RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія погрожує Україні в застосуванні сили: генерал назвав головну небезпеку

РФ йде на зрив "Мінських угод"

РФ йде на зрив "Мінських угод" Бойовики Фото: Getty images

У середу, 3 березня, так звана "народна міліція ДНР" дозволила своїм людям відкривати вогонь по українським військовим "на випередження". Колишній керівник Служби зовнішньої розвідки, генерал армії України МИКОЛА МАЛОМУЖ пояснив "Апострофу", що зараз протистояння на сході України буде загострюватися. Це пов'язано з тим, що Росія не побачила можливості реалізувати свій сценарій щодо Донбасу і буде йти зрив "Мінських домовленостей". Тож можливі обстріли, зіткнення на лінії розмежування і теракти на підконтрольній Києву частині України.

Стратегічно Російська Федерація та їхні представники в так званих ДНР і ЛНР вважають, що їх сценарій впливу на Україну, в тому числі і щодо реалізації Мінських домовленостей, не працює. Україна чітко заявила, що ця послідовність: провести вибори, взяти під контроль ці території на правах автономії, внести відповідні зміни до Конституції - не пройде. Тому російське керівництво, яке неодноразово заявляло, що Україна начебто зриває "Мінські домовленості", вирішило продемонструвати на практиці, що бойовики провокуватимуть перестрілки, використовуватимуть снайперів. Це вже відбувається. Тепер Росія хоче зірвати перемир'я, ведучи вогонь "на випередження", виходячи зі своїх оцінок. Тобто, якщо вони вважатимуть, що вогневі позиції української сторони їх не влаштовують, то будуть завдавати артилерійські удари або вести вогонь зі стрілецької зброї. Таким чином, вони провокуватимуть відповідь з нашого боку. Це призведе до активізації перестрілок, а можливо й до локальних зіткнень більш широкого характеру та фактичного зриву не лише мирного процесу, а й усіх "Мінських домовленостей".

Зараз бойовики посилили свої позиції на всій лінії розмежування, підтягнули важке озброєння, протягом останнього місяця провели ротації. Росія відправила ряд гуманітарних конвоїв, але наші спецслужби вбачають, що це нові види озброєння і боєприпаси. Тобто вони підготувалися до ведення військових операцій, провокування конфліктів і проведення щоденних обстрілів. І хочеться звернути увагу, що відбувається посилення снайперів, які фактично кожен день або вбивають, або ранять наших солдатів.

Проблема в тому, що ми під час Паризької зустрічі в Нормандському форматі ми не намагалися змінити угоду і не наполягли на першочерговості безпекової частини. Ми не сказали, що вимагаємо не лише припинення вогню, а й повернення нам контролю над кордонами, припинення будь-яких військових дій, безумовного відведення важкої техніки з верифікацією цього процесу Моніторинговою місією по обидва боки розмежування. Таким чином ми не змогли забезпечити процес повної демілітаризації, який зробив би можливою реалізацію політичної частини. А бойовики поставили наперед "формулу Штайнмаєра", політичну частину домовленостей. Вони почали на цьому з одного боку спекулювати, що ми цього не виконуємо, а з іншого боку провокувати обстріли, щоб стимулювати нас до виконання їх вимог і звертати увагу наших західних партнерів, що ми нібито не виконуємо "Мінські угоди". Це - перша складова.

І друга складова полягає в тому, що ми не посилили вплив на Росію зі свого боку і з боку наших партнерів. Тобто стратегічно не зуміли спрацювати на підтримку інтересів України.

Андрій Єрмак, а особливо представники ТКГ завжди обговорювали тактичні питаня – обмін полоненими, розмінування, пункти пропуску. Там не обговорювали механізми реалізації процесів в цілому і яка послідовність повинна бути. Завжди говорили, що це компетенція вищого рівня. На Паризькому саміті були підписи лідерів країн, якими потім керувалися учасники інших майданчиків. Стратегічною помилкою, на мою думку, було те, що "Паризькі угоди" підписувалися лідерами країн, а не їх помічниками, як "Мінські угоди". Тобто, лідери країн взяли на себе певні зобов'язання. Це дало Росії можливість маніпулювати.

Нещодавно на зустрічі ТКГ слово отримали так звані "експерти з ОРДЛО", люди з окупованих територій, яких привели росіяни. Це сталося вперше за весь час. Це свідчить, що Росія вдається до різних практик тиску на Україну і її партнерів, аби примусити до виконання заявлених Кремлем формул. Це в першу чергу дипломатичні методи, коли Путін спілкується з Ангелою Меркель і Еммануелем Макроном. З іншого боку – тиск на рівні міністерств закордонних справ. Ще один рівень – це Дмитро Козак, який скрізь висловлює свою позицію. І, звісно, це рівень так званих "експертів", які однозначно підготовлені Росією.

Думаю, що протистояння на всіх рівнях буде посилюватися. Бо Росія обирає позицію силового тиску. Володимир Путін прямо говорить, що сьогодні Україна і її керівництво потрапляють під контроль США і НАТО, які не дружні до Росії. Тому, кажуть вони, немає перспектив для домовленостей. І в Кремлі готові, як і заявив речник Путіна Дмитро Пєсков, до силового формату. Тобто вони нам прямо погрожують, що може бути застосована сила. Росіяни наголошують, що їхнє законодавство дозволяє захищати російськомовне населення в різних точках світу.

Тому, я вважаю, що сьогодні будуть застосовуватись різні методи провокації – і обстріли, і мінування цивільних об'єктів для того, щоб дестабілізувати ситуацію або навіть привести до жертв, посіяти паніку. Ми переходимо від стану інформаційної війни до диверсій, використання вибухівок і мін з боку окупанта. Це найбільш небезпечне бо може не просто приносити жертви, а розширювати зону військового протистояння.

Читайте також

Бензин в Україні злетить у ціні: в чому причина

Підвищення акцизів на пальне, яке пропонує уряд України, спричинить суттєве зростання цін, насамперед на бензин та дизель

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців