RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україну охопила хвиля дитячих самогубств: як вберегти свою дитину від лиха

Експерти називають кілька причин, чому діти скоюють суїцид

Експерти називають кілька причин, чому діти скоюють суїцид Фото: pixabay.com

За останній місяць Україною прокотилася хвиля страшних самогубств серед підлітків. Практично кожного тижня поліція повідомляє про черговий випадок суїциду юнака чи дівчини. Чи пов'язані між собою ці трагедії і чи стоїть за ними чергова гра в соціальних мережах, з'ясовував "Апостроф".

Хвиля самогубств

Перша трагедія, що сколихнула столицю і область, сталася в кінці січня в селі Чайки, що під Києвом. З балкону 15 поверху випав десятирічний хлопчик. Він отримав несумісні з життям травми і помер ще до приїзду швидкої допомоги.

1 лютого трагедія сталася в Шевченківському районі столиці на вулиці Орловській. З вікна багатоповерхівки викинулася 17-річна дівчина.

"Попередньо правоохоронці встановили, що дівчина посварилася з хлопцем, після чого вистрибнула з вікна п'ятого поверху", - зазначили в прес-службі столичної Нацполіції.

Вже на наступний день практично аналогічний випадок стався в Голосіївському районі Києва по вулиці Михайла Максимовича. На цей раз з вікна 16 поверху випала 13-річна киянка.

"Відкрите виробництво за статтею 115 частина 1 ("умисне вбивство", - "Апостроф"), додаткова кваліфікація - "самогубство", - пояснила "Апострофу" прес-офіцер Голосіївського управління поліції Христина Кир'якова.

15 лютого в Дарницькому районі Києва 13-річна школярка випала з балкона 14 поверху. Знайома школярки на умовах анонімності розповіла "Апострофу", що ця трагедія стала справжнім шоком для близьких дівчини.

"Це була людина, яка завжди усміхалася, завжди в гарному настрої і ніколи не закривалася від інших і не йшла в себе. Це була завжди весела, товариська дівчинка, у неї було багато подруг в класі, ніхто її не ображав, вона з хорошої повноцінної сім'ї. На кого завгодно можна було подумати, але тільки не на цю людину", - зазначив співрозмовник видання.

17 лютого на вулиці Вербицького в столиці випала з вікна 15-річна дівчина. Вона отримала несумісні з життям травми, і врятувати її не вдалося.

Втім, подібні самогубства серед підлітків відбуваються не тільки в Києві, а й по всій Україні. У грудні минулого року з вікна квартири на 10 поверсі вистрибнув 13-річний хлопчик із Запоріжжя. А 11 лютого в Одесі був знайдений повішеним 10-річний хлопчик.

Що відбувається

Самогубства дітей і підлітків в Україні, на жаль, досить поширене явище.

"За минулий рік було 137 завершених суїцидів серед дітей від 8 до 17 років, - пояснює "Апострофу" начальник управління ювенальної превенції Нацполіції Лариса Зуб. - Найбільше суїцидів скоюють діти від 14 до 17 років. Більше скоюють суїцид хлопці і наполовину менше дівчатка. Дівчата, як правило, роблять демонстративні спроби суїциду".

Безумовно, деталі кожної трагедії індивідуальні.

"Основні причини - конфлікт з дорослими або однолітками, буллінг в школі, нерозділене кохання, - додає Лариса Зуб. - Але дуже часто бувають випадки, коли діти скоюють самогубство, і поліція, перевіряючи причини, не знаходить ні записок, ні будь-яких передумов до того, що на дитину психологічно впливали".

Батьки на шкільних форумах і педагоги висловлюють побоювання, що однією з причин хвилі підліткових самогубств, яка зараз охопила Україну, може бути повернення так званих "груп смерті" в мережі.

Фото: pixabay.com

"Групи смерті" - ігри в соціальних мережах, які близько 5 років тому були популярними серед підлітків. Одна з найвідоміших - "Синій кит", але зустрічалися і варіації: "Тихий будинок", "Чумацький шлях", "NaN", "F57", "Розбуди мене о 4:20". Фінальна мета гри - скоєння самогубства.

Вперше інформація про існування таких груп з'явилася в Росії у 2016 році, а в лютому 2017 року у Нацполіції України відрапортували, що за адміністрування груп смерті затримали студентів з Києва.

У поліції підтверджують, що зараз такі ігри в соцмережах активізувалися.

"Це не нові ігри, просто періодично вони активізуються, - зазначає Лариса Зуб. - Наприклад, не так давно була виявлена дівчина, яка була куратором однієї з таких ігор, і втягнула 13 дітей в спілкування, пов'язане зі схилянням до вчинення суїциду. На даний момент вона перебуває на лікуванні, у неї психічні відхилення".

Втім, підштовхнути дитину до самогубства можуть не лише "групи смерті", але й банальні вимагачі в мережі.

"Шахрайство також може бути однією з причин доведення до самогубства. Наприклад, дівчина спілкується в мережі з хлопцем з симпатичним аватаром. А потім співрозмовник по той бік монітора просить дівчину надіслати свої фото, а потім доходить і до інтимних фото. Після цього співрозмовник пише номер своєї карти, куди жертві потрібно відправити певну суму грошей, щоб її інтимні фото не розійшлися по мережі. Це звичайний шантаж", - резюмувала Лариса Зуб.

Крім того, критично небезпечними для дитини можуть бути і різні челленджі (завдання), які відеоблогери пропонують виконувати підліткам.

"Батьки вважають, що нехай краще дитина сидить за комп'ютером, ніж гуляє де попало. Тим паче зараз, під час пандемії, коли багато дітей сидить удома. Але небезпека від "темної" сторони інтернету ще більше, ніж на вулиці", - зазначає Лариса Зуб.

"Зараз популярний різного роду стрім на виконання завдань в прямому ефірі. Знову ж таки, більшість такого контенту йде з Росії", - пояснює "Апострофу" віце-президент Всеукраїнської фундації "Захист прав дітей" Олексій Лазаренко.

Так, наприклад, в Італії на початку року загинула 10-річна дівчинка, яка спробувала повторити небезпечне завдання в соцмережі TikTok, перекривши собі подих.

Щось подібне сталося 16 лютого в Боярці (Київська область). Дві 12-річні школярки напилися таблеток дротаверину (спазмолітичний засіб), в результаті чого, одна з дівчат загинула. За словами Уповноваженого Президента з прав дитини Миколи Кулеби, цей випадок якраз і може бути пов'язаний з небезпечними завданнями в мережі.

Як врятувати дітей

У такій ситуації, коли гри і завдання в мережі представляють вже не віртуальну, а реальну небезпеку для життя дітей, експерти радять батькам ретельніше моніторити контент на гаджетах своїх дітей.

"Є програми, які дозволяють батькам контролювати, де і з ким спілкується їхня дитина. Але це необхідно робити дуже коректно, щоб не порушувати межі особистого простору дитини", - говорить Лариса Зуб.

Фото: pixabay.com

"Батьки повинні проводити короткий інструктаж для своїх дітей, як користуватися соцмережами. Що потрібно постити, на які коментарі можна відповідати, а на які не потрібно, як закрити свій профіль, - пояснює "Апострофу" експерт з безпеки дітей Олена Лізвінська. - Але в більшості випадків буває так, що дитина або сам заводить собі профіль в соцмережах, тому що до неї в руки потрапив смартфон, або батьки самі реєструють свою дитину. І на цьому все".

Втім, першопричиною дитячих і підліткових трагедій на ґрунті небезпечних занять в мережі експерти називають недостатню увагу батьків до власних дітей.

"Дитина грає в такі ігри тільки тоді, коли вважає, що вона нікому не потрібна і тільки в мережі вона, нібито, може щось знайти: друзів, емоції, кураж. Тому проблема набагато глибша, ніж просто якась гра, - запевняє Лазаренко. - Причини соціально-психологічні: все залежить від того, яка родина, які відносини в цій сім'ї, наскільки любима дитина, чи їй приділяється час і чи затребувана вона своїм співтовариством в колі однолітків. Якщо звернутися до статистки, то 67% наших дітей, за даними опитування ЮНІСЕФ, піддавалися буллінгу в школі. Це говорить про те, що існують проблеми, на які підлітки дуже експресивно реагують, а поруч немає дорослого, який би надав допомогу, сказав, що любить свою дитину такою, якою вона є. Тому і відбувається відхід з реальності".

"Як правило, в цих челленджах беруть участь діти, у яких не завжди складаються нормально відносини зі своїми однолітками чи батьками, - додає Лізвінська. - А в мережі, в різних групах, знаходяться люди, які їх нібито підтримують: знаходять час, потрібні слова і психологічні прийоми, які роблять дитину залежною від них. І ці групи стають значною частиною життя дитини чи підлітка. Таким чином, дитина потрапляє в залежність".

Експерти називають ознаки, за якими можна визначити, чи стала дитина болісно залежною від небезпечного контенту.

"Змінилася поведінка дитини, вона став більш замкнутою, змінила свої звички, наприклад, стала малювати незвичайні малюнки або не хоче спілкуватися з друзями, з якими спілкувалася раніше, здригається кожного разу, коли приходять повідомлення на смартфон. Це дзвіночки, які говорять про те, що з дитиною щось відбувається", - зазначає Лізвінська.

Якщо ці ознаки з'явилися в поведінці дитини, то батькам насамперед необхідно з нею довірливо поспілкуватися.

"Батьки повинні включитися, знайти час і можливість показати своїй дитині, який прекрасний світ навколо, адже кінцева мета цих груп, за типом "Синього кита", довести дитину до самогубства", - резюмує Лізвінская.

Однак якщо залежність стала набувати загрозливого характеру і простої розмови по душам вже недостатньо, варто звертатися за допомогою до психологів.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні