RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми провалилися з вакцинацією і щеплення Зеленського ситуацію не врятує - Наталя Лисневская

Володимир Зеленський під час вакцинації Фото: president.gov.ua

За тиждень вакцинальної кампанії в Україні щеплення від коронавірусу отримали близько 7 тисяч осіб. Але довіри населення до вакцини поки немає. Не вплинула на це і вакцинація президента Зеленського, голови МОЗ Степанова і головного санлікаря Ляшка. Чому ж українці не довіряють індійській вакцині CoviShield, не вірять у вакцинацію як таку та як повернути довіру українців до щеплень - про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла заступниця міністра охорони здоров’я у 2014-2015 роках НАТАЛЯ ЛІСНЕВСЬКА.

- Зеленський вакцинувався від коронавірусу. Наскільки сильно це вплине на українців? Чи підуть вони масово вакцинуватися?

- Ми бачили, що публічно вакцинувався міністр, публічно вакцинувався президент. Звичайно, вони показали, що не бояться вакцинуватися, а вакцина достатньо безпечна. Люди це побачили, їм це подобається. Але, знаєте, рівень недовіри вже настільки високий, що дехто говорить про те, що їм вкололи якусь іншу вакцину.

Але потрібно не забувати про таке: і пан Зеленський, і пан міністр Степанов перехворіли на ковід. Зеленський – десь наприкінці осені, а Степанов на початку зими. Тобто вони ще знаходяться під дією імунітету. Тому сказати про ефективність цієї вакцини та чи варто було їм вакцинуватися…

У цій вакцинації була тільки політична складова і емоційно-психологічний ефект для громадян. Президент обіцяв вакцинуватися першим, він це зробив для того, щоб показати такий приклад. Він виконав свою обіцянку. Міністр вакцинувався, тому що він привіз цю вакцину.

- То це добре чи погано?

- Всі повинні вакцинуватися. І топ-чиновники повинні вакцинуватися, оскільки вони постійно знаходяться в контакті з людьми, їх робота вимагає постійного контакту. Так само, як ми говоримо і про лікарів.

- Та чи підняло це довіру суспільства до вакцинації та даної вакцини?

- На мій погляд, ні. Того, що вакцинувалися Зеленський і Степанов, недостатньо, оскільки довіру до вакцинації в Україні знищували роками. Не лише до ковідної вакцинації.

Щодо привезення в Україну даної вакцини індійського виробництва за ліцензією AstraZeneca також багато питань. То від неї відмовлялися, і ми про це говорили, то були питання, що вона виробляється в Індії. Ми говорили про те, що завод в Індії, який виробляє дану вакцину, не пройшов перевірку GMP нашими органами, не виправив недоліки. Це все є, це все так і залишилося.

Те, що вакцина була зареєстрована нашвидкуруч, поки була в польоті, також не додає довіри до цієї вакцини. Треба було говорити, що ось ми привезли, ми перевірили, ця вакцина має реальну ефективність 60-80%. Треба було зробити хоча б коротеньку перевірку, довести людям.

Люди налякані, ми вже рік живемо в режимі тотального страху перед коронавірусом. Кожен день усі ЗМІ говорять про коронавірус. Треба було поінформувати людей про безпечність, ефективність. Треба було більше говорити про те, що її належним чином доставили, що вона якісна. Вже говорять про те, що вона прострочена, що це гуманітарна допомога. Треба прибирати всі ці інформаційні фейки, треба давати людям більше інформації.

Ми не просто поінформовані про коронавірус, а заінформовані. Тому з вакциною ми також повинні давати людям максимально інформації. Провал інформаційної кампанії – це великий провал вакцинації. Те, чому відмовляються медичні працівники від вакцинації, також не пояснюють. Здебільшого такі відмови ідуть внаслідок того, що люди нещодавно перехворіли. Їм не можна вакцинуватися жодною вакциною. Немає потреби. Але також про це не говорять.

- Чи впливають на небажання людей вакцинуватися можливі негативні наслідки?

- Так, негативні наслідки від вакцинації є. Але давайте проговоримо: якщо ми провакцинували десь 1,5 тисячі людей, і у семи людей є якісь негативні симптоми, які можуть бути пов’язані з вакцинацією, то такий відсоток мінімальний. Треба говорити людям, що може бути негативна реакція. Людина – це живий організм. У кожної людини може бути різна реакція, тому треба про це говорити.

Про цей мінімальний відсоток, якщо є негативна реакція, треба поінформувати - яка медична допомога надана, як це все було подолано, і що все буде окей.

Але ми бачимо, що інформаційна кампанія провалюється. Довіри немає, і вона буде тільки тоді, коли людям говоритимуть багато правди, а не тільки залякуватимуть, що ми всі помираємо від коронавірусу та не знаємо, де лікуватися. Треба говорити, яким чином вакцина допомагає, як це робиться. Те, що в дію запущена черга на вакцинацію - це, мабуть, найбільше інформації, яку мають люди та постять у Фейсбуці. А загальної інформації про те, як це відбувається, і як це є позитивно, скільки робиться, як зберігається – такої інформації не дається.

- Наразі ми можемо чітко сказати, що пан Степанов провалив вакцинацію? Або він навпаки впорався?

- Тут не один пан Степанов. Але я вважаю, що глобальна вакцинація в Україні на даний час провалена.

- У Німеччині та Франції люди масово відмовляються вакцинуватися препаратом від AstraZeneca. Ми можемо говорити, що в кожній країні є дуже серйозні питання до вакцини?

- Так, ми можемо говорити, що є багато запитань до вакцини. Тим більше, я маю сказати, що в Німеччині та Франції це не ліцензована вакцина індійського виробника, а оригінальна вакцина AstraZeneca. Давайте також будемо про це говорити. Навіть від неї відмовляються. Тому питання є.

- Чому так?

- У цих країнах говорять про її дуже малу ефективність. Та інформація, яка є у доступі для мене: вакцина не настільки ефективна, як хотіли б ці країни.

Крім того, люди також поінформовані, і вони хочуть більш ефективну вакцину. Але ви знаєте, я порахувала, коли ми говоримо, що буде Pfizer…

Дивіться, як ведеться вакцинація тим самим Pfizer у США? Там президент сказав, що у них мільйон вакцинованих на день, що вони всіх вакцинують. Але скільки мільйонів людей проживає у США? Ми всі знаємо, що такими темпами вони будуть вакцинуватися рік, а на наступний рік треба вакцинуватися знову. Тому давайте також будемо реально дивитися на речі, вони будуть забезпечувати свій ринок.

Читайте також

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств