RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна бере участь у великому експерименті по вакцинації від коронавірусу і жодних гарантій немає - лікар-інфекціоніст

Євгенія Менжуліна про вакцини від коронавірусу

Євгенія Менжуліна про вакцини від коронавірусу Фото: facebook.com/jane.menzhylina

Минулого тижня в Україні стартувала вакцинальна кампанія. І вже перші дні показали, що бажаючих вакцинуватися індійським препаратом CoviShield дуже мало. За чотири дні щеплення отримали трішки більше 3 тисяч осіб. Разом з тим, у Міністерстві охорони здоров'я заявили про необхідність орендувати обладнання для транспортування американської вакцини Pfizer, якої в Україні ще немає. Навіщо Україні вже це обладнання і взагалі якою вакциною краще вакцинувати українців, в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла лікар-інфекціоніст ЄВГЕНІЯ МЕНЖУЛІНА.

- МОЗ планує брати в оренду обладнання для того, щоб перевозити вакцину Pfizer. На вашу думку, чому рік минув від початку пандемії, а ми лише плануємо брати щось в оренду?

- Мені важко відповісти на це питання, я не організовую це.

- Ми зараз готові боротися з ковідом, проводити вакцинацію?

- Ми не те що готові, ми вже в процесі вакцинації тієї вакциною, яка є наразі. Що стосується Pfizer, то поки невідомо, чи вона взагалі потрапить до України, чи є певна її кількість та певні домовленості. Тому і розмова про оренду цього специфічного обладнання, яка є дорогою, а його придбання ще дорожче… Логічно, поки в нас немає вакцини, і все на домовленостях, то навіщо нам таке високотехнологічне обладнання та витрачати кошти на нього.

- Це заява міністерства, ми лише її ретранслюємо та обговорюємо. Та вакцина, яка в нас є зараз, – це Covishield. Я бачив, які країни її купують – це М’янма, Бутан, Мальдіви, Сейшельські острови та Афганістан щось планує. На вашу думку, чому ми в такій компанії? Що це за вакцина взагалі?

- Досить непогана вакцина. Там такі ж живі люди, як і ми, які хворіють і потребують вакцини.

- Чому не Британія, Німеччина чи Норвегія?

- Це знову таки питання не до мене. Як буде діяти ця вакцина, і які ми матимемо наслідки, можна буде робити висновки не раніше, ніж за півроку. Ми будемо бачити, як виробляється імунітет, якої якості, наскільки стійкий. Як ця вакцина підходить при зміні циркуляції штаму коронавірусної інфекції при постійних мутаціях - це ми також будемо бачити.

- Одразу вас запитаю: якщо ми побачимо результат за півроку, то, можливо, краще було б її тестувати, ніж фактично вакцинувати українців, а потім дивитися на наслідки?

- Це стосується не лише Covishield, але й Pfizer, Moderna і Astra Zeneca. Усі ці вакцини тільки но пішли в активну вакцинальну програму.

В принципі, це один великий експеримент. Ми зараз можемо лише передбачати вироблення імунітету на будь-яку вакцину, яка існує сьогодні від коронавірусної інфекції.

- Можливо, Україні варто було б спочатку досліди провести? Перше правило медицини – не нашкодити.

- Перше правило медицини - не нашкодити. Але є показання, коли існує інфекційна загроза, і в нас немає іншого виходу, окрім вакцинації населення. У нас зараз немає змоги придбати щось інше, у нас є тільки така вакцина. Є певні групи ризику, які потребують цієї вакцини. Знову таки, немає стовідсоткової гарантії, що вакцина Moderna не нашкодить. Просто немає, тому що дослідження і експерименти ще тривають.

- То тепер виходить, що тривають експерименти на людях, на українському загалі?

- Вони тривають на всесвітньому загалі, а не лише на українському. Я ще раз повторюю, жодна з вакцин не пройшла ту стадію, коли вона стовідсотково допущена до використання: ні вакцина Covishield, ні вакцина Moderna. На сьогодні все відбувається не науково, але практично. Немає іншого виходу у населення планети Земля, ніж застосовувати те, що перебуває на стадії розробки.

- Ми бачили багато фото, де очільники областей та інші впливові люди фотографуються з коробками з вакцинами. Наскільки я пам’ятаю, там є температурний режим від двох до восьми градусів. Ми можемо такими діями нашкодити самій вакцині?

- В принципі, на вулиці зараз не +30, тому момент транспортування допускає певний період часу, поки вакцину транспортують з одного транспортного засобу в інший. У цих коробках є певні хладогени, певні електронні пристрої, які відстежують коливання температури, які ми потім можемо зчитати на власних комп’ютерах і подивитися, чи не було порушення холодового ланцюга.

- Я поки що бачу лише звичайні картонні коробки.

- Ви бачили тільки фото цих коробок, ви навіть не бачили, що на них написано. За це хтось має відповідати: як вакцина доставляється, якою вона приїхала, чи зберігалася температура, чи є термометри наразі. За логістику є відповідальна особа в МОЗ. Питання до них.

- Скільки людей має щепитися чи перехворіти для появи колективного імунітету?

- Колективний імунітет – це тотальна активна або пасивна імунізація. Тому чим більше людей вакцинується або перехворіє, тим менше вірусу залишається, нативного матеріалу, де він може ще репродуктуватися. Чим більше – тим краще.

- Точної цифри немає?

- Дев’ять із десяти – це буде точна цифра. Ви знаєте точну цифру населення України? Її зараз ніхто не знає.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні