RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Старт вакцинації від коронавірусу в Україні: як це буде відбуватися

Перша партія вакцин вже в Україні

Перша партія вакцин вже в Україні Фото: pixabay.com

23 лютого в Україну надійшла перша партія вакцин AstraZeneca (Covishield) в 500 тис доз від індійської компанії Serum Institute. Влада обіцяє, що вакцинація населення почнеться вже в найближчі дні, коли препарат доставлять по регіонах. В першу чергу будуть вакцинувати медиків і військових на передовій. Як буде проходити вакцинальна кампанія в Україні, куди записуватися, хто буде робити і скільки у нас вакцин - дізнавався "Апостроф".

Кого будуть вакцинувати першим

В Україні першими будуть щеплені медики, що працюють з хворими на коронавірус, військовослужбовці в зоні ООС, співробітники і люди, які проживають в інтернатах і будинках для людей похилого віку.

Згідно з планами, перший етап вакцинації буде проходити протягом лютого-квітня. У цей період МОЗ хоче прищепити 367 тисяч осіб. З квітня безкоштовну вакцину зможуть отримати люди у віці 80+ та працівники первинної медичної допомоги.

Як повідомили в Збройних силах України, вже з кінця лютого першими вакцинувати почнуть військовослужбовців із зони проведення ООС, а також військових, які беруть участь в міжнародних операціях. Медперсонал ЗСУ також прищепиться у лютому.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко пообіцяв, що перше щеплення від коронавірусу отримає медик. Ось тільки самі лікарі не поспішають вакцинуватися. За неофіційними даними, по всій Україні готові зробити щеплення всього 30-40%. Це підтверджує і кількість записаних серед персоналу ковідних лікарень і бригад екстреної медичної допомоги, які виїжджають до хворих на коронавірус - 58 тисяч осіб.

Цьому є кілька причин. Перша - деякі лікарі не довіряють вакцині, друга - більшість з них перехворіли ковідом, і вони не бачать сенсу в імунізації. Але насправді подібні настрої панують серед медиків і в інших країнах світу.

І в цьому бачать велику проблему, так як відмова медпрацівників від вакцини може в цілому негативно позначитися на бажанні населення вакцинуватися. А в Україні з цими показниками і так все погано. За даними соціологічної групи "Рейтинг", 52% українців заявили інтерв'юерам, що вони не готові робити щеплення від коронавірусу навіть безкоштовно.

До речі, в разі відмови від щеплення, дози будуть переходити людям наступних етапів. Всього їх буде п'ять, два з яких ми вже назвали. Після людей 80+, з травня по липень хочуть вакцинувати всіх медпрацівників і літніх людей від 70 до 80 років.

До речі, на третьому етапі МОЗ планує почати вакцинацію і жителів непідконтрольних територій. Жителі ОРДЛО зможуть вакцинуватися в пунктах щеплень на підконтрольній Україні території.

"Для них буде діяти така ж процедура запису, як і для всіх інших українців - через онлайн-портал. Вони повинні будуть знати, де вони можуть і в який день провести вакцинацію", - сказав Ляшко.

Правоохоронці та силовики, а також категорія українців 65+ будуть вакциновані з липня по вересень. Потім до кінця листопада щеплення отримають працівники освітньої сфери і люди віком 60-65 років. І після цього безкоштовне щеплення зможуть зробити всі бажаючі, які не потрапили в основні категорії.

Всього, за планом МОЗ, 50% населення, а це близько 20 млн, хочуть вакцинувати протягом 2021 та на початку 2022 року. Хоча глава відомства Максим Степанов вже розраховує покрити цю кількість до осені поточного року.

Фото: МОЗ

Чи будуть вакцинувати вагітних і дітей

Ні, та ні. Вагітним жінкам рекомендується відстрочити введення вакцини проти COVID-19 до народження дитини. Навіть, якщо вагітність наступила після введення першої дози препарату, другу дозу також варто відкласти. Її ви зможете зробити після пологів. У період годування груддю ніяких протипоказань до вакцинації немає.

А ось вагітним жінкам-медикам вакцинацію можуть провести, якщо буде вирішено, що користь від щеплення буде переважати над ризиками.

Дітей до 18 років теж не рекомендують вакцинувати. По-перше, вони рідше хворіють, і часто в легкій формі або безсимптомно. По-друге, всі зареєстровані вакцини поки не пройшли випробувань на дітях. Але це питання вже вирішується, наприклад, AstraZeneca оголосила про початок випробування вакцини від коронавірусу на дітях у віці від 6 до 17 років.

У той же час Pfizer оголосила про початок фази 2/3 клінічних випробувань безпеки і ефективності препарату серед вагітних жінок. Так що, ймовірно, через якийсь час вакцинацію проводитимуть дітям і вагітним.

Як записатися на щеплення

Поки пропонується три варіанти для запису на щеплення від коронавірусу:

  • через спеціальний сайт, який запустить МОЗ (за останніми даними, доступ відкриється з 1 березня);
  • у свого сімейного лікаря;
  • за допомогою мобільного додатку "Дія".

"Плануємо зробити запис в електронну чергу на вакцинацію від COVID-19 через "Дію" в кілька кліків. На базі медичної електронної системи eHealth буде формуватися база громадян, що надіслали заявку на вакцинацію. На підставі записів в "Дії" відповідно до плану поставок вакцин МОЗ і НСЗУ зможуть оперативно розподіляти вакцини згідно з чергою", - розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Крім того, в Україні запустять онлайн-карту, яка буде демонструвати попит на вакцину в регіонах. Таким чином в Міністерстві хочуть прогнозувати попит на препарати, щоб ефективно організувати систему і логістику вакцинації.

Якщо ж людина, яка підпадає під п'ять етапів вакцинації, не запишеться, їй повинні зателефонувати з Центру первинної медико-санітарної допомоги та запросити на щеплення.

Голова МОЗ також розповів, що на сьогоднішній день механізм формування списків і записів на вакцинацію передбачає два підходи. Перший - це формування списків через роботодавця, з прив'язкою до місця роботи: для медиків, соціальних працівників, військовослужбовців. Другий - це відкритий запис на вакцинацію для "соціальних категорій", які не прив'язані до місця роботи: для людей похилого віку, наприклад.

Також з 1 березня бажаючі зробити щеплення зможуть записатися через "гарячу лінію" 0-800-60-20-19. Пріоритетні групи відразу зможуть вибрати час і місце для вакцинації, інші потраплять в лист очікування.

Де будуть робити щеплення

За словами очільника МОЗ, на першому етапі вакцинації в кожному регіоні потрібно буде сформувати по 7-8 мобільних бригад, які будуть складатися з лікаря, двох медсестер і реєстратора.

Днями ВООЗ провела серію триденних семінарів для українських національних та регіональних координаторів та фахівців з імунізації і повела тренінги по COVID-вакцинації для медичних працівників.

Перший етап, як зазначив Ляшко, будуть обслуговувати повністю мобільні бригади. Далі для організації кампанії з імунізації залучать 4250 пунктів щеплень і 572 мобільних бригад, в середньому 23 мобільні бригади на регіон.

Виходячи з таких потужностей, головний санлікар України прогнозує, що кілька етапів вакцинації для пріоритетних груп можуть стартувати одночасно. А в місяць, за його підрахунками, можна робити близько 5 млн щеплень.

"Якщо ми прорахуємо здатність нашої системи охорони здоров'я, то ми можемо робити близько 5 млн щеплень щомісяця. Це без залучення кабінетів щеплень, які використовуються для рутинних щеплень. Тобто, щоб не порушити календар щеплень. Якщо у нас буде нормальна кількість вакцини, буде ажіотаж, і буде бажання, то ми, в принципі, можемо залучити ще орієнтовно 5 млн щеплень. Головне - підготувати систему охорони здоров'я", - сказав Ляшко.

Якими вакцинами будуть прищеплювати, і скільки отримаємо

23 лютого в Україну прибула британська вакцина AstraZeneca (Covishield), яку уряд закупив за контрактом з індійською компанією Serum Institute, яка має дозвіл на виробництво вакцини розробки AstraZeneca і Novavax (США). Україна уклала договір на поставку цих двох видів препаратів в обсязі 12 млн доз - перша партія складе 500 тисяч.

Ще 117 тис американської вакцини Pfizer та BioNTech за міжнародною програмою COVAX ми повинні були отримати безкоштовно в середині лютого. Але термін поставок перенесли на березень. Всього в рамках ініціативи Україна повинна отримати 16 млн доз вакцин.

Ще 1,9 млн доз вакцин Україна забронювала у китайської компанії SinoVac Biotech (CoronaVac). Перша партія в 700 тисяч повинна була надійти в лютому. Однак на початку лютого компанія "Лекхім" попросила українську владу відстрочити поставки першої партії китайської вакцини проти COVID-19 до квітня. Причиною такого прохання стала нібито затримка експортної ліцензії від уряду Китаю, а також пізнє ухвалення Верховною Радою закону про прискорену державну реєстрацію вакцин від коронавірусу.

Втім, після цієї історії Степанов заявив, що CoronaVac буде в Україні впродовж наступного місяця.

Але тут розвернувся інший скандал. 3 лютого НАБУ почало розслідування можливих зловживань під час закупівлі китайської вакцини від коронавірусу компанії Sinovac Biotech за допомогою фірми-посередника. У заяві антикорупційного бюро стверджується, що ДП "Медичні закупівлі" почало переговори про закупівлю вакцини орієнтовною вартістю близько 3 доларів, але пізніше Степанов зупинив процес і доручив почати переговори про придбання китайської вакцини у компанії Sinovac Biotech. Оприлюднена ціна закупівлі однієї дози стала чи не найвищою в світі - 17,85 доларів за дозу.

Розслідування ведеться за статтею про зловживання владою з тяжкими наслідками (ч. 2 ст. 364 КК) - порушникам загрожує від трьох до шести років позбавлення волі з обмеженням права обіймати певні посади або штраф в розмірі 500-1000 неоподатковуваних доходів громадян.

Вакцинація буде обов'язковою?

Ні. В Україні введена обов'язкова вакцинація тільки від 10 інфекційних захворювань, які в основному роблять дітям на першому році життя і до 16 років. Це вакцини від гепатиту В, туберкульозу, кору, епідпаротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і ХІБ-інфекції.

Що стосується інших інфекцій, то тут влада може тільки рекомендувати робити цю процедуру. Тому і вакцинація від коронавірусу буде добровільною. Але український президент Володимир Зеленський наполягає на тому, що працівники молодших, середніх і вищих навчальних закладів, а також медики не мають права відмовитися від вакцинації, принаймні морального.

Чи можна вакцинуватися без черги

Поки що ні. Щоб вакцина з'явилася на приватному ринку, вона повинна бути як мінімум зареєстрована в Україні. І хоча народні депутати ухвалили закон про прискорену державну реєстрацію вакцин від коронавірусу, компанії-виробники вакцин зараз перевантажені державними замовленнями з різних країн світу.

За прогнозами Максима Степанова, в Україні платна вакцина може з'явиться влітку.

"Думаю, що комерційна вакцина з'явиться не раніше літа. Це мій прогноз, ми не регулюємо це питання", - заявив міністр.

За його словами, ціна на вакцину в рамках комерційного ринку буде залежати від компанії-виробника. "Ті пропозиції, які ми отримували по вакцинам, були від 7 доларів за дозу до 33,6 доларів", - зазначив Степанов.

Втім, якщо приватники зможуть домовитися про закупівлі раніше, ввозити зареєстрований препарат на український ринок їм ніхто не заборонить.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто