RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Легалізація зброї: чи зможуть українці ходити вулицями з пістолетами

Найгарячіші дискусії - через питання носіння зброї

Найгарячіші дискусії - через питання носіння зброї Фото: Getty Images

Народні депутати зібралися розглянути законопроект про обіг цивільної вогнепальної зброї. Спікер парламенту Дмитро Разумков назвав ініціативу дискусійною, а профільний комітет Ради вважає, що це питання давно варто врегулювати. Що ж пропонується новим документом, які зміни можуть бути ухвалені, і чи буде в Україні вільне носіння зброї, як у США - з'ясовував "Апостроф".

Що пропонується

20 січня Комітет з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради схвалив два проекти закону щодо обігу зброї, і погодив їх для подальшого розгляду парламенту.

Прийнято за основу і рекомендовано до розгляду законопроект №4335 про обіг цивільної вогнепальної зброї та боєприпасів. Проектом закону, зокрема, надаються визначення основних термінів і понять, прописані основи державної політики в сфері обігу вогнепальної цивільної зброї і боєприпасів до неї.

Документом дається чітке визначення, які зброя та боєприпаси заборонені до цивільного обігу. Передбачається запровадження Єдиного державного реєстру цивільної зброї, встановлюються основи його ведення.

Також власники зброї матимуть доступ до курсів з вивчення матчастини зброї, правил поводження і застосування.

Пропонуються наступні категорії цивільної вогнепальної зброї:

  • А - автоматична вогнепальна зброя;
  • В - гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя (травматична);
  • З - короткоствольна вогнепальна зброя;
  • D - довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя;
  • Е - довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя.

До того ж власники зброї матимуть посвідчення, де зазначатимуться категорії зброї, яку може придбати особа. А на кожну одиницю зброї буде видаватися технічний паспорт, в якому зазначаються відомості про власника та серійний номер зброї.

Право на отримання посвідчення власника зброї матимуть дієздатні громадяни, які:

  • не мають медичних протипоказань;
  • не мають судимості, яка погашена або знята у встановленому законом порядку за злочинами, передбаченими розділами I-IV, VI, IX, XII-XV, XVII-ХХ особливої частини Кримінального кодексу (крім реабілітованих);
  • не притягувалися до адміністративної відповідальності протягом останнього року за низкою статей Кодексу про адміністративні правопорушення.

Вводиться обов'язкове страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третій особі або її майну внаслідок володіння, зберігання чи використання зброї.

Як розповів в коментарі "Апострофу" автор законопроекту, народний депутат від фракції "Слуга народу" Ігор Фріс, документ розроблений з метою врегулювання питання обігу всієї цивільної зброї. Тобто реєстрації підлягає довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя, довгоствольна вогнепальна нарізна зброя і інша, яка зараз дозволяється законом. А також те, що пропонується узаконити даним документом - короткоствольна нарізна вогнепальна зброя, тобто, пістолети, револьвери і інше. При цьому заборонено буде використання будь-якої автоматичної зброї.

Але чи зможе кожен бажаючий отримати пістолет і ходити з ним по вулиці, чого побоюються багато українців? Нардеп запевняє, що для отримання зброї в законопроекті прописані жорсткі вимоги.

"Визначені дуже жорсткі вимоги, вікові цензи і деякі кваліфікуючі ознаки щодо тих осіб, які мають право на отримання зброї. Наприклад, це особи, які протягом останніх трьох років мали нарізну вогнепальну довгоствольну зброю, у віці від 28 років, які не були притягнуті до кримінальної та адміністративної відповідальності, навіть не були оштрафовані за перевищення швидкості протягом року. Дуже жорсткі вимоги. Це повинен бути свідомий громадянин, що не порушує законодавства, пройшов навчання, склав іспит, не є нарко або алкозалежним і багато іншого", - розповів Фриз.

Фото: Getty images

Навколо цієї ініціативи розгорнулися бурхливі дискусії, які точаться навколо ще одного, альтернативного законопроекту №4336-1 авторства нардепа Андрія Шараскіна, який був відхилений.

Основний момент в тому, що даним проектом закону регулюються питання носіння короткоствольної зброї. А ось прийнятий за основу документ регулює тільки порядок придбання зброї, його зберігання, контроль правоохоронцями за його зберіганням і інші норми. Правила носіння пістолета будуть прописані вже іншим законом.

Фріс пояснює, що таким чином для українців створюється перехідний період, щоб вони змогли переконатися у безпеці володіння зброєю своїми співгромадянами. Якщо не буде ніяких прецедентів, з часом будуть визначені правила носіння короткоствольної нарізної зброї.

"На сьогоднішній день тривають в суспільстві дискусії щодо саме носіння вогнепальної зброї. Ми повинні довести, що ніхто не ходить по вулицях і не стріляє, що українці свідомі громадяни і зброя їм потрібна виключно для того, щоб забезпечити свою безпеку, і безпеку своєї родини вдома. Якщо суспільство побачить, що дійсно зменшилася, а не збільшилася кількість злочинних посягань, що немає перевищень меж необхідної оборони, тоді окремим законом ми визначимо правила носіння короткоствольної нарізної зброї. Це буде другим етапом", - зазначив нардеп.

Але цей момент не влаштовує експертів. Наприклад, голова "Української асоціації власників зброї" Георгій Учайкін вважає неможливість носіння пістолета одним з недоліків законопроекту Фріса.

На його думку, закон повинен дати громадянам право на самозахист не тільки в своєму будинку, але і на вулицях, де ймовірність нападу набагато вища. Для цього слід було б дозволити носіння короткоствольної зброї:

"Я не бачу сенсу використання людьми короткоствольної зброї для захисту приміщень. Короткоствольна зброя повинна бути у людей, коли вони пересуваються", - вважає Учайкін.

Він разом з Асоціацією власників зброї брав участь в розробці обох законопроектів, однак проект закону №4335 пізніше був змінений під позицію МВС. Справа в тому, що експерти пропонують розділити повноваження МВС і передати ведення реєстру власників зброї Міністерству юстиції.

"Саме альтернативний законопроект пропонує забрати монопольне становище у МВС, коли вони одноосібно володіють реєстром власників зброї, роздають кому завгодно нагородну зброю. Законопроект пропонує передати функції держателя реєстру Міністерству юстиції, а Нацполіцію і МВС залишити операторами реєстру для того, щоб розірвати цю корупційну складову", - зазначив Учайкін, запропонувавши народним депутатам голосувати за альтернативний законопроект, поданий народним депутатом Андрієм Шараскіним.

Зброю можна придбати вже зараз?

Насправді в Україні зброю легалізовано, і купити її офіційно цілком можливо.

Так, з дозволу поліції українці з 18 років можуть володіти:

  • газовим пістолетом, револьвером і патронами до них, зарядженими речовинами сльозоточивої та дратівної дії;
  • холодною зброєю: багнетом, стилетом, ножем, кинджалом, арбалетом, нунчаками, кастетом і т.д.;
  • охолощеною зброєю (заряджається холостими, призначена для імітації пострілу);
  • пневматичною зброєю калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів в секунду.

З 21 року можна купити мисливську гладкоствольну зброю, а з 25 років - мисливську нарізну.

За інформацією Міністерства внутрішніх справ України, громадяни України легально володіють вогнепальною зброєю в загальній кількості близько 1,3 мільйона одиниць. І в відомстві вважають, що закон про обіг цивільної вогнепальної зброї необхідний, щоб всі ці питання були врегульовані законом.

Але от щодо дозволу покупки, зберігання і носіння короткоствольної нарізної зброї, у МВС дотримуються консервативних поглядів.

Фото: Getty images

"Єдина норма, навколо якої йде полеміка - чи дозволити громадянам України купувати, зберігати вдома короткоствольну вогнепальну зброю? Це пістолети і револьвери. Як законодавець вирішить, так і буде. Ми, як МВС, традиційно консервативні в цій позиції. Ми вважаємо, що тут є суттєві ризики, і тут треба дуже-дуже ретельно все зважити. Ми займаємо більш консервативну позицію, але в принципі слово за законодавцями. Якщо законодавець прийме таку норму, і вона вступить в законну силу, то Міністерство, як частина виконавчої влади, буде її виконувати", - сказав в коментарі Апостроф TV речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко.

А якщо не офіційно, то в Україні на руках у жителів за різними даними знаходиться від 400 тис. до 5 млн одиниць вогнепальної зброї. І особливо збільшилася його кількість з початком бойових дій на Донбасі. Ігор Фріс вважає, що новий законопроект все ж допоможе побороти нелегальний обіг зброї в країні.

"Будь-які правовідносини в державі, які не врегульовані, тягнуть за собою наявність нелегального ринку. Тому, якщо зброя буде легалізована, і законом буде визначено логічні умови і правила, вони будуть працювати", - каже нардеп.

Де в світі легалізовано зброю

Якщо говорити про дозвіл на володіння вогнепальної зброї, в першу чергу згадуються США. У цій країні право громадян на володіння зброєю з 1791 закріплено другою поправкою до Конституції. Приховане носіння вогнепальної зброї дозволено у всіх штатах, крім Іллінойсу. У 29 штатах також можна носити зброю відкрито й без обмежень, крім таких громадських місць, як: школи, аеропорти та інші соціальні установи.

Придбати зброю для американця не складає проблем. Зараз в США за офіційними даними в користуванні знаходяться близько 300 млн одиниць зброї. Але закон забороняє продаж зброї особам, які відбули тюремне покарання більше року, особам, які перебувають у розшуку, наркоманам, визнаним розумово неповноцінними, незаконно перебувають в країні, а також звільненим з військової служби через скоєння будь-яких злочинів.

Швейцарія вважається однією з найбільш збройних країн Європи і світу. Право на володіння вогнепальною зброєю, також, як і в США, тут закріплено Конституцією. Крім того, жителі країни можуть мати і бойову вогнепальну зброю. Всі чоловіки у віці від 19 до 31 року зобов'язані пройти базову військову підготовку, після завершення якої вони переходять в резерв. Резервісти зобов'язані зберігати вдома свою бойову зброю: держава видає на руки гвинтівку SIG SG-550 і 50 патронів до неї.

У деяких сусідніх з Україною країнах також дозволено при собі мати зброю. Наприклад, в Молдові закон про легалізацію зброї працює з 1994 року. Право на володіння і носіння зброї громадянин Молдови отримує в 18 років за умови відсутності медичних протипоказань. Уже через рік після ухвалення зазначеного закону рівень злочинності знизився на 40%.

Польське законодавство дозволяє володіння вогнепальною зброєю на основі обов'язкової видачі для полювання, спортивної стрільби, з метою самооборони, колекціонування. Маючи приблизно 2,5 одиниці громадянського вогнепальної зброї на 100 осіб, Польща займає 166-е місце в світі за кількістю зброї.

Щоб отримати ліцензію на вогнепальну зброю, заявник повинен бути не молодше 21 року, має пред'явити документ, що підтверджує придбання та установку сертифікованого збройового сейфа, не мати судимості, пройти медичне і психологічне обстеження і здати іспит

В Угорщині у 1991 році уряд країни дозволив громадянам мати у власності як довгоствольну, так і короткоствольну зброю. Зброю можна придбати як мисливську, так і спортивну або колекційну, але не для самозахисту. Право на носіння зброї мають тільки члени парламенту і урядові чиновники, судді, прокурори, мери міст та інші представники влади.

У Словаччині прості громадяни можуть отримати дозвіл на приховане носіння бойового короткоствольної зброї. Там існує 6 категорій дозволів на зброю, наприклад категорія А - дає право на володіння та приховане носіння зброї і боєприпасів з метою самозахисту. Власник дозволу категорії А має право приховано носити зброю в зарядженому стані. Звичайно, для отримання дозволу потрібно пройти медичне обстеження, здати іспит і бути не молодше 21 року.

У Латвії, відповідно до закону про обіг зброї і спеціальних засобів від 2011 року, для самооборони дозволена напівавтоматична, короткоствольна вогнепальна зброя, калібром не більш, ніж 9 мм. Також дозволена довгоствольна гладкоствольна вогнепальна зброя, включаючи травматичну, довжина якої не більше 76,2 мм, і напівавтоматичні газові пістолети.

У Литві закон від 1994 року дозволяє зберігання і носіння вогнепальної зброї малої потужності з метою самооборони.

В Естонії діє закон від 1995 року, відповідно до якого громадяни мають право придбавати, зберігати і носити вогнепальну зброю, зокрема нарізну, але не автоматичну. Дозволені пневматичні, газові та гладкоствольні пістолети і рушниці.

У Чехії пересічний громадянин може отримати ліцензію на приховане носіння зброї і мати при собі до двох одиниць, безпосередньо готових до стрільби - з патронами в патронник. Чехи вважають можливість законно володіти зброєю таким же втіленням свободи, як вільні вибори і свобода слова. На 100 осіб в країні - 12,5 одиниць зброї.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу