RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Наступна пандемія буде ще гіршою - заслужений лікар України

Людмила Мухарська про статистику ковіда, вакцинацію та нову пандемію

Людмила Мухарська про статистику ковіда, вакцинацію та нову пандемію Фото: Апостроф

Останні тижні статистика коронавірусу в Україні показує те, що захворюваність на COVID йде на спад. Чи справді це так, ми поцікавилися у лікаря-епідеміолога, заслуженого лікаря України ЛЮДМИЛИ МУХАРСЬКОЇ. В ефірі Апостроф Live вона розповіла також про вакцинування і виписування пацієнтів до повного одужання.

- Ми можемо говорити, що долаємо коронавірус? Чи дані щоденної статистики про це не говорять?

- Ті цифри, які озвучує МОЗ, не говорять про кількість людей, які захворіли. Вони свідчать про тих осіб, які пройшли обстеження методом ПЛР-тестування. Тобто більшість людей, які хворіють безсимптомно або в легкій формі і не звернулися по медичну допомогу чи звернулися, але не зробили тест - у цю статистику не потрапляють. Тому неправильно говорити, що це кількість захворілих. Варто говорити, що це люди, які отримали позитивний результат ПЛР-тестування. Кількість хворих значно більша, ніж ми чуємо кожного дня.

- Фактично ми можемо говорити, що статистика не зовсім відповідає дійсності, правильно? Чому влада це не пояснює, на вашу думку?

- Я не знаю, можливо, вони десь це пояснюють. Я думаю, що коли вони називають цю цифру, треба робити це правильно – не кількість захворілих, а кількість підтверджених методом ПЛР випадків. Чому вони про це не говорять? На мою думку, вони вважають, що всі й так розуміють, що ця цифра - це не всі захворілі люди. Кількість людей, які інфікувалися, або хворіють безсимптомно, є більшою, ніж ми бачимо.

- В ефірі Апостроф TV Йосиф Зісельс сказав, що статистика захворюваності на коронавірус в Україні неадекватна. Він зауважив, що статистика проходить через РНБО, де вона може змінюватися. На вашу думку, чи є в РНБО або в інших інстанціях необхідність до фальсифікації статистики?

- Я не бачу такої необхідності. Просто треба пояснювати людям, що означають ті цифри, які ми чуємо від МОЗ, від РНБО. Мені важко сказати, що відбувається в РНБО, але статистика все одно йде з регіонів, і вона збирається в Києві. Є такий Центр громадського здоров’я. Там аналізують, сумуються результати. Потім ця інформація іде в Кабмін, в Міністерство охорони здоров’я та інші установи. Я не бачу необхідності фальсифікувати статистику, але гарантувати, що це не так, я також не можу.

- За словами Зісельса, Україна випадає з загальноєвропейської хвилі в питаннях коронавірусу. Чому так може відбуватися?

- Таке порівняння цілком має право на життя. Ми живемо в умовах пандемії, не може в Україні бути якась інша ситуація, ніж в решті країн світу. Ми межуємо з певними країнами. Наші люди перетинають кордони і можуть їздити в будь-які держави. Звичайно, якщо вони повертаються, то можуть потенційно привезти вірус. Він перетинає кордон без будь-яких обмежень, тому наша ситуація має бути схожою на те, що відбувається у сусідніх країнах.

- Ця хвиля захворюваності в Україні спала? Я пам’ятаю, в нас було і 16 тисяч підтверджених інфікувань за добу.

- Певною мірою вона зійшла, тому що в нас був локдаун. Я б не говорила, що це саме локдаун. По-перше, цього терміну в нашому законодавстві немає, і невідомо, що воно передбачає. Це були обмежувальні заходи, які дали певний результат. Люди, які хотіли піти в ТРЦ чи ресторан, туди не пішли, і таким чином вони уникнули потенційного інфікування. Вони сиділи вдома, і певний результат є.

Але треба розуміти, що зараз, коли всі вийшли з локдауну, то люди почали контактувати, активно спілкуватися. Це можна побачити навіть по завантаженості доріг автотранспортом. Це свідчить про те, що захворюваність буде зростати.

- Коли ми можемо вийти на наступний пік?

- Я думаю, що треба дочекатися певного інкубаційного періоду – 14 днів – і тоді ми побачимо, як складається ситуація після обмежувальних заходів, після локдауну.

Те, що зростання буде, зрозуміло. Наскільки великим воно буде, залежить від поведінки людей, тому що вони мають дотримуватися протиепідемічних заходів. Вони не скасовані, і карантин в Україні не скасований. З іншого боку, власники закладів, яким вже дозволено працювати, також мають дотримуватися всіх необхідних протиепідемічних норм і заходів. Якщо всі будуть їх дотримуватися, то зростання буде більш-менш невеликим. Якщо ні – можливо, буде більш суттєве зростання.

- Пацієнтів із коронавірусом виписують із лікарень до повного одужання. У них низька сатурація та проблеми з диханням. Як ви це можете прокоментувати?

- Треба розбиратися по кожному конкретному випадку. Але негативний ПЛР-тест не може бути показником того, що людина вилікувалася. ПЛР-тест може бути негативним із самого початку.

Близько 30% людей, які хворіють та мають клінічні симптоми, отримують негативні результати тестування. Єдиним критерієм виписки з лікарні має бути клінічний стан пацієнта. Якщо в людини немає ніяких симптомів, які притаманні коронавірусу, якщо сатурація 95% і вище, то людина може бути виписана з лікарні.

Мені здається, що зараз виштовхувати людей з лікарень немає сенсу. Ми чуємо кожного дня, що кількість вільних ліжок в Україні достатня. Кисню також достатньо. Принаймні нам так говорять. Тому виписувати не долікованих людей – це неправильно.

- Ця ситуація може стати небезпечною для людей? Як боротися з такими випадками та як їх відслідковувати?

- Треба розглядати кожен окремий випадок: в яких лікарнях це сталося, в яких регіонах. Але, наскільки я знаю, будь-яка людина, зокрема і хвора людина, яку виписують, може зателефонувати до Обласної державної адміністрації. Здається, там є гарячі лінії. І в МОЗ також є гарячі лінії. Можна туди телефонувати і розповідати про конкретну ситуацію.

- Що з цим робити?

- Важко сказати, що робити. Єдине що, має бути прописаний в нормативних документах Міністерства охорони здоров’я алгоритм виписки хворих людей з лікарні. Там має бути зазначено, якою має бути сатурація в пацієнта, якими мають бути інші показники. Сатурація – це лише один показник, а є ще багато клінічних і лабораторних аналізів, які людина здає. За результатами досліджень лікар може подивитися, чи є в людини, наприклад, якісь процеси, які свідчать про підвищене утворення тромбів, якісь запальні процеси в організмі. Це все показують лабораторні дослідження. Всі ці критерії мають бути прописані в наказі МОЗ, а не тільки негативний тест та 10-денне перебування в лікарні. На жаль, в цьому наказі написано, що якщо людина хворіє 10 днів, а протягом останніх 3 днів у неї немає клінічних симптомів, то вона може бути виписана та навіть піти на роботу.

- Напевно, є якась інструкція. Якщо людина, яку так відпустили, померла вдома, не дай Боже, то хто нестиме відповідальність?

- Якщо родичі людини звертаються до обласної або районної адміністрації, де є медичні департаменти, то зазвичай створюється комісія, яка розбирається в конкретному випадку. Або це може бути суд. Якщо людина піде до суду за фактом такої ситуації, також може бути рішення щодо винних осіб.

- Верховна Рада проголосувала за використання вакцин, які не пройшли всі клінічні випробування. Вони можуть бути небезпечними для нас? Чи був цей законопроект потрібним?

- Тут однозначно відповісти важко. Станом на зараз жодна вакцина у світі, навіть серед тих, які активно використовуються, не пройшла третій етап клінічних досліджень. Всесвітня організація охорони здоров’я реєструє ці вакцини за спеціальною процедурою для надзвичайних ситуацій. Тому для надзвичайних ситуацій можна допустити використання вакцини, яка не пройшла всі стадії клінічних випробувань.

Проте реєстрація як така все одно залишається. У нас є спеціальний орган, який реєструє імунобіологічні препарати, зокрема, вакцини. Експерти цього органу розглядають усі документи, які надходять в Україну, які подає виробник чи той, хто реєструє вакцину. Експерти повинні передивитися всі зазначені там дані. Якщо вони задовільнять українських експертів, то вони цю вакцину зареєструють, навіть якщо вакцина не пройшла всі стадії випробувань. Реєстрація пройде за якоюсь спеціальною процедурою, як, наприклад, ВОЗ реєструє інші вакцини. Але коли експерти розглядатимуть ці документи, вони мають абсолютно всі показники, всі документи, як зарекомендувала себе вакцина, для яких груп вона може використовуватися, чи можна вакцинувати людей, які перехворіли? Дуже багато питань. Відповідальність експертів в даній ситуації дуже висока.

- А якщо щось піде не так, хто нестиме за це відповідальність?

- Це питання. Взагалі в результаті вакцинації можуть бути дійсно неприємні наслідки. Вони можуть бути незначними: невелике підвищення температури, почервоніння на місці введення вакцини. Це вважається допустимим, бо це говорить про те, що вакцина працює. Введення вакцини – це маленьке інфікування. Проте якщо в документах буде написано, що таких подій багато, більше 10%, то треба думати про доречність застосування цієї вакцини. На мою думку, безпечність вакцини є важливішою за її ефективність.

- Білл Гейтс заявив, що наступна пандемія може бути в 10 разів гіршою за нинішню. Як ви це можете прокоментувати?

- Дійсно, є така інформація, що наступна пандемія може бути гіршою за попередню. Остання пандемія до коронавірусу була в 2009 році. Здається, це була пандемія свинячого грипу. Вона була менш потужною, ніж зараз.

Пандемії були, є, і вони будуть. Головне, щоб кожна держава була готовою до таких ситуацій. Сподіваюся, що те, що відбувається в нашій країні зараз, дасть владі поштовх до розробки протиепідемічного захисту, поновлення протиепідемічної системи, аби в разі наступної пандемії ми були готові.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто