RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Операція "15 лютого": як Степанов феєрично провалив вакцинацію населення від коронавірусу

Влада всерйоз задумалася про відставку очільника МОЗу

Влада всерйоз задумалася про відставку очільника МОЗу Міністр охорони здоров'я Максим Степанов Фото: facebook.com

Вакцинація українців від коронавируса, згідно з обіцянками міністра охорони здоров'я України Максима Степанова, повинна була початися ще 15 лютого. Однак станом на 19 лютого в Україну не поставлено жодного препарату, а міністр вирушає до Індії особисто контролювати відвантаження першої партії вакцини (тобто її тільки готують до відправки). А тим часом, вакцинацію від COVID почали... в Зімбабве. Як Степанов провалив старт імунізації українців від коронавірусу і коли ж почнеться довгоочікувана вакцинація - з'ясовував "Апостроф".

Де ж вакцина?

У той час, як у всьому цивілізованому світі масова вакцинація населення стартувала в кінці 2020 року - на початку 2021 року, українців з екранів телевізорів годували обіцянками про швидке постачання пару сотень тисяч безкоштовної вакцини Pfizer за програмою COVAX, про заброньовані майже 2 млн доз китайської SinoVac, і про закуплені 12 млн доз британської AstraZeneca і американської Novavax.

30 січня головний санлікар України Віктор Ляшко бадьоро відрапортував на своїй сторінці в Facebook, що нарешті прийшла відповідь від COVAX, згідно з якою у лютому ми отримаємо 117 тисяч доз РНК-вакцини від Pfizer/BioNTech американського виробництва.

Тоді ж наш уряд - насамперед МОЗ - розправив крила і з упевненістю став заявляти, що американський препарат надійде в Україну вже 15 лютого. Хоча сам Ляшко раніше був обережнішим, і попереджав, що імунізація може початися і трохи пізніше, якщо з'являться форс-мажорні обставини.

Ляшко уточнив, що форс-мажорними обставинами можуть стати ситуації, якщо партію з вакцинами не відпустять, партія потрапить в ДТП або літак не вилетить через негоду.

Але мабуть Степанову настільки набридла критика з боку опонентів і не тільки, що він чітко вказав дату - 15 лютого, і не днем пізніше.

Правда, з наближенням години Х, і очевидним розумінням, що ніякої Pfizer нам вчасно не доставлять, міністр охорони здоров'я, щоб не втрачати обличчя, запевняв українців про своєчасний старт вакцинації. І якщо не німецько-американською вакциною, то вже британською AstraZeneca точно.

У п'ятницю, 12 лютого, Степанов повідомив, що відвантаження вакцин з Індії вже почалося: "Ми очікуємо. У понеділок, вівторок, середу (15-16-17 лютого) вона повинна бути. У нас немає приводів, щоб це тягнути".

За контрактом з індійською компанією Serum Institute, яка має дозвіл на виробництво вакцини розробки AstraZeneca і Novavax (США), Україна уклала договір на поставку цих двох видів препаратів в обсязі 12 млн доз - перша партія складе 500 тисяч доз.

Як відомо, ні в понеділок, ні у вівторок, ні в середу, ні навіть в четвер з п'ятницею, жодна вакцина до України не дійшла. А Степанов все звалив на бюрократичні процедури, які й затримали поставки.

Дивіться: Очікування затяглося: зрив вакцинації в Україні висміяли влучними фотожабами

"З приводу конкретної дати можу сказати: приїжджає вакцина, і на наступний день ми починаємо... Перше, чим ми почнемо вакцинуватися - це саме вакцина AstraZeneca, яка виробляється Serum Institute в Індії. Ми дійсно отримали всі документи на реєстрацію вакцин - Pfizer, AstraZeneca і Sinovac", - сказав Степанов, зазначивши, що вакцинація таки почнеться до кінця лютого.

Фото: pixabay.com

Степанов додав, що вся інфраструктура була готова до старту вакцинації 15 лютого. Мовляв, розрахунок на цю дату був, виходячи з контрактів і зобов'язань, які взяли на себе компанії, зокрема і COVAX.

"COVAX чітко сказала, що 117 тисяч доз Pfizer прийде в середині лютого.... Ми розраховуємо, виходячи з тих повідомлень, які отримали від COVAX, на кінець лютого поставку цих 117 тисяч доз", - підсумував міністр.

Але, судячи з усього, зривалися і ці терміни. Тому Степанов вирішив особисто відправитися в Індію під приводом нових переговорів про закупівлю додаткових обсягів препарату від ковід, а заодно - проконтролювати відвантаження вже закупленої вакцини. Тобто відправка препарату, яку міністр анонсував ще 12 лютого, станом на 19 лютого так і не почалася. Коли ж вона почнеться, судячи з усього, невідомо і самому Степанову. Тому розраховувати на те, що вакцинація в Україні почнеться в кінці лютого, треба досить обережно. Адже з 15 лютого ми вже пролетіли.

А тим часом старт вакцинації почався... у Зімбабве. Уряд Китаю подарував цій африканській країні 200 тисяч доз вакцини. У свою чергу Зімбабве закупило ще близько 800 тисяч доз вакцини, які повинні прибути в березні.

До речі, Україна теж забронювала 1,9 млн доз вакцин у китайської компанії SinoVac Biotech (CoronaVac). Перша партія в 700 тисяч мала надійти у лютому. Однак на початку лютого компанія "Лекхім" попросила українську владу відстрочити поставки першої партії китайської вакцини проти COVID-19 до квітня. Причиною такого прохання стала нібито затримка експортної ліцензії від уряду Китаю, а також пізнє ухвалення Верховною Радою закону про прискорену державну реєстрацію вакцин від коронавірусу.

Втім, після цієї історії Степанов заявив, що CoronaVac буде в Україні впродовж наступного місяця.

Але тут розвернувся інший скандал. 3 лютого НАБУ почало розслідування можливих зловживань під час закупівлі китайської вакцини від коронавірусу компанії Sinovac Biotech за допомогою фірми-посередника. У заяві антикорупційного бюро стверджується, що ДП "Медичні закупівлі" почало переговори про закупівлю вакцини орієнтовною вартістю близько 3 доларів, але пізніше Степанов зупинив процес і доручив почати переговори про придбання китайської вакцини у компанії Sinovac Biotech. Оприлюднена ціна закупівлі однієї дози стала чи не найвищою в світі - 17,85 доларів за дозу.

Розслідування ведеться за статтею про зловживання владою з тяжкими наслідками (ч. 2 ст. 364 КК) - порушникам загрожує від трьох до шести років позбавлення волі з обмеженням права обіймати певні посади або штраф в розмірі 500-1000 неоподатковуваних доходів громадян.

Степанов же вважає, що відкриття справи - це ігри ворогів, які вже давно інформаційно атакують міністра.

"Я впевнений, що це один з інструментів інформаційної війни, яка цілеспрямовано ведеться проти мене і моєї команди в міністерстві вже протягом 11 місяців, усього часу мого перебування на посаді", - заявив він.

Офіс НАБУ Фото: facebook.com

Винен глава МОЗ?

Звичайно, вся критика за недостатньо ефективну кампанію по боротьбі з пандемією дісталася Степанову. Наприклад, парламентська фракція "Голос" ще з літа почала добиватися відставки міністра. Народний депутат Ольга Стефанишина в коментарі "Апострофу" нагадала, що глава МОЗ ще влітку говорив, що Україна почне вакцинацію населення від коронавірусу однією з перших. Але він не дотримався жодної зі своїх обіцянок.

"Він завалив не тільки вакцинацію, а також тестування, підготовку лікарень, кисень, закупівлю ліків. У нього багато завалених напрямків, майже всі. І вакцинація вже стала масною крапкою", - говорить народний депутат.

Стефанишина впевнена, що Степанову варто було летіти в Індію ще влітку. Тоді ж потрібно було починати і інші переговори про постачання вакцин, як це робили багато країн світу.

"А у нас тільки в грудні ДП "Медичні закупівлі" отримали доручення від Степанова почати вести переговори. Це процес, який повинен був початися давним-давно, тому ми сьогодні відстаємо, коли процес почався вже і в Зімбабве, і в Пакистані, і в Албанії і багатьох інших країнах світу ", - зазначила народний депутат.

А ось Міністр охорони здоров'я України в 2014 році і президент Всеукраїнського лікарського співтовариства Олег Мусій вважає, що провал вакцинації в Україні - це колективна вина президента, прем'єра, міністра охорони здоров'я і головного санітарного лікаря.

"Головний відповідальний у нас - президент. Адже саме він очолює Штаб по боротьбі з коронавірусом, це зона його відповідальності. Він очолив боротьбу з пандемією в Україні. Тому саме президент буде нести відповідальність, політичну насамперед", - сказав він в коментарі "Апострофу".

За його словами, однією з проблем стало те, що між чиновниками не було узгодженої комунікації, і від кожного звучали різні заяви про старт вакцинації, а потім і її провал.

Мусій зазначає, що закупівля вакцин - досить складний процес, і далеко не все в ньому залежить від нашої влади. Але той факт, що в Зімбабве вакцинація почалася раніше, ніж в Україні, він все ж вважає ганебним.

"Виходить, що наша влада гірша за Зімбабве. Сумно, соромно має бути виборцям, які підтримали таку владу", - говорить Мусій.

Ольга Стефанишина погоджується з тим, що затримки з кампанією масової вакцинації - це спільна провина всієї влади. Але при цьому зазначає, що це напрямок МОЗ.

"Технічно процеси по організації програми вакцинації здійснює МОЗ. Тому тут відповідальність лежить на всіх, але виконувати роботу повинен був міністр охорони здоров'я", - заявила вона.

Відставка Степанова не за горами?

Чутки про те, що міністр охорони здоров'я може позбутися своєї посади, ходять вже давно. І якщо ще в грудні один з лідерів партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко заявляв, що відставка Степанова поки не розглядається, тому що треба займатися боротьбою з коронавірусом, і взагалі, зараз не час цим займатися, то вже в останні дні його колеги по фракції виступають з абсолютно протилежними заявами.

Максим Степанов Фото: facebook.com

17 лютого, народний депутат від "Слуги народу" Данило Гетманцев повідомив, що якщо вакцинація знову буде перенесена, то Степанова відправлять у відставку.

"Якщо вона не почнеться - знімемо міністра, що нам ще залишається робити? Змінимо на ту людину, яка своєчасно виконуватиме всі ті обов'язки, які вона поклала на себе", - зазначив Гетманцев.

А 19 лютого одразу двоє народних депутатів від президентської фракції повідомили, що в разі провалу початку вакцинації фракція "Слуга народу" розглядатиме питання про відставку Степанова.

"Я спостерігаю, що таких народних депутатів, які вже хотіли б відправити міністра Степанова у відставку, стає більше. Тому ми поки що спостерігаємо і дуже сподіваємося, що цього тижня, як і обіцяв міністр, вакцинація все-таки почнеться або, принаймні, ми отримаємо партію вакцини, і далі потрібно поспостерігати хоча б кілька тижнів, як буде організовано цей процес. Якщо ми побачимо, що і там є проблеми, тоді очевидно, можна буде ставити це питання, принаймні на обговорення у фракції" , - сказала заступник глави фракції Євгенія Кравчук.

Таку ж позицію висловила і народний депутат Ірина Верещук. За її словами, Степанов далі не зможе, перебуваючи на посаді, бути ефективним.

"Мова йде про слово - він дав слово не тільки нам як фракції, а й усьому суспільству: до кінця місяця розпочати вакцинацію", - підкреслила депутат.

У разі відставки Степанова, Верещук підтримала б кандидатуру Михайла Радуцького на пост нового голови Міністерства охорони здоров'я.

Ольга Стефанишина вважає, що політ Степанова в Індію повинен стати його останнім кроком на посаді міністра.

"Ми пам'ятаємо як Скалецьку відправляли в Нові Санжари перед відставкою, може це також знак, що це його останній політ і далі його дійсно повинні звільнити", - припустила нардеп "Голосу".

Що ж стосується кандидатур, то тут народний депутат жартує, що на місці Степанова краще буде виглядати навіть табуретка. Але заміна для міністра є, впевнена Стефанишина, і вона таких людей знає.

"Щодо кандидатур, то я вважаю, що навіть якщо це буде табуретка, вона буде більш ефективною, ніж Степанов, тому що вона хоча б заважати не буде як він. Але якщо серйозно, то у нас є багато людей, які працювали і в Міністерстві охорони здоров'я, і в Національній службі здоров'я, і в регіонах, знають реформу, знають, як будувати систему, і є ефективними менеджерами. Я знаю таких людей, тому заміну знайти не важко, було б бажання", - зазначила Стефанишина.

Мусій же вважає, що у Степанова ще є шанс врятувати репутацію, якщо з Індії він приїде з вакцинами. Якщо ж ні - він повернеться звідти не міністром.

"Його політ в Індію - це піар, хоч і вимушений. Напевно у нього працюють хороші піарники, які йому підказали це зробити. Щоб він сам особисто поїхав туди, привіз вакцини, показав на камери і врятував себе від відставки, про яку говорять у "Слузі народу". Над ним висить вже досить серйозний "дамоклів меч". Але такі прецеденти, коли міністр сам їде вибивати вакцину на складах - це виглядає несерйозно", - підсумував екс-міністр охорони здоров'я.

Отже, або ми побачимо вакцину в найближчі день-два, або ж нового міністра охорони здоров'я.

Читайте також

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця

Демобілізація точно буде у двох випадках - голова Ради резервістів ЗСУ

Голова резервістів у ЗСУ Іван Тимочко розповів, яка демобілізація можлива в Україні та що робити з бронюванням