RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ціни на продукти в Україні будуть стрімко зростати - експерт з економічних питань

Олег Пендзин пояснив, чому дорожчають продукти

Олег Пендзин пояснив, чому дорожчають продукти Фото: УНІАН

В Україні з початку року почали різко зростати ціни на продукти. Зокрема подорожчали овочі, фрукти, яйця, молочні продукти, цукор тощо. Ця тенденція буде спостерігатися і навесні. Головна проблема полягає в тому, що у нас недостатньо овочесховищ, відповідно Україна змушена імпортувати навіть картоплю, тоді як щороку гниє близько 6 мільйонів тонн картоплі власного врожаю через неналежне зберігання. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів експерт з економічних питань ОЛЕГ ПЕНДЗИН.

- В Україні з початку року почали різко зростати ціни на продукти. Вартість овочів, фруктів, цукру, хлібу та яєць зростатиме і надалі. Дорожчає навіть буряк і картопля. Чому так зростають ціни?

- Треба чітко відокремити борщову групу. Вона має величезну волатильність – від літа до зими ціни на неї зростають на 100-150%. Ми вже маємо початок так званого весняного марафону зростання цін. Це стосуватиметься не лише буряку, а й капусти, картоплі і цибулі.

Треба розуміти, що якщо порівняти ціни не з початком січня, а з лютим 2020 року, то ціни на борщову групу зараз дешевші, ніж рік тому.

- Тобто ціни будуть зростати ще?

- Так. Я абсолютно впевнений, що борщова група в нас буде достатньо стрімко дорожчати. Це об’єктивна річ, пов’язана зі зменшенням запасів та зростанням вартості зберігання. Це нормальний процес. Буде абсолютно не дивно, коли ми з вами наприкінці квітня побачимо на полицях магазинів картоплю з Єгипту та Ізраїлю. Таке теж буде.

- Багато країн занепокоєні продовольчою безпекою та починають накопичувати запаси. Наскільки я знаю, в України є проблема з елеваторами. Ми щось вирощуємо і намагаємося це якнайшвидше продати.

- Якраз з елеваторами проблем менше. Їх більше з овочесховищами. Кожного року ми збираємо 18 млн тонн картоплі. Для повного споживання, аби задовільними потреби населення, нам необхідно шість млн тонн. Ще шість млн іде на посівний матеріал та корм худобі. Третина від того, що ми зібрали, просто згниває через неналежне зберігання.

Шість млн тонн картоплі згниває. Який бізнес це витримає? Не дивно, що 90% картоплі, яку ми їмо, вирощується в домогосподарствах населення. Це не товарне господарство, а натуральне, коли люди продають надлишки того, що виробили. Там безперечно ніхто не рахує собівартість. Скільки коштує вигнати на ділянку молодь, щоб просапати картоплю? Тільки бабці це роблять.

Треба розуміти, що така структура вітчизняного виробництва аграрної продукції – це стосується не тільки картоплі, а й усієї овочевої групи – по-перше, зумовлює достатньо низький рівень зберігання. По-друге, вона зумовлює величезну зміну цін від літа до зими. Влітку, коли всі масово починають продавати вироблену на ґрунті продукцію, ціна обвалюється.

- Вона обвалюється через те, що в нас нема де зберігати овочі?

- Не тільки зберігати. В нас немає достатньо серйозного підходу бізнесу до обсягів виробництва, які потрапляють на ринок. Ми з вами звели овочеву групу. А деякою мірою в лідерах є ті ж самі яйця, які зросли в ціні на 17%.

- Багато говорять про проблеми нашого яєчного магната Бахматюка із НАБУ. Це з цим якось пов’язано?

- Я би не пов’язував ці речі. У собівартості яйця 60% - це вартість комбікорму. На світовому ринку ціни на зернові різко пішли вгору. Є така організація FAO – Продовольча та сільськогосподарська організація ООН. Вона кілька днів тому опублікувала дуже цікаві індекси зростання цін на продовольство на світовому ринку. Уявімо, олія – 50% зростання, кукурудза – 25% зростання. Об’єктивно, ціна на комбікорм пішла вгору, а 60% вартості яйця – це комбікорм.

Ми з 1 січня збільшили мінімальну заробітну платню. Яйце – це результат певного промислового виробництва. Це величезна птахофабрика, де працюють люди, де створюється мікроклімат спаленням енергоносіїв. Ціни на все це зросли. В листопаді собівартість яйця становила 1,7 грн. Зараз уже 2,5 грн. Додайте пакування, мінімальну рентабельність виробника, транспортні видатки, оптово-збутова надбавка. І виходить, що десяток яєць на полицях супермаркета коштує 45 грн.

На початку травня будуть Великодні свята. Там ажіотаж зросте, бо ж як пасочку зробити без яйця. Попит піде вгору, автоматично підтягнеться і ціна. Напевно, як овочі, так і яйця будуть зростати в ціні.

- Тобто ці ціни на яйця, які є зараз, це ще старт?

- Я би не сказав, що ми на старті. Ми бачимо реальний процес. Вартість уже певною мірою вперлася у спроможний попит населення. Але резерви невеличкого зростання ще будуть.

- Наскільки пандемія вплинула на здорожчання продуктів харчування?

- Є декілька дуже цікавих моментів. FAO ще наприкінці минулого року сказала, що на початку 2021 року ціни будуть стрімко зростати. Пандемія насамперед призвела до різкого обмеження міграційних процесів. Ми з вами прекрасно знаємо, що в більшості країн світу для збору врожаю залучаються сезонні працівники. Це не тільки у Європі, коли українські заробітчани їдуть туди на сезонні роботи. Це і загальносвітова традиція. Є такі речі, які не збираються у механічний спосіб. Люди не змогли приїхати, були достатньо серйозні обмеження. Як наслідок, зібрали менше врожаю. Це перший момент.

Друге – багато країн сьогодні намагаються максимально збільшити свої продовольчі запаси. Лідером у цьому наповненні є Китай. Він різко збільшив загальний обсяг попиту на аграрну продукцію.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто