RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У судах правди немає: тютюнові гіганти зібралися до міжнародного арбітражу

Українське правосуддя руйнує інвестиційний імідж України

Українське правосуддя руйнує інвестиційний імідж України Фото: court.gov.ua

Оштрафовані українським антимонопольним відомством міжнародні тютюнові компанії (фабрики та торгові доми) домагаються у судах проведення кваліфікованої незалежної експертизи рішення АМКУ про накладення безпрецедентного індустріального штрафу. Неможливість добитися правди в українських судах змусить позивачів звернутися до міжнародного арбітражу, що може завдати серйозного удару по інвестиційному іміджу України.

Українські суди допомагають АМКУ відстояти його спірне рішення та не допускають проведення такої незалежної експертизи, щоб захистити честь мундира представників антимонопольного відомства. Але в такий спосіб українська судова система лише погіршує ситуацію: тютюнові компанії в спорі з АМКУ та в українській судовій практиці збирають усе більше вагомих аргументів для звернення до міжнародного арбітражу.

Деякі з глобальних тютюнових компаній уже дійшли до рівня Верховного Суду України — це, можливо, останнійшанс уникнутигучного міжнародного скандалу, який завдасть шкоди українському інвестиційному клімату, а також змусить багато іноземних компаній уникати ведення бізнесу в нашій країні.

Хроніки протистояння

Найбільш значного прогресу домігся дистриб’ютор «Тедіс Україна» — Верховний Суд визнав претензії АМКУ необґрунтованими, що стало першим сигналом про можливий розвал аргументації антимонопольного регулятора, який оштрафував найбільших учасників тютюнового ринку на 6,5 млрд грн.

У тютюнових компаній, яких піддали безпрецедентному індустріальному штрафу, протистояння з українським антимонопольним відомством і Фемідою триває на різних стадіях.

Далі всіх просунулася материнська компанія «Філіп Морріс Україна»: міжнародна компанія Philip Morris International вирішила не покладати надію на українські суди, а звернулася до міжнародного арбітражу. Її позов в інвестиційному арбітражі проти уряду України у зв'язку з несправедливим рішенням АМКУ поданий до Міжнародного центру з врегулювання інвестиційних спорів (Вашингтон, округ Колумбія, США).

«Дії АМКУ, який дозволив дистриб'юторові отримати контроль над оптовиками, а потім передумав і оштрафував компанії та дистриб'ютора за те, що вони додержувалися дозволів Комітету, є незаконними, нелогічними та необґрунтованими», — заявили в PMI. Дії українського антимонопольного відомства назвали «безпідставними та дискримінаційними» й такими, що заподіяли шкоди компанії. «Спір між інвестором і державою буде мати вкрай негативний вплив на інвестиційну привабливість України, а також на репутацію країни загалом», — зазначив генеральний директор «Філіп Морріс Україна» Костас Салварас.

«Бритіш Американ Тобакко» після січневого програшу в черговій українській судовій інстанції також заявила про намір вдатися до розглядів проти України в міжнародному арбітражі.

Український підрозділ міжнародної «Імперіал Тобакко» також рухається у двох паралельних напрямках, щоб добитися справедливості у справі про штраф АМКУ. Міністерство юстиції одержало повідомлення від компанії про намір розпочати інвестиційний спір проти держави Україна. У ньому компанія зазначає незаконність і необґрунтованість обвинувачень з боку АМКУ,непрозорість і непослідовність дій держави стосовно англійського бізнесу в Україні, експропріацію коштів і відсутність доступу до правосуддя.

Паралельно «Імперіал Тобакко» шукає захисту в українського правосуддя. Проте на початку лютого апеляційна інстанція не задовольнила скаргу компанії та залишила чинним рішення суду першої інстанції про штраф розміром 460 млн грн. за рішенням АМКУ. Також компанія не змогла добитися проведення незалежної експертизи щодо обвинувачень АМКУ, яка могла б повністю зруйнувати його аргументацію — суди послідовно відхиляють відповідні клопотання. Таким чином, українське правосуддя має упереджену позицію стосовно тютюнових компаній. Це такожпідштовхує тютюнового гіганта до міжнародного арбітражу — «Імперіал Тобакко» практично за крок від подання такого позову в арбітраж.Втім, компанія також подала касаційну скаргу на рішення судів попередніх інстанцій до Верховного Суду. Це означає, щовиробник уже близький до використання всіх можливостей, аби добитися справедливого рішення в українських судах.

«На жаль, апеляційна ланка судової влади продемонструвала таку саму упередженість і політичну ангажованість, як і суд першої інстанції. Такий розвиток подій дає черговий тривожний сигнал співтовариству іноземних інвесторів про реальний стан судочинства в Україні», — прокоментував те, що відбувається в українських судах, РастиславЧернак, генеральний директор «Імперіал Тобакко Юкрейн».

Експерти попереджають: якщо Україна, захищаючи честь мундира АМКУ за всяку ціну, доведе справу до розглядів у міжнародному арбітражі — це стане нищівним ударом по репутації країни з погляду ведення тут бізнесу та повністю зруйнує її інвестиційний імідж в очах інвесторів.

Руйнівні наслідки міжнародного арбітражу

Дії українського АМКУ для міжнародного арбітражу, як випливає із заяв компаній, будуть кваліфіковані як незаконна експропріація прибутку та порушення принципу справедливого та рівноправного ставлення до інвесторів. Україна ризикує зіпсувати економічні відносини з декількома великими країнами, де зареєстровані материнські компанії оштрафованих в нашій країні учасників тютюнового ринку. Так, наприклад, «Філіп Морріс» має американсько-швейцарське «підданство», «Імперіал Тобакко» і «Бритіш Американ Тобакко» — британське.

Європейська Бізнес Асоціація у своїй заяві з приводу тиску в Україні на глобальних тютюнових гігантів також підкреслює, що міжнародний арбітраж стане серйозним ударом для нашої країни: «Подібні резонансні спори зазвичай привертають велику увагу міжнародного співтовариства таматимуть вкрай негативні наслідки для інвестиційного клімату України. Бізнес закликає Уряд України відреагувати належним чином на ініційовані міжнародними інвесторами зі США, Великобританії, Швейцарії та Нідерландів повідомлення про інвестиційний спір з державою Україна за рішенням АМКУ та неупереджено поставитися до розгляду цього питання з дотриманням українського законодавства та міжнародних договорів».

Раніше посли 11 країн ЄС в Україні, серед яких також є представники згадуваних Нідерландів і Великобританії, вже закликали представників української влади схаменутися — не руйнувати бізнес-клімат в Україні та дотримуватися наданих інвесторам гарантій захисту. Якщо ж ні, то країна сама підриває свій інвестиційний імідж, знижує ймовірність залучення нових інвесторів і створює передумови для виходу з країни тих, які вже тут працюють. Крім цього, Україні пригрозили, що її можуть внести до переліку країн, куди не рекомендовано інвестувати через надмірні ризики.

Низка гучних скандалів, пов'язаних із тиском на міжнародні компанії в Україні, вже дала свої результати: за підсумками 2020 року — нульовий обсяг іноземних інвестицій, а компанії, які тут працюють, вивели дивіденди на суму близько $3,5 млрд — це безпрецедентний відтік, який свідчить про втечу капіталу з країни та відсутність мотивації у бізнесу щодо інвестування в Україні.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу