RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Перші вакцини зробити легко, проблеми виникнуть в іншому - Зоряна Скалецька

Екс-очільниця МОЗ про початок вакцинації в Україні

Екс-очільниця МОЗ про початок вакцинації в Україні Зоряна Скалецька Фото: Апостроф

Вакцинація населення України від коронавірусу розпочнеться 24 лютого у шести областях та у столиці. Про те, чи готові українці до вакцинації та які проблеми варто було б вирішити перед початком щеплень, в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла екс-міністр охорони здоров'я України ЗОРЯНА СКАЛЕЦЬКА.

- Як колишній міністр охорони здоров’я, оцініть ситуацію з вакцинами в України та політ пана Степанова до Індії. Ви вирішували на місці ситуацію в Нових Санжарах, а він вирішує ситуацію в Індії. Не знаходите паралелей?

- Я таку алюзію вже від когось чула. Насправді я не бачу тут якогось зв’язку, оскільки в ситуації з Санжарами це за один день загасило всі негативні настрої, побоювання і паніку. На наступний день все вже було спокійно.

Зараз же все більше питань та неотриманих відповідей виникає у населення. Вони пов’язані з тим, чому власне ця вакцина, чому в такій кількості, чому в такі строки. Це перше.

І друге – це те, що пов’язане з українськими медіа і суcпільством у питанні оцінювання вакцинації. Людей треба набагато більше готувати (до вакцинації).

Більше стурбованості викликає не лише питання доставки першої партії чи наступних вакцин, а як це взагалі буде відбуватися. Йдеться не про перший етап, коли медичних працівників фактично на робочому місці щеплять на камери чи в інтернатах для людей похилого віку.

Йдеться власне про тих людей, які живуть у власних домівках та мають хронічні захворювання, для яких критично важливо провакцинуватися максимально швидко, щоб не бути під загрозою серйозного перебігу захворювання. З цими людьми треба було починати працювати з грудня, з січня. Зробити їхні списки, інформувати та розуміти логістику: як ми це все будемо робити. Це питання якраз і покаже, як швидко ми зможемо провести вакцинацію в Україні.

- Ви бачили стан доріг, медичних автомобілів та лікарень. Ви бачите, як вибудована логістика чи як вона підготована?

- Власне, щодо логістики в мене сьогодні залишаються запитання. Мобільні бригади, на які зараз нібито роблять ставку, були і влітку – мобільні бригади тестування. Вони мали тестувати людей на коронавірус на дому. Але не всі регіони взагалі створили мобільні бригади. Ми бачили, що вони працювали неефективно. Згодом від них навіть відмовилися, оскільки це були більше маніпуляції та використання державних коштів, ніж ефективна робота.

Зараз ми знову чуємо про мобільні бригади. Я не бачу зроблених висновків і винесених уроків з попереднього досвіду мобільних бригад. Зараз ми маємо справу не просто з тим, щоб взяти тест та привезти до лабораторії. Вакцину треба довезти і зробити щеплення правильно.

В даному питанні я не критикую, а закликаю максимально інтенсивно зробити все, що мало бути зроблено і в грудні, і в січні для того, щоб привезені вакцини та ті мільйони вакцин, які приїдуть, ми змогли зробити так, як це потрібно українцям.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто