RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Безкоштовний сир тільки в мишоловці - лікар-пульмонолог про вакцини від коронавірусу

Світлана Гук про вакцинацію від коронавірусу

Світлана Гук про вакцинацію від коронавірусу Світлана Гук Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

У середині лютого в Україні стартує вакцинація від коронавірусу. Яким має бути процес вакцинації, кому слід робити щеплення у першу чергу, чи треба вакцинуватися людям, які вже перехворіли на ковід. На ці та інші питання в ефірі програми Апостроф Live на Апостроф TV відповіла лікар-пульмонолог, керівник Центру респіраторної медицини клініки "Феофанія" СВІТЛАНА ГУК.

- Чи буде в Україні попит на платну вакцинацію?

- Я десь зустріла фразу про те, що довіра до вакцинації корелюється довірою до держави як такої. Зважаючи на ті настрої, які ми бачимо та відчуваємо, я думаю, якщо йтиметься про погоджену ВООЗ вакцину, то знайдуться люди, які захочуть за неї заплатити.

Якщо мова буде йти про безкоштовний сир у мишоловці – якусь вакцину, що не пройшла всі три фази випробувань та не пройшла погодження ВООЗ – то таким буде й попит. Безкоштовний сир є лише в мишоловці. Все залежить від того, про яку вакцину буде йти мова. Казали про китайську – начебто призупинили. Якщо мова йде про Moderna або Pfizer, то це геть інший розклад.

- Як слід трактувати заяву прем’єр-міністра про те, що і державна, і платна вакцинації будуть проводитися паралельно?

- Це можливості. Я не бачу в цьому нічого поганого. Якщо державна вакцинація триватиме дуже довго, або пацієнт не довірятиме конкретній вакцині, то він буде мати вибір.

- Чи не буде це означати, що українцям все ж доведеться купувати вакцину за власний рахунок?

- Подивимося. Дуже можливо. Безкоштовним речам не сильно довіряєш, але тим не менш ми всі ще трохи вихідці з Радянського Союзу. Ми вважаємо, що все якісне і те, що нам потрібно, має бути безкоштовним. Це така філософія, яку перебити зараз майже неможливо. Дійсно, доходи населення занадто низькі. Медицина коштує грошей. Хтось за це має платити.

- От тільки в нас політики звикли до популізму і кажуть, що в нас безкоштовна медицина. А потім сам прем’єр-міністр заявляє про те, що є безкоштовні вакцини, поряд з якими будуть і платні. Чи може це означати, що незначна кількість безкоштовних вакцин породить ще більшу корупцію? Перепродаж, наприклад? Чи черги, можливо, будуть продаватися.

- Знаєте, я взагалі патріот, але думаю, що це можливо. З чим ми тільки не зустрічалися на різних рівнях. Думаю, що буде не без того.

- Вакцини від COVID-19 вже почали давати побічні ефекти. Європейців найбільше нажахала ситуація в Норвегії, де померли 29 літніх людей. ЇХ вакцинували препаратом від Pfizer. Чи може цей невеликий відсоток смертей від вакцинації відлякати людей від щеплень? Або ж розробники відкличуть вакцину, щоб її переробити?

- З вакцинами дуже багато питань - це дуже складний процес. Процес фіксування будь-яких побічних явищ – це дуже важка статистика. Мало хто цим займається, дуже мало критеріїв. Якщо запитати, яка статистика ускладнень після вакцинації БЦЖ, то в мене теж будуть питання. Зараз із ковідом з одного боку така інформація може відлякати, якщо брати особистості. Якщо брати кількість, іти не від суб’єкта, а від загальної когорти вакцинованих, то, можливо, цей відсоток не перевищує загальний відсоток ускладнень від будь-яких вакцин.

До ковіду зараз така увага, що фіксуються ці побічні явища. Тому ми маємо більш-менш реальну картину. Але дуже імовірно, що ця картина є і при вакцинації від інших захворювань.

- Чи будуть виробники робити якісь висновки про якість вакцин після перших реакцій на них? Мені здається, зараз будуть стежити за цим.

- Будуть сильно стежити. Я ж кажу, що є безпрецедентна увага до цієї хвороби, до вакцинації і цієї компанії. Це дуже поважні виробники. Я думаю, що вони фіксують кожен випадок. А вже пізніше на основі зібраних даних ми побачимо результати.

Маю надію, що статистика буде більш-менш чесною і ми побачимо причини ускладнень - вік чи інші причини.

- За словами пана Степанова, перші дози вакцин з’являться в Україні в лютому. Наскільки безпечно їх буде робити в лютому, коли очікують на третю хвилю коронавірусу, а в лікарнях будуть черги?

- Мене більше турбує питання показань до цього вакцинування. Якщо людина перехворіла два тижні тому, чи підлягає вона вакцинуванню? Ми маємо набути імунітет або природнім, або штучним шляхом. Або людина перехворіє, або вона отримає вакцину.

Наприклад, якщо людина перехворіла і має імунну відповідь, чи потрібне їй вакцинування? Це досить суперечливе питання зараз. Про нього багато говорять, але спільного бачення ще немає.

Звичайно, якщо людина розраховує на свій власний імунітет, то скаже, що не хоче штучний матеріал колоти з вірогідністю ускладнень. Якщо це буде поголівне вакцинування, яке буде підкріплене законодавчо, то мене це трохи турбує.

Бажано було б розрізняти, кому треба робити вакцину, а кому ні. Адже як вакцина, так і природнє захворювання на сьогоднішній день – це захист приблизно на три місяці. Тим не менш, поголівне вакцинування на сьогодні недоречне. Тим паче, що ризики є.

- І багато людей вже перехворіли.

- Постає питання, як довести це? Досліджувати антитіла чи клітинний імунітет? Була б ця вакцина дійсно безпечною і надійною, було б простіше.

- Ще такий момент. Україна буде купувати вакцини через посередництво британської некомерційної організації Crown Agents. За словами Степанова, офіційний Київ працює з цією компанією ще з 2015 року, і вона має гарну репутацію. Однак після локдауну наша економіка у вкрай тяжкому стані. Для чого нам тоді Медзакупівлі України, якщо їм не довіряють купувати вакцину? Ми довірили це міжнародній організації, яка може брати за це свій відсоток.

- Це питання не до лікаря, чесно. Як лікар, який лікує пацієнтів, я важко уявляю ці шляхи та перетинання: як що фінансується, яка користь від таких рішень.

Треба визнати, що немає безкоштовної медицини. Але це впирається в те, що люди не мають можливості платити за неї. Наша держава тут має пройти між краплями. І як вона це зробить, я не знаю.

- Як часто ви виписували рецепт на ліки, а в аптеці їх немає? Ви знаходите аналог, який є в усіх аптеках?

- Ми не виписуємо зараз рецептів взагалі. Пацієнти просто ідуть в аптеку. Фармацевти дуже обізнані, вони мають свою освіту, вони бачать свою функцію – міняти препарати. Аптека теж живе від свого відсотку виторгу. Людина приходить за одним препаратом, і вона піде, якщо ти його не продаєш. Тому ти продаєш інший препарат з такою ж діючою речовиною.

Це проблема, це не фіксується. Лікар призначив один препарат, пацієнт купив інший. Це питання треба розглядати - з приводу антибіотиків, гормонів і лікування як такого.

Читайте також

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця

Демобілізація точно буде у двох випадках - голова Ради резервістів ЗСУ

Голова резервістів у ЗСУ Іван Тимочко розповів, яка демобілізація можлива в Україні та що робити з бронюванням