була Друга світова, уже закінчилися. Зараз це називається інтелектуальними війнами — це війни з використанням зброї четвертого та п'ятого поколінь. А Вірменія готувалася до війни третього покоління, з відповідною зброєю, у той час як Азербайджан готувався до сучасних війн, з використанням високоточних баражуючих боєприпасів і дронів. Це зовсім інший вид бойових дій.

Вірменська сторона не закупила й не поставила на озброєння зброю по боротьбі в електромагнітному просторі. Тому, дійсно, дрони Bayraktar і інше бойове озброєння просто не могли бути вражені тими засобами ППО, які були на озброєнні Вірменії. І ми бачимо результат: Азербайджан досяг тих цілей, які ставив на початку осінньої кампанії зі звільнення своїх територій.

— Які ще види техніки незабаром відійдуть у небуття? Ми знаємо, що зараз танк у бою повинен вижити три хвилини. Що ще піде дуже скоро?

— Це за підсумками Другої світової війни танк жив три хвилини, і коли СРСР готувався до протидії США, танк жив 3–4 хвилини. Ще за підсумками Другої світової командир взводу жив тиждень, а командир роти — місяць.

Але зараз зовсім по-іншому. Зараз війни вестимуться в так званій сірій зоні. Ми зараз не розглядаємо ті види бойових дій, які ведуться для звільнення власної території. А великі країни — гегемони, які входять до п’ятірки Ради безпеки — будуть вести війни в сірій зоні. На своїй території вони їх вести не будуть.

— Розкажіть людям, що таке сіра зона?

— Україна зараз не може стати нейтральною або долучитися до блоку НАТО. Так ось, якщо ми станемо буферною зоною, то дуже велика ймовірність, що наша територія стане місцем для ведення бойових дій світових країн, які будуть з’ясовувати між собою стосунки. Ось Україна може стати сірою зоною. Ми навіть не будемо розуміти, що відбувається, а над нами будуть збивати бомбардувальники, винищувачі, літати крилаті ракети. Я про це говорю, це дуже небезпечно.

— Я так розумію, якщо буде якась глобальна війна, то постраждає весь світ?

— Не буде глобальних воєн. У сучасному світі є інші стратегії і форми війни. Це боротьба з тероризмом, війни в сірій зоні, високоінтелектуальні війни й так звані гібридні. Ось чотири форми воєн, які будуть можливі у світі. Інших воєн уже не буде.

Читайте також

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів