RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кожен десятий перехворів на хантавірус, цієї зарази треба уникати - епідеміолог Наталія Виноград

В Україні хантавірус дуже цікаво поширений

В Україні хантавірус дуже цікаво поширений Наталія Виноград Фото: galinfo.com.ua

Днями в одній з лікарень Дрогобицького району Львівської області виявлено хантавірус у місцевого чоловіка. Доктор медичних наук, епідеміолог Наталія Виноград в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV пояснила, що це за хвороба і розповіла, скільки українців вже мали хантавірус.

- У Львівській області підтвердили перший випадок захворювання на хантавірус. Наскільки він небезпечний?

- Якщо ми говоримо про хантавіруси, то вони поділяються на дві великі групи. Одна група – це хантавіруси старого світу, сьогодні за них і йде мова. Це геморагічна гарячка з нирковим синдромом.

А є ще хантавіруси нового світу, які поширені на американському континенті. Ті віруси дуже тяжкі. Це хантавірусний кардіопульмональний синдром. А в нас із вами є хантавіруси, здавна відомі на території України. Ми маємо їх, як природно-осередкове захворювання. І вся Україна, за винятком дуже маленьких недосліджених територій, є ендемічною.

Це не нове захворювання, просто воно у нас дуже цікаво поширене. Східна частина України – це так званий східно-європейський хантавірусний регіон, а захід – це карпатсько-балканський хантавірусний регіон. Їх усього шість – від Сеулу і аж до Франції.

- Передусім цікавить, чи цей хантавірус, який зафіксували в Дрогобицькому районі, є дійсно небезпечним? Чи варто людям цього боятися, чи це звична справа?

- Ні, це не звична справа. Людина має бути здоровою – ось звична справа. А в тому, щоб захворіти на будь-яке природно-осередкове захворювання – від хвороби Лайма, яку всі знають, до геморагічної гарячки з нирковим синдромом – нічого доброго немає. Треба дотримуватися тих регламентів безпеки, які стосуються нашої життєдіяльності. Треба все робити на винищення гризунів – це супер резервуар для багатьох вірусів, а не лише хантавірусів. І потрібно дотримуватися регламентів збереження продуктів, захисту водних об’єктів та бути уважними.

Ми робили дослідження в цьому регіоні: 12% людей мають антитіла до хантавірусу. Тобто кожен десятий колись із ним зустрічався і перехворів. Ба більше, серед тих, хто був у наших стаціонарах, 24% пацієнтів були хворі на геморагічну гарячку з нирковим синдромом. Це найпоширеніше захворювання на території України з так званої групи нетрансмісійних хвороб. Кожний громадянин має зробити все, аби уникнути ризику зараження хантавірусом.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу