RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми втратили дуже багато доказів у справах Майдану - адвокат Олексій Баганець

У справах Майдану зроблено дуже багато помилок

У справах Майдану зроблено дуже багато помилок Олексій Баганець Фото: facebook.com/obaganets

Заслужений юрист України, тричі заступник генерального прокурора (2000-2002, 2005-2007, 2014-2015 роки), адвокат Олексій Баганець в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів, чи допоможе у справах щодо подій на Майдані законопроект, який спрощує процедуру спецрозслідувань та засудження людей, які скоїли злочини і переховуються за межами України.

- Рада підтримала законопроект, який спрощує процедуру спецрозслідувань та заочного засудження людей, які скоїли злочини та переховуються за межами України. Наскільки дієвим буде цей механізм? Можливо, чогось не вистачає, чи цей документ полегшить роботу судів та слідства?

- Цей законопроект дає шанс полегшити ситуацію з притягненням до кримінальної відповідальності осіб, які проходять в якості підозрюваних у кримінальних провадженнях щодо подій Майдану тільки в одній частині. Тепер не треба домагатися факту оголошення особи в міжнародний чи міждержавний розшук. Це завжди залежало не від України, а від позиції Інтерполу. Як правило, вони у випадках кримінального переслідування багатьох колишніх чиновників України заявляли, що підстав для оголошення їх у міждержавний розшук немає. Мовляв, ці особи переслідуються через політичні мотиви. Звичайно, що це ускладнювало роботу органів досудового розслідування та прокурорів.

- Чого тепер чекати? Як багато в нас буде заочних засуджень, адже з 2014 року їх практично немає?

- Ви самі відповіли на свої питання. Втрачено дуже багато часу для того, щоб сьогодні встановити істину тих подій, які відбувалися на Майдані, у центрі нашої столиці. Минув час, втрачено багато доказів, які можна було отримати. Я не буду їх перераховувати. На сьогоднішній день багато що змінилося.

Багато слідчих і прокурорів, які займалися розслідуванням цих кримінальних проваджень, ними вже не займаються. Змінилася підслідність – тепер прокурор не займається досудовим розслідуванням. Частину кримінальних проваджень передали до НАБУ, а частину – до ДБР. Ви знаєте, там теж немає стабільності.

Тому на сьогоднішній день чекати на якісь нові результати доказів винуватості осіб, які обґрунтовано підозрювалися у злочинах на Майдані, особисто в мене підстав немає. На жаль.

- Пан Крулько у середу виступав у Верховній Раді. Він попросив розділити це питання: заочне засудження винних у справах Майдану і заочне засудження для інших злочинців. Якщо ми беремо, наприклад, заочне засудження злочинця, який скоїв злочин і виїхав за кордон, це добре чи погано?

- Як на мене, це полегшує реалізацію органам досудового розслідування і прокурорам своєї функції з притягнення винних осіб у вчиненні кримінальних правопорушень до кримінальної відповідальності. Цю процедуру треба було вводити ще в 2014 році.

Я не хочу хвалитися, але я ще тоді ставив питання, що треба було полегшити процедуру проведення спецрозслідування. Тоді, звичайно, було б більше результатів. Сьогодні ця процедура полегшить органам досудового розслідування процесуальну діяльність з метою притягнення до кримінальної відповідальності осіб, винних у скоєнні злочинів на території України.

- Чи може закон про заочне засудження бути нівельованим, наприклад, законом про амністію?

- Закон про амністію, як правило, не звільняє від притягнення до кримінальної відповідальності. Він звільняє від відбування покарання. Це трошки різні речі. Винуватість людини все одно буде доводитися під час досудового розслідування. Єдине що, вона може бути потім звільнена від відбування покарання через те, що стосовно неї застосували амністію. На мою думку, це кращий вихід. Встановити – винна особа чи ні, а потім можна застосувати амністію. Це право держави.

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію