RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

COVID-паспорти для українців: утиск прав або полегшення життя

Чи потрібні українцям "ковідні" паспорти

Чи потрібні українцям "ковідні" паспорти Фото: Getty images

Пандемія COVID-19 принесла зміни в звичний уклад життя більшості людей по всьому світу. З появою вакцини проти коронавірусу з'явився шанс, що незабаром людство знову зможе жити без масок, самоізоляції, тестів і з відкритими кордонами. Щоб прискорити цей процес, деякі країни вирішили впровадити так званий "ковідний" паспорт - електронний сертифікат, в якому будуть міститися відомості про результати тесту на COVID-19 або підтвердження про отримання вакцини, та інші медичні дані. Таким чином, наприклад, вакцинована людина зможе без обмежень відвідувати громадські заклади або літати в інші країни. В Україні також задумалися про запровадження такого документу, але все ж навколо цієї ідеї триває чимало суперечок. Детальніше - в матеріалі "Апострофу".

"Ковідний" паспорт

Першопрохідцями у використанні такого документа стали китайці. Ще в травні 2020 року в КНР ввели обов'язкові QR-коди для жителів, які відображалися в китайському месенджері WeChat. Цей додаток є фактично у кожного жителя КНР. Через WeChat в Китаї не тільки спілкуються, а й оплачують покупки, ведуть сторінки, грають в ігри. З огляду на те, що в країні є заборона на багато закордонних додатків, цей месенджер користується там величезною популярністю.

А діяв він у такий спосіб: людина, заходячи в громадське місце, повинна була відсканувати код, тим самим передаючи свої дані і місце розташування системі відстеження хворих. Якщо ти перетинався із зараженою людиною, тобі телефонували і виїжджали за тобою, щоб зробити тест. Якщо ти не відповідаєш - ти більше не зможеш зайти в жодне громадське місце, тому простіше здати тест.

Таким чином система привласнювала людям код кольору - зелений, помаранчевий і червоний. Якщо "код здоров'я" зелений, то можна переміщатися без обмежень. Помаранчевий говорить про те, що необхідно пройти тижневий карантин. А червоний зобов'язує залишатися вдома протягом двох тижнів.

Днями в Китаї стартувала масова вакцинація населення. Ймовірно, що дані про вакцинованих також будуть вноситься в дану систему.

Ще в листопаді, виступаючи на онлайн-зустрічі лідерів G20, глава Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін оголосив пропозицію про створення глобальної системи відстеження COVID-19 з використанням QR-кодів, щоб допомогти прискорити відновлення міжнародних поїздок і бізнесу під час пандемії коронавірусу.

Про запровадження такого документа в результаті задумалися в деяких країнах Європи. Наприклад, у Великій Британії обговорювалася можливість введення "ковідних" паспортів. Їх власники змогли б вільно переміщатися по країні в умовах, коли діє безліч обмежень.

В Угорщині вже створили електронний COVID-паспорт, який являє собою два додатки. Зараз він тестується, але в майбутньому його можна буде використовувати як усередині країни, так і за її межами.

Перший додаток - це COVID-паспорт. Другий же підтверджує захист від коронавірусу людини на основі результатів його ПЛР-тестів, проведених за останні 14 днів, і отриманих щеплень. Додаток ідентифікує громадянина за допомогою його даних в реєстрі або ж через номер мобільного телефону. А результати будуть відображатися в зручному для читання вигляді і підсумовуються в захищеному QR-коді.

Фото: Getty images

У Польщі вакциновані від коронавірусу люди будуть отримувати "паспорти вакцинації" після отримання другої дози препарату. Таку пропозицію вже включили в національну програму імунізації Польщі.

Підтвердження надійде у вигляді QR-коду, який можна завантажити з особистого кабінету на сайті уряду або облікового запису системи охорони здоров'я. Передбачається, що вакциновані люди зможуть користуватися послугами охорони здоров'я без додаткового тестування і їм також не доведеться проходити карантин після контакту з людиною, інфікованою COVID-19.

Таку ідею в тестовому варіанті вже реалізував Ізраїль. Спеціальний додаток має дозволити тим, хто вже отримав дві дози вакцини, відвідувати культурні та спортивні заходи, виходити на роботу і за покупками, а також виїжджати за кордон без обов'язкового карантину.

Подібні проекти розробляє Естонія, а Данія хоче запустити "вакцинні" паспорти вже на початку року.

Єдина система "імунного" сертифікату

На тлі розмов про "ковідні" паспорти, в ЄС також обговорюють можливість ввести в експлуатацію такий документ. Наприклад, прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс закликав Європейську комісію терміново розробити єдиний сертифікат про вакцинацію проти коронавірусу. За його словами, такий документ повинен спростити пересування між країнами блоку. До речі, це питання грецький прем'єр має намір підняти на саміті ЄС 21 січня.

При цьому, в Єврокомісії говорять про те, що в найближчій перспективі у ЄС немає планів на зміну політики видачі віз. На даний момент забороняти туристам без щеплень відвідувати іншу країну незаконно, в зворотному випадку це вимагає розробки нових правових рамок.

Однак, в ЄК вважають, що сертифікати вакцинації можуть бути корисні для туристів тим, що звільнять від необхідності здавати тести і дотримуватися карантину по приїзду.

Втім, з урахуванням того, що деякі країни ЄС таки планують запровадити "ковідний" паспорт, ймовірно Союзу доведеться розробити єдину систему. Або ж зробити це під егідою ВООЗ на міжнародному рівні, а не тільки в рамках ЄС.

З іншого боку, важливим залишається питання про захист приватних медичних даних. Незважаючи на те, що ключові розробники "вакцинних паспортів" кажуть, що безпека є для них пріоритетом, на сьогоднішній день навряд чи хтось може гарантувати повну безпеку персональної інформації.

Крім того, вакцинація від коронавірусу не є обов'язковою. В такому випадку будуть порушуватися права як противників щеплень, так і людей, яким вони протипоказані з медичних причин.

Фото: Getty images

А що в Україні

Ще у вівторок, 12 січня, головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що в Україні розглядають можливість введення "ковід-паспортів" для вакцинованих від коронавірусу.

"Після появи вакцини від коронавірусу деякі країни скористалися можливістю і замінюють поліси страхування, ПЛР-тести на міжнародні свідоцтва про проведення вакцинації. Україна це питання поки розглядає", - повідомив він.

А за кілька днів глава МОЗ Максим Степанов підтвердив, що українці отримуватимуть паспорти вакцинації так само, як і громадяни Європейського Союзу.

"Все, що ви кажете про паспорти, про всі інші документи, які будуть отримувати громадяни Європейського Союзу, їх будуть отримувати так само і громадяни України", - сказав Степанов.

Те, що Україна дотримується правил ЄС, цілком передбачувано. Але проблема у тому, що в європейських країнах вакцинація вже йде повним ходом, а в нашій країні цей процес почнеться, в кращому випадку, в лютому. Але і тоді у нас буде всього 700 тисяч вакцин, яких вистачить на 350 тисяч осіб. Далі Україна отримає ще кілька мільйонів китайської вакцини, плюс ще 8 або 16 млн доз за програмою COVAX, але і цієї кількості буде мало для масштабної вакцинації населення.

Якщо говорити про додаткові закупівлі вакцини з держбюджету, то фахівці переконані, що вже зараз це дуже складно зробити, тому що країни бронювали цілі партії ще на стадії розробки препарату, відповідно, першочергово поставки будуть здійснюватися їм.

"Ми програли замовлення на 2021 рік, але це не кінець. Зараз розігруються контракти на 2022-й, і нам потрібно їх мати вже, щоб покрити 90% свого населення вакцинами. Ізраїль говорить, що в січні вони покриють більшу частину свого населення. Може бути, що вже в лютому в Ізраїлі будуть ті 90% вакцинованих, яких в Україні не буде навіть в наступному році", - сказав в ефірі Апостроф TV лікар-інфекціоніст Вадим Арістов.

Виходить, якщо у вакцинованих завдяки "ковідному" паспорту дійсно буде більше привілеїв у вигляді можливості не дотримуватися епідеміологічних заборон, або ж мати можливість літати за кордон без проходження самоізоляції, то для великої кількості українців це буде просто недоступно. І ми будемо перебувати в ізоляції у зв'язку з відсутністю вакцини зараз в країні.

Але повернемося до питання необов'язковості вакцинації. Що ж робити тим, хто за медичними показаннями, або своїм внутрішніми переконаннями не може і не хоче вакцинуватися? Чи не буде це порушенням прав людини? На думку адвоката, старшого партнера АК "Кравець і партнери" Ростислава Кравця, ні, не буде.

"Це не стільки обмеженням прав, скільки будуть спостерігатися певні незручності при перетині кордонів. Так, ви не хочете вакцинувати з якоїсь причини, у вас може бути вибір, або не їхати, або по приїзду ви повинні будете пройти двотижневу самоізоляцію. Це не можна розглядати як порушення прав людини", - сказав він в коментарі "Апострофу".

Фото: Getty images

Крім того, адвокат впевнений, що рішення ввести додаткові документи в Україні, це лише ще одна можливість заробити чиновникам зайвих грошей. До того ж тут є ще одна проблема, перша вакцина, яка надійде в Україну - китайська Sinovac - не зареєстрована ні в Європі, ні у США. Тому український "ковідний" паспорт там діяти не буде.

"Для українців цей паспорт абсолютно не потрібен. Може він буде корисним для мешканців окупованих територій, яким, ймовірно, встановлять обов'язок мати цей паспорт для перетину кордонів. Для європейців буде досить "ковідного" паспорту Pfizer або Moderna, щоб громадяни інших країн не проходили двотижневу самоізоляцію. Документ же може вестися в електронному вигляді, наприклад, в тому ж додатку "Дія", куди після вакцинації внесуть QR-код код з підтвердженням", - зазначив Кравець.

У свою чергу екс-директор Центру громадського здоров'я МОЗ України вважає, що, якщо "ковідний" паспорт буде встановлювати якісь дозволи або обмеження, це точно буде зловживанням з боку влади.

"Це вже встановлення контролю над людьми. Це обмеження прав людини. Особисто я вважаю, що вакцинація нас врятує. Однак сегрегація людей за принципом вакциновані вони чи ні, абсолютно безглузда. Оскільки є частина людей, які не можуть бути вакциновані з низки причин, то до них також будуть застосовувати певні обмеження? Можливо, в ході розробки такого документа і будуть запропоновані певні рішення цього питання. і найголовніше зрозуміти, хто буде формувати такі паспорти, хто буде нести відповідальність, де буде зберігатися загальна інформація", - каже Курпіта в коментарі "Апострофу".

Крім того, такий сертифікат може і зовсім виявитися марним.

"Ми не знаємо, як довго буде зберігатися імунітет після вакцинації, тому доцільність введення такого документа виглядає досить штучною. Я не вважаю, що це буде порятунком, хоча вивчати такі можливості потрібно", - зазначив лікар-інфекціоніст.

Таким чином, Україні доведеться чекати напрацювання подібних документів в ЄС або США, а потім застосовувати це до наших реалій. Ще одна проблема у виробнику вакцини, яку закупила наша держава. Якщо китайську Sinovac не зареєструють в Європі, то жоден наш офіційний документ про вакцинацію не дозволить українцю отримувати привілеї європейського "ковідного" паспорту.

Читайте також

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця

Демобілізація точно буде у двох випадках - голова Ради резервістів ЗСУ

Голова резервістів у ЗСУ Іван Тимочко розповів, яка демобілізація можлива в Україні та що робити з бронюванням