RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Субсидії-2021: хто отримає, у кого відберуть та як перевірятимуть

Фото: NBU

У 2021 році в Україні змінюється алгоритм перевірки інформації про одержувачів субсидії на оплату комунальних послуг. Крім того, згідно з держбюджетом на 2021 рік, скоротилися і витрати на отримання допомоги від держави. Як тепер будуть перевіряти претендентів на отримання субсидії, хто її може втратити і який механізм отримання - розбирався "Апостроф".

Витрати на субсидії скоротили

У проголосованому Верховною Радою державному бюджеті на 2021 рік на надання субсидій українцям закладено 36,6 мільярда гривень. У минулому ж році ця цифра дорівнювала 39,3 млрд грн.

При цьому міністр фінансів Сергій Марченко стверджує, що держава недофінансує програму субсидій всього на 1,1%.

"Якщо порівнювати цифри субсидій цього і минулого років, то ці цифри фактично однакові. У 2020 році скориговані цифри на субсидії - це 37 млрд грн, у 2021-му - 36,6 млрд", - зазначив він.

Міністр також звернув увагу на те, що в держбюджеті також закладено підвищення мінімальної зарплати, що дозволить більшій кількості українців оплачувати комуналку в повному розмірі самостійно.

"Це дає можливість деяким категоріям громадян самостійно оплачувати. Вони вже не будуть субсидіантами. Вони вже не потребуватимуть субсидії з боку держави. Але інші категорії, які потребуватимуть - забезпечать в повній мірі. Я не бачу ніякої проблеми", - додав Марченко.

Згідно з розрахунками, всього в Україні субсидії на оплату послуг ЖКГ отримають майже 5 мільйонів домогосподарств.

Перевіряти будуть по-новому

З 1 січня 2021 року змінився алгоритм перевірки інформації про одержувачів субсидії на оплату комунальних послуг.

Як пояснив заступник міністра з соціальної політики Віталій Музиченко, у 2020 році при оформленні субсидії частину інформації надавав громадянин, заповнюючи заяву і декларацію. Іншу частину орган соцзахисту отримував самостійно в порядку обміну даними з фіскальною службою, з Пенсійним фондом, фондом соцстрахування та іншими службами. І вже після того, як було призначено субсидію, Міністерство фінансів, відповідальне в державі за проведення верифікації, проводило перевірку через всі існуючі бази даних.

Тепер же процедуру змінили, і паралельно з органами соціального захисту населення буде здійснюватися перевірка з іншими реєстрами через Міністерство фінансів. Завдяки цим змінам відомості про недостовірну інформацію органи соцзахисту отримуватимуть не на етапі отримання субсидії, а перед її призначенням, що дозволить не допускати неправомірних виплат. За попередніми оцінками це допоможе державі заощадити 6-7 млрд гривень на виплату субсидій на оплату послуг ЖКГ.

Фото: pixabay.com

Кому субсидія і як її отримати

Розраховувати на субсидію можуть ті, у кого плата за житлово-комунальні послуги дорівнює або перевищує 15% доходів сім'ї. Для кожної сім'ї обов'язковий платіж розраховується індивідуально за формулою: щомісячний дохід на одну людину/прожитковий мінімум/коефіцієнт "2"х15%.

Для прикладу, якщо в квартирі проживає дві працюючих людини, які отримують мінімальну заробітну плату (з 1 січня це 6000 грн), їх дохід підсумовується і ділиться на два.

Таким чином ми отримуємо середнє - 6000 грн. Ця сума ділиться на прожитковий мінімум (з 1 січня - 2189 грн), потім ділимо на 2 і множимо на 15%. З цього ми отримуємо обов'язковий відсоток платежу - 20,5%. Тобто на оплату компослуг не може бути витрачено більше, ніж 20,5% від доходів сім'ї, а від 12000 грн це 2460 грн, решту має сплатити держава.

Щоб отримати субсидію, громадянину необхідно заповнити заяву про призначення і надання житлової субсидії в грошовій формі. А також декларацію про доходи та витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, за формами, встановленими Мінсоцполітики. Це можна зробити як письмово в органах соцзахисту, так і онлайн на сайті subsidii.ioc.gov.ua.

У заяві потрібно заповнити особисті дані (адреса, паспортні дані, номер телефону і т.д), вказати банківський рахунок або відділення пошти для отримання грошей і заповнити дані про комунальні послуги та компанії, які їх вам надають.

Декларувати необхідно такі доходи, як:

  • заробітна плата;
  • виплати по безробіттю;
  • отримані аліменти;
  • натуральна оплата праці;
  • стипендія, пенсія, соціальна допомога;
  • допомога по тимчасовій непрацездатності;
  • доходи від здачі нерухомості в оренду;
  • доходи від підприємницької діяльності;
  • заробіток осіб, які працювали у фізичних осіб;
  • заробіток учнів та студентів, які поєднують навчання з постійною роботою;
  • інші грошові виплати, які мають систематичний характер;
  • грошове забезпечення військовослужбовців (крім строкової служби);
  • гроші, отримані за відшкодування шкоди, заподіяної працівникові при виконанні;
  • доходи від особистого селянського господарства, земельних ділянок, наданих для ведення городництва, випасання худоби, сінокосіння, а також земельної частки (паю), виділеної під час розподілу землі.
  • винагороди, що виплачуються штатним (позаштатним) художникам, літературним працівникам, фотокореспондентам і іншим особам з фонду авторського гонорару;

Субсидія призначається на період з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону і розраховується на неопалювальний сезон (з 1 травня по 30 вересня) і опалювальний сезон (з 1 жовтня по 30 квітня).

Фото: pixabay.com

Хто не має права на субсидію

На надання виплат не зможуть претендувати ті, у кого виявлять великий будинок або квартиру. Також це стосується українців, які за останні кілька років здійснили велику покупку.

Відмовити в субсидії або забрати гроші можуть за:

  • будинок площею від 200 кв. м або квартиру від 120 кв. м;
  • машину до 5 років;
  • покупки на суму від 50 тис грн;
  • невиплату останнім часом ЄСВ і, якщо не перебували на обліку в Центрі зайнятості.

Але в грудні 2020 року уряд трохи спростив правила, тепер субсидію можуть отримати особи, які придбали житло протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії. Зокрема, шляхом успадкування.

Також це й особи, які не мають доходів і відповідно до законодавства звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (в даний час житлова субсидія їм може призначатися тільки за рішенням комісії).

Крім того, тепер субсидію можуть отримати домогосподарства, де є особи, які офіційно працюють за кордоном. Зокрема, це стосується і тих країн, з якими Україна не уклала договорів про соціальне забезпечення. Або також особи, які перебувають за кордоном у період догляду за дитиною до 3 років.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга