RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми програли замовлення вакцин на 2021 рік - лікар-інфекціо­ніст

Уряд провалив підготовку до імунізації від коронавіруса

Вадим Арістов інфекціонист Вадим Арістов Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Українська влада провалила підготовку до вакцинації своїх громадян від COVID-19. Ми програли замовлення вакцин на 2021 рік, і зараз маємо боротися за 2022-й, щоби мати змогу імунізувати 90% українців та створити колективний імунітет. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявив лікар-інфекціоніст, стратег ВАДИМ АРІСТОВ.

— У світі вже повноцінно починається вакцинація від коронавірусу, а як щодо України?

— Вона починається, але важливо її закінчити. Найефективнішою країною зараз є Ізраїль. Там повідомили, що вони планують вакцинувати більшість своїх громадян уже до кінця січня. Ізраїль уже встановив рекорди, про які треба казати, і вивчати цей досвід, щоби так само підготуватися.

Важливо, що за оцінками спеціалістів, для вироблення колективного імунітету вакцинувати необхідно десь 85%, якщо не 90%, громадян.

Наразі в нас у країні, на жаль, немає ані достатньої кількості замовлень, ані продуманої інфраструктури для того, щоби це розподілити, а це дуже важливо. Наприклад, у США ще із середини 2020 року планували з військовими логістичну операцію, щоби розвозити вакцини, але вона зазнала краху. Вони дуже повільно розвозять вакцини, бо в них багато адміністративних одиниць всередині країни. Такі ж проблеми можна очікувати і в Україні. У нас також багато адміністративних одиниць, тому потрібно дивитися на досвід США й уникнути таких помилок.

— За чиї кошти проводиться вакцинація за кордоном?

— За кордоном це фінансує держава. Громадяни не платять за це. В Ізраїлі навіть не оголошують ціну та кажуть, що, можливо, вони і переплатили, тому що першими починали домовлятися. Однак там пояснюють, що це не важливо. Навіть якщо на тиждень раніше вони вийдуть зі страху локдаунів та досягнуть відкриття економіки, то зароблять на цьому більше, ніж могли переплатити.

— Міністр Кабміну Олег Немчинов розповів про перспективи вакцинації в Україні. За його словами, через міжнародну ініціативу COVAX Україна отримає 16 млн доз вакцин для 8 млн громадян. Однак будуть купляти вакцину і для того, щоби та частина населення, яка не перебуває в першочергових списках, могла вакцинуватися. Наскільки це відповідає реальності?

— Взагалі цікаво, як із 8 млн доз вакцин, ця кількість підскочила до 16 млн доз. Швидше за все йдеться про те, що в першу хвилю вакцинації зроблять половинну дозу. Тобто дали 8 млн доз, які розділять на дві частини. Це нормально. Однак є питання по пріоритетним категоріям, які оголосив Центр громадського здоров’я.

Наприклад, в усьому світі найперше акцент робиться на людях літнього віку, які перебувають в будинках для літніх людей. Це категорія номер один. У нас вона взагалі стоїть на четвертому місці. Другими мають бути медики, у нас вони перші. Це зрозуміло, що медиків потрібно вакцинувати, вони важливі. Однак люди в будинках для літніх людей просто можуть створити суцільне кладовище. Те саме з працівниками державної безпеки, освіти та тюрм. Вони стоять значно вище, ніж люди з групами ризику через здоров’я.

Їх потрібно поставити на 6-те місце з 9-го, на якому вони знаходяться. Молоді поліцейські чи Нацгвардія не мають ризиків померти. Їх треба захистити, але людина із серцевою недостатністю має більше шансів померти в разі інфікування.

Співробітники поліції та нацгвардіїФото: Апостроф / Александр Гончаров

— За словами лікаря-імунолога Федора Лапія, вакцинація в Україні може розпочатися вже в лютому. Україна планує закупити китайські вакцини, і з першою поставкою має надійти 700 тисяч доз препарату. Загалом очікується біля 40 млн доз вакцини різних виробників. Що ви про ці плани можете сказати?

— Плани чудові, але важливе також їх виконання. Тут треба зазначити, що все ж таки COVAX не буде таким швидким. Тобто поставки вакцин планувалися на лютий, а вже йдеться про квітень-травень, і буде дуже добре, якщо тоді вона буде. Відповідно, у лютому буде невелика кількість — ці 700 тисяч доз — китайської вакцини, про яку ще не досить достатньо даних. Тобто закінчилися дослідження в Бразилії та Туреччині, однак у них брали участь не дуже багато людей — близько кількох тисяч, а не біля 40 тисяч, як у випробуваннях інших вакцин. Я думаю, що все буде нормально, але поки достатніх даних немає.

Але не лише в кількості вакцин проблема, проблема в неспроможності підготувати систему імунізації населення. Наприклад, коли брали до уваги, кого та за яким пріоритетом ставити на вакцинування, обирали тих, до кого легко приїхати — це медики і військові.

— Ну от, а літні люди, пенсіонери. Як їх вакцинувати?

— Швидше за все, поки немає таких реєстрів та розуміння, хто за це буде відповідати. Те, що зараз роблять ставку на мобільні бригади, яких ще навіть не існує — це теж, на жаль, неспроможність держави. Навіть під час пандемії треба розвивати правильні нормальні механізми. Ми не можемо весь час бути на рівні спонтанної імпровізації.

Це так, як у нас будували польові шпиталі. Півроку розповідали, що вони будуть, а їх досі немає. Ті фотографії з наметами 50-х років із ліжками, які стоять просто на землі — це просто неподобство. Китай це зробив ще на початку лютого минулого року. Він розгорнув швидкі сучасні конструкції, які там розробили.

— Повернімося до вакцини. Яка гарантія, що вона буде ефективною?

— Під час клінічних випробувань досліджують показник "efikasi" (з індонезійської — ефективність). Хоча правильніше його перекладати як результативність. Тобто препарат має дати результат, щоби потім його можна було зареєструвати та користуватися ним. А ефективність покаже себе вже після тривалого часу, хто ж насправді мав достатній імунітет, не захворів протягом певного часу. Це все поки не зрозуміло.

У нас зараз будуть результативні вакцини. Швидше за все, азійські, китайські, які не використовуються в "першому" світі, а будуть використані в інших країнах. Це непогано. Китайська індустрія технологічно дуже розвинена, вони були першопрохідцями. Але нам краще мати свій нагляд над цими клінічними випробуваннями, щоби мати розуміння, які там результати, як це робилося. Тому що, швидше за все, ані американська FDA, ані європейський регулятор EMA не проводили моніторингу цих досліджень. Відповідно, ці дані не надто тверді.

Фото: pixabay.com

— А як щодо інших вакцин? Кажуть, що не лише китайська до нас приїде.

— Поки не називалося, якими будуть інші вакцини. Швидше за все, у COVAX буде AstraZeneca. Цілком імовірно, що можуть бути інші несподіванки. Теоретично це може бути і російська вакцина, й індійська, і якась інша китайська.

З російською, на жаль, нормальних результатів ми не отримаємо ніколи, тому що вони просто згорнули третю фазу випробувань через свої політичні особливості. Люди, які просто отримували плацебо, не мали жодних бар’єрів та пішли отримувати вакцину. Відповідно, ми втратили сліпу групу з плацебо. Ми не можемо нічого порахувати.

— ЄС уже проводить вакцинацію, а Україна каже, що це буде за місяць чи більше. Чому так?

— Нам варто посилювати спроможність та ефективність державних органів, які за це відповідають. Ми програли замовлення на 2021 рік, але це ще не кінець. Зараз розігруються контракти на 2022 рік, і нам потрібно їх мати вже, щоби покрити 90% свого населення вакцинами. Ізраїль каже, що в січні вони покриють більшість свого населення. Може бути, що вже в лютому в Ізраїлі будуть ті 90%, яких в Україні не буде навіть наступного року.

Читайте також: "Велика вакцинація": чи зуміють у Зеленського перемогти коронавірус в 2021 році

— Чи достатня довіра до МОЗу в людей? Чи всі погодяться вакцинуватися?

— В нас недостатня довіра до МОЗу. У нас взагалі недостатня довіра до будь-чого урядового. Це теж провал роботи.

— Ця недовіра може вплинути на небажання українців робити щеплення?

— Ми вже отримали оцінку за попередні дії, і нам потрібно робити наступні кроки. Але зараз ми не чуємо про те, що готується якась ефективна програма комунікацій. Знову таки, той самий Ізраїль зробив дуже багато ефективних кроків. Там були ортодоксальні євреї, які не хотіли вакцинуватися. Уряд спеціально попрацював із їхніми релігійними лідерами, вони обговорили це з науковцями та зробили такий релігійний посил. Проблема була вирішена, й ортодоксальні євреї вакцинуються разом з усіма іншими.

Була проблема з арабською спільнотою, яка в Ізраїлі досить чисельна. Прем’єр-міністр спеціально поїхав до їхнього міста, поспілкувався з їхніми лідерами та на арабському дав якийсь посил. Там десятки тисяч повідомлень із його голосом було записано їм на телефони. Вони працюють через різних спікерів, які користуються повагою, та демонструють, що і для чого вони хочуть зробити.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто