RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вакцинальна кампанія зазнає краху: чому українці не вірять владі

Українці не стоять у чергах за вакцинами і цьому є кілька причин

Українці не стоять у чергах за вакцинами і цьому є кілька причин За два дні вакциною CoviShield вкололися трохи більше тисячі осіб Фото: kyivcity.gov.ua

В Україні 24 лютого нарешті почалася вакцинація від коронавируса. Поки в країну поставили тільки 500 тисяч доз індійського препарату CoviShield (аналог вакцини британсько-шведської фармкомпанії AstraZeneca). З одного боку, лише 500 тисяч доз на країну з населенням в 42 мільйони - крапля в морі. Але і черги на вакцинацію в країні немає. За перші два дні на щеплення від ковіда зважилися трохи більше тисячі осіб. Чому так відбувається і українці не поспішають набувати імунітет від коронавірусу, з'ясовував "Апостроф".

Криза довіри

Ще до старту вакцинації було зрозуміло, що ажіотажу в країні не буде. Так, соціологічна група "Рейтинг" наприкінці 2020 року провела опитування, згідно з яким 40% українців не будуть робити щеплення навіть безкоштовно.

Правда, на першому етапі ніхто й не збирався вакцинувати всіх українців. Згідно з планами МОЗу, піонерами вакцинації по-українськи повинні були стати медики, які безпосередньо боряться з коронавірусом. Але і серед медиків особливого ажіотажу не спостерігається.

"Дійсно, дуже мало медиків побажали вакцинуватися. Наприклад, у моєму лікувальному закладу близько 40% людей захотіли вакцинуватися", - каже "Апострофу" епідеміолог Катерина Сояк.

Остаточно стало зрозуміло, що з довгоочікуваною вакцинацією в Україні щось не так, коли в інфекційному відділенні Олександрівської лікарні - головній лікарні країни з питань лікування коронавірусу - на щеплення погодилися тільки 2 медики з 24-х. А адже саме на медпрацівників орієнтуються звичайні українці, приймаючи власне рішення про вакцинацію.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов виправдовувався. Мовляв, більшість медиків, які борються з ковідом, вже перехворіли на коронавірус, мають високий титр антитіл, а тому і відмовляються від щеплень, бо вже набули імунітет.

Однак експерти запевняють, що у такій логіці міністра є істотні недоліки.

"Дійсно, медиків перехворіло багато, але це не означає, що їм не потрібно вакцинуватися, адже титр антитіл колективно ніхто не перевіряв. Якщо хтось окремо собі перевірив, це ж не означає, що можна робити висновки про всіх перехворілих медиків. Це все звучить більше як виправдання, чому медики не довіряють міністерству", - додає Сояк.

І саме в недовірі до влади в цілому, і до Міністерства охорони здоров'я зокрема, на думку експертів, і криється головна причина, чому так мало українців вакцинується.

"Найголовніше - це недовіра до влади, яка не вміє комунікувати з суспільством, - запевняє "Апостроф" міністр охорони здоров'я у 2014-му Олег Мусій. - Але тут нічого дивного: у нас хронічна брехня за кількістю хворих через відсутність тестування. Це породило недовіру людей до того, що робить влада і МОЗ. Тому бажаючих вакцинуватися дуже мало".

"До останнього моменту не було зрозуміло, яка саме вакцина буде, тому люди не хочуть робити щеплення, сумніваються. Недовіра до влади, думаю, позначається і на недовірі до медицини", - коментує Катерина Сояк.

Підозріле ТОВ

Але влада і сама підігріває підозрілі настрої в суспільстві. Взяти хоча б схему поставки вакцини CoviShield в Україну через фірму, яка дуже нагадує корупційну "прокладку".

Якщо звернутися до Державного реєстру лікарських засобів України (регулятор, який реєструє всі медпрепарати в країні), то можна побачити, що вакцину поставили до нас не через прямий контракт з виробником Serum Institute Of India, а через таке собі ТОВ "ГРЕЙС ОФ ГОД" , зареєстроване у Києві тільки в листопаді минулого року. Керівником цього підприємства в реєстрі значиться Кумар Пранаав. Він же, співзасновник компанії "АЕОН БІОТЕХ" , разом з Вірді Бікрамом Джитом Сінгхом. Останній - директор з постачання підприємства "АрселорМіттал Кривий Ріг" . Саме це підприємство, як зазначено на його сторінці в Facebook, постачало металургійний шлак для президентського проекту "Велике будівництво". Занадто багато збігів, чи не так?

"Це тепер питання до правоохоронних органів, адже є підозра, що хтось хоче нажитися на вакцинації і, швидше за все, це так і є", - каже Олег Мусій.

Правда, міністр охорони здоров'я запевняє, що він тут ні до чого, так як послугами ТОВ "ГРЕЙС ОФ ГОД" захотіли скористатися саме індійські партнери.

"У зв'язку з тим, що він (Serum Institute Of India, - "Апостроф") не має свого представництва, він уповноважив компанію передати документи на реєстрацію. Це як нотаріуса уповноважують", - пояснив Степанов.

Але за словами Мусія, питання варто задавати саме МОЗу, а не індійським партнерам.

"Адже вперше цю індійську вакцину закупила якраз Україна, а в інших країнах, де вона використовується в екстрених ситуаціях, ця вакцина є безкоштовною. Тому, природно, МОЗ захищатиме свої позиції", - резюмував Мусій.

Більш того, у індійського підприємства Serum Institute Of India Україна закуповує не тільки вакцину від коронавірусу. Ця ж компанія постачає в Україну, наприклад, щеплення від дифтерії і правця, гепатиту, кору, краснухи. Але лише вакцина від коронавірусу закуплена через підозріле ТОВ. А тому й не дивно, що після таких "наперстків" з вакцинацією українці не вірять владі. І, як наслідок, не шикуються в черги за щепленнями.

Зазначимо, що "Апостроф" спробував зв'язатися з фірмою ТОВ "ГРЕЙС ОФ ГОД" з проханням роз'яснити свою роль у проекті з постачання вакцин в Україну, але єдиний контактний телефон, вказаний в реєстрі, виявився відключеним.

Лабіринт фейків

Проте недовіра до влади - не єдина причина провалу вакцинальної кампанії в Україні. За словами лікаря-анестезіолога з Ізраїлю Бориса Бриля, українське суспільство заблукало в лабіринтах фейків на тему щеплень, а система охорони здоров'я, яка повинна була б допомогти українцям знайти вихід з цього лабіринту, не може дати раду інформаційному лікнепу.

"У вас лікарів, які читають доказову літературу і дослідження, які дивиться весь світ - одиниці. Вся медична література і всі медичні знання зараз англійською, всі публікації англійською. Відсоток українських лікарів, які вільно розмовляють і читають англійською, від сили 10%, та й то, це ще багато, а реально відсотків п'ять. З цих 5% близько 20% читають дослідження і релевантну літературу, а всі інші лікарі взагалі не мають відношення до медицини, адже щоб мати відношення до медицини, потрібно читати дослідження, публікації. А отже, вони лікують за досвідом, відсталими книгами або поданням фарм-компаній", - пояснив "Апострофу" Борис Бриль.

Він додав, що в Україні ніхто не несе відповідальність за лікування.

"Якщо я як лікар скажу щось, що не відповідає дослідженням, я потраплю під кримінальну відповідальність. У нас тільки три дні тому лікаря позбавили за це медичної ліцензії. А в Україні ковід лікували неправильно, і ніхто не поніс відповідальність. У нас би вже пересадили всіх таких лікарів", - додав Борис Бриль.

Лікар з Ізраїлю зазначив, що фейки поширюються тому, що українцям нема звідки черпати інформацію.

"Згадайте, адже спочатку основна маса людей в Україні не вірила в коронавірус, говорили, що це дурниці, потім не вірили в маски, потім ще у щось. Це все через низький рівень освіченості людей і медичних працівників. Система охорони здоров'я ні про що не інформує пацієнтів", - резюмує Борис Бриль.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто