RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Закон є, але про нього забули: чому в Україні горять будинки пристарілих

Запустити легально будинки пристарілих - це дуже складна процедура

Запустити легально будинки пристарілих - це дуже складна процедура Наслідки пожежі в будинку для літніх людей в Харкові Фото: УНІАН

Після пожежі в нелегальному будинку для літніх людей в Харкові, в якому загинули 15 осіб, українська влада ініціювала перевірку всіх геріатричних пансіонатів в Україні. Але в їх ефективність мало хто вірить, адже такого роду трагедія трапляється вже не вперше, а безпека літніх людей в приватних спеціалізованих пансіонатах залишає бажати кращого. Щоб виправити ситуацію - необхідно змінювати законодавство, кажуть в Мінсоцполітики, і навіть напрацювали відповідні зміни. Коли будинки пристарілих візьмуть під контроль, дізнавався "Апостроф".

Масштабна трагедія в Харкові

Масштабна пожежа в двоповерховому приватному будинку для літніх людей "Золотий час" в Харкові сталася 21 січня. Вогонь охопив будівлю площею в 100 кв. м, в якій знаходилися 33 людини. В результаті НП загинуло 15 пенсіонерів, ще один, 83-річний чоловік, помер через 4 дні в харківському хоспісі лікарні №17, куди його перевели після пожежі. Однак місцева влада спростовує той факт, що він помер в результаті пожежі. Його смерть пов'язана з віком і загальним станом здоров'я, повідомила заступник міського голови Харкова Світлана Горбунова-Рубан.

Наразі правоохоронці перевіряють три версії пожежі: підпал (занесення стороннього вогню), необережне поводження з вогнем у побуті і з електроприладами та замикання електромережі.

За фактом пожежі правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст. 170 Кримінального кодексу України (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей).

У даній справі правоохоронці затримали вже чотирьох осіб: господаря домоволодіння, орендаря будинку і його дружину, яка фактично керувала установою, та адміністратора, що працювала в пансіонаті неофіційно. Усім чотирьом вже обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком 60 діб без права внесення застави.

Як з'ясувалося, пансіонат функціонував під виглядом громадської організації, яка займається сприянню проведенню оздоровчої аматорської, культурної діяльності для задоволення і захисту законних інтересів її членів. А ось послуги з догляду за людьми похилого віку давали незаконно.

Більш того, саму будівлю не введено в експлуатацію, а комунікації підключені незаконно від сусіднього будинку. І це не єдиний будинок для людей похилого віку власника "Золотого часу". Правоохоронці знайшли ще один і теж незаконний, в якому перебуває 24 літні людини. А секретар Харківської міської ради Ігор Терехов повідомив, що у власника незаконного пансіонату є ще "чотири схожих об'єкта".

Тотальні перевірки

Масштаби трагедії змусили представників влади швидко реагувати на те, що відбувається. Глава Кабміну Денис Шмигаль одразу скликав позачергове засідання уряду, на якому була створена Державна комісія на чолі з міністром розвитку громад і територій Олексієм Чернишовим, яка займеться з'ясуванням причин пожежі.

А за підсумками засідання міністр соціальної політики Марина Лазебна повідомила, що у всіх областях перевірять законність всіх будинків для людей похилого віку, а також умови проживання людей в них: "Ми організуємо роботу з виявлення закладів, яких немає в реєстрі постачальників соціальних послуг. Ми перевіримо умови проживання і перебування літніх людей в установах. Ми підключаємося до цієї роботи і будемо працювати з усіма регіонами".

За даними Мінсоцполітики, зараз в реєстрі організацій, що надають соціальні послуги, перебуває 91 комунальний заклад та 42 приватних установи. Інформацію про приватні установи подають державні адміністрації. Але в Міністерстві розуміють, що за фактом їх в рази більше. Тільки в Харківській області перевірку проходить 118 таких установ, тоді як в реєстрі їх лише три.

Але Лазебна зазначає, що на сьогоднішній день немає дієвих механізмів контролю за цією сферою. І найбільша проблема навіть не в перевірках або контролі. Є складнощі просто у виявленні подібних пансіонатів і можливості потрапити на їх територію.

Фото: Getty images

Виявляється, приватні підприємці можуть не пустити на поріг відповідні державні служби для перевірки, просто збрехавши про свою сферу діяльності.

"Що стосується перевірок Міністерством соцполітики даних закладів, вони на сьогоднішній день безперспективні. З одного боку, це відбувається через корупцію та неможливість довести, що це будинки пристарілих. Відкривати приватні не заборонено, тому на даний момент вони не можуть їм заборонити працювати", - сказав в коментарі "Апострофу" адвокат Ростислав Кравець.

І справді чинне законодавство не містить прямої заборони створювати приватні компанії, які надавали б населенню послуги по забезпеченню житлом і медичною допомогою на платній основі. Але немає жодних механізмів контролю з боку Міністерства.

Тому в Мінсоцполітики пропонують відповідні зміни в законодавство. А президент України Володимир Зеленський пішов ще далі, і заявив, що країні потрібна реформа діяльності будинків пристарілих.

Як вирішують проблему

На жаль, пожежа в Харкові - не перша трагедія в історії України. У травні 2016 року в селі Літочки під Києвом вогонь в будинку для літніх людей "Рідний Очаг" вбив 17 осіб, врятувати вдалося 18 людей похилого віку. Даний заклад також працював нелегально, як і "Золотий час". Тодішня влада також проводила масовий аудит всіх притулків.

Що вражає, так це те, що затримані досі не засуджені, хоча прокуратура Київської області передала обвинувальний акт проти засновника пансіонату ще в листопаді 2016 року.

Після даної трагедії уряд вивчив ситуацію з присутністю нелегальних будинків пристарілих на території України, і на законодавчому рівні вирішив виправити проблему.

"За допомогою наших міжнародних партнерів ми виписали реформаторський законопроект про соціальні послуги. Це фактично була нова редакція закону про соцпослуги, який повинен регулювати всі ці питання. Документ був поданий до Верховної Ради, і в 2019 році він був ухвалений і підписаний тодішній президентом Петром Порошенком", - розповів в коментарі "Апострофу" міністр соціальної політики в 2014-2016 роках і віце-прем'єр-міністр у 2016-2019 роках Павло Розенко.

Сам закон вимагав створення нормативно-правової бази, чим повинен був зайнятися Кабмін. Крім того, при необхідності уряд повинен був ініціювати зміни до інших законів України. Але так як уряд Володимира Гройсмана завершував свою роботу, естафета передалася новому Кабінету міністрів під головуванням Олексій Гончарука.

Будівля Кабінету міністрівФото: Апостроф / Александр Гончаров

За словами Розенка, даний документ міг би врегулювати проблему функціонування нелегальних будинків пристарілих, але про нього просто забули.

"Законом передбачається створення реєстру подібних закладів. І це один з елементів, який насправді попереджує створення нелегальних будинків пристарілих. Доступ до реєстру повинен бути у кожного, щоб можна було подивитися чи легальний той чи інший пансіонат на території України. Крім того, повинен бути затверджений стандарт надання послуг і типове положення про такий заклад. Треба заборонити будь-яке надання послуг приватним особам в інший спосіб", - описав деякі норми закону колишній міністр соцполітики.

Але не тільки прийняття нормативної бази гарантує 100% успіх у боротьбі проти нелегальних будинків пристарілих. Необхідно також навчити представників органів місцевого самоврядування та поліцію, як діяти при виявленні подібних закладів.

До речі, через п'ять днів в Міністерстві таки згадали про дію закону і доручили Національній соціальній сервісній службі за участю обласних і Київської міської держадміністрацій в місячний термін вжити заходів щодо впорядкування Реєстру постачальників соціальних послуг.

Крім того, сервісна служба повинна забезпечити моніторинг діяльності таких постачальників соціальних послуг.

Ростислав Кравець вважає, що державі варто не тільки контролювати, але й створити взаємовигідні умови для функціонування приватних будинків пристарілих.

"Зараз практично неможливо дому пристарілих працювати офіційно. Ви просто не виконаєте всі необхідні нормативи - і по пожежній безпеці, і по медичній ліцензії, і по інфраструктурі. Тут необхідна допомога держави. Якщо приватний підприємець сам займеться створенням будинку пристарілих з нуля і виконає всі норми, то вартість утримання однієї людини в такому закладі буде близько 90 тис грн на місяць, але хто буде платити такі гроші?", - каже адвокат.

У комітеті ВР з питань соціальної політики повідомили "Апострофу", що відповідний законопроект вже готується. Правда, ніяких деталей там не повідомили. Можливо, на засіданні Верховної Ради в п'ятницю, 29 січня, міністр соціальної політики Марина Лазебна дасть більше конкретики щодо пропонованиз зміни, коли буде виступати з доповіддю про тіньовий ринок надання соціальних послуг.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга