RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Контрабанда на мільярди гривень: як українські митники дають бій наркотрафіку

Чому проблема контрабанди наркотиків в Україні потребує термінового вирішення

Чому проблема контрабанди наркотиків в Україні потребує термінового вирішення Фото: facebook.com/UkraineCustoms

У Державній митній службі підбили підсумки роботи за минулий рік. Згідно зі статистикою, кількість героїну, кокаїну та інших шкідливих психотропних речовин, виявлених українськими митниками у 2020 році, істотно зросла. Тільки за перше півріччя 2020 року було зафіксовано 303 спроби незаконного ввезення-вивезення наркотичних засобів через митний кордон України. А загальна вартість вилучених наркотиків на "чорному" ринку оцінюється у більш ніж 3 млрд грн. Про те, як митники дають бій наркотрафіку, який стрімко набирає обертів в Україні, та яку шкоду завдає державі контрабанда наркотиків – детальніше в нашому матеріалі.

На початку січня 2021 року співробітники Одеської та Галицької митниці у ході спільної операції виявили у Львові рекордну партію героїну – 1,3 тони, яку громадяни Туреччини намагались незаконно переправити до Євросоюзу. Вартість вилучених наркотиків за цінами "чорного" ринку становить колосальну суму – понад 2,3 млрд гривень.

Ця спецоперація – лише один з прикладів успішної роботи правоохоронців у напрямку боротьби з контрабандою. Втім, проблема незаконного обігу наркотичних засобів стає все більш актуальною.

Крім того, контрабанда є також одним із основних джерел наповнення українського "чорного" ринку наркотиків. Цьому певною мірою сприяє географічне положення України, розгалужена мережа автомобільних та залізничних шляхів, великі можливості морських, річкових та авіасполучень. Все це приваблює велику кількість наркоділків.

Наркотики у коробках з під цукерок та бананів

Щоб уникнути викриття, контрабандисти постійно вдосконалюють способи приховування контрабанди. Для перевезення наркотиків, їх маскують під шкірзамінники, цукерки, розміщують у коробках з-під бананів чи чаю, сприскують все це спеціальними спреями, щоб унеможливити виявлення собаками, яких залучають митники.

Проте, відповідно до закону немає ніякого значення, використовував контрабандист чи ні спеціальне сховище або інші тайники для переміщення через митний кордон України товарів й інших предметів. Для наявності складу злочину достатньо, щоб предмети переміщувалися з приховуванням від митного контролю у будь-якій формі.

Найбільше таких митних порушень було зафіксовано на Одеській митниці. Так, наприкінці грудня одеські митники на пункті пропуску в Старокозачому вилучили 54 кг кокаїну. Вартість вилученого на "чорному ринку" оцінюється в понад $12 млн.

"В ніч, коли за традицією Святий Миколай розносить подарунки чемним дітям, контрабандисти позбулися 54 кг кокаїну. У пункті пропуску "Старокозаче-Тудора". Саме тут під час спільного огляду у технологічних отворах з боку холодильного агрегату було виявлено 46 пакунків, загорнутих у сріблясту пластикову плівку, загальною вагою 54 кг", - йшлося в повідомленімитників.

За словами заступника начальника Одеської митниці Дениса Пудрика, операція проводилася спільно з представниками УСБУ в Одеській області та прикордонниками під процесуальним керівництвом Одеської прокуратури.

"Наркотики знаходилися у контейнері з бананами, який прибув з Південної Америки та прямував транзитом до Республіки Молдова з подальшим переміщенням до Європи", - повідомив РБК-Україна Денис Пудрик.

Влітку в морському порту "Південний" митники зупинили ще одну спробу незаконного ввезення- цього разу 112 кг кокаїну, на якому контрабандисти могли заробити майже 500 млн грн.

У жовтні в рамках спецоперації, що тривала декілька місяців у взаємодії зі співробітниками Одеської митниці, було затримано чотирьох громадян Ізраїлю, які намагалися переправити з Перу до України 120 кг кокаїну в обхід митного контролю в одному з контейнерів. Цього разу наркотики знаходилися не як зазвичай, в бананах, а були приховані у валах та дні станка для холодного згинання металу. На тіньовому ринку товар оцінюється у $40 млн.

В цілому ж, протягом останніх місяців одеськими митниками із тіньового наркообігу було вилучено більше ніж 350 кг кокаїну та 750 кг каптагону. Наприклад, одну з найбільших партій каптагону було знайдено у цукерках. Контрабандисти намагалися провезти 750 кг таких психостимуляторів, які на тіньовому ринку оцінюються у майже $30 млн (або 840 млн грн).

Встановлено, що протягом 2020 року учасники угруповання планували здійснити ще кілька контрабандних поставок в Україну, а це ще майже 500 кілограмів кокаїну для подальшого збуту на території України і в країнах ЄС.

Транзитна зона

Європа традиційно залишається пріоритетним ринком для виробників та постачальників наркотиків. Саме тому в Україні, яка знаходиться на перехресті декількох міжнародних транзитних маршрутів, незаконний обіг наркотичних засобів досягає тривожних масштабів.

Слід зазначити, що під час транзитного перевезення наркотиків певна їх частина залишається в Україні, отже з транзитної ми перетворюємося на державу, де розповсюджуються і вживаються наркотики. Тому останніми роками в Україні спостерігається поширення наркоманії та зростання злочинності, пов’язаної з нею.

До прикладу: якщо у 1991 році на офіційному обліку перебували всього 30 тис споживачів наркотиків, зараз за різними даними кількість таких людей може сягати вже близько 800 тис. Відтак цілком зрозумілим є завдання уряду щодо ефективної протидії поширенню в Україні наркотиків і наркозлочинності.

Занепокоєння викликає i те, що контрабандним шляхом у державу поставляються синтетичні і напівсинтетичні наркотики (героїн, кокаїн, метамфетамін, екстазі й ін.), які поступово витісняють більш характерну для нашого регіону марихуану. У зв'язку з цим, за останні п'ять років було відкрито понад 500 кримінальних справ. Вироки винесли щодо 73 осіб.

Найчастіше кримінальні справи відкривають за статтею 305 Кримінального Кодексу - контрабанда наркотиків та їх прекурсорів. Однак, кількість обвинувальних вироків за відповідною статтею за останні 5 років постійно падає. За 201 статтею Кримінального кодексу "контрабанда" щорічно з 2014 року відкривають 18-23 справи. У судах за рік лише 2-4 з них завершуються покаранням для обвинувачених.

За словами голови Держмитслужби України Павла Рябикіна, методів контролю і боротьби з контрабандою багато. Однак, їх потрібно впроваджувати і використовувати послідовно.

"Це не повинна бути кампанія, коли ми тиждень перевіряємо Львів, а потім тиждень Закарпаття. І про прибуття групи перевіряючих знають ще до того, як вони виїхали", - заявив головний митник України. На його думку, це має бути повномасштабна кампанія по всій країні.

Крім того, українські правоохоронці все частіше проводять спільні слідчі дії з європейськими колегами. Наприклад, 17 січня СБУ спільно з Євроюстом, Європолом та правоохоронними органами Франції, Польщі та Словаччини заблокували діяльність потужного міжнародного угруповання, що спеціалізувалося на виробництві та контрабанді оптових партій заборонених сильнодіючих речовин.

За попередніми даними слідства, учасники групи налагодили механізм нелегального виробництва стероїдів для продажу на території ЄС і України. Хімічні сполуки для виготовлення анаболіків вони імпортували з країн Східної Азії.

"В ході міжнародної спецоперації, до якої було залучено понад 270 правоохоронців, на території ЄС затримано 24 фігуранта і заарештовані активи на загальну суму майже 2,1 мільйона євро. Під час обшуків у приміщеннях ділків, зокрема на території України, а також в лабораторіях , складах і офісах фірм виявлені додаткові докази протиправної діяльності", - повідомляютьв СБУ.

У цілому ж, контрабанда наркотиків є злочином із високим ступенем суспільної небезпечності, оскільки завдаються збитки національним інтересам держави, економічно-господарській діяльності.

Деякі форми сучасної контрабанди дедалі тісніше зливаються зі структурами організованої злочинності, набуваючи рис національної й інтернаціональної організованої злочинності. Крім того, контрабанда часто сприяє розширенню тіньового сектора економіки, а в окремих випадках поєднується із вчиненням інших тяжких злочинів.

Тому ефективність протидії злочинам у сфері обігу наркотичних засобів, зокрема їх контрабанді, залежить від того, наскільки чинне законодавство відповідає сучасним реаліям життя і ефективно працюють митні та правоохоронні органи.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга