RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Третього локдауна не уникнути: роз'яснення епідеміологів і реакція українців

Питання з локдауном вирішиться протягом двох тижнів

Питання з локдауном вирішиться протягом двох тижнів Двері залізничного вокзалу, закриті на час весняного локдауну, Київ, 2020 рік Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

В Україні почалася третя хвиля захворюваності на коронавірус, про це офіційно заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Найбільш критична ситуація спостерігається у Івано-Франківській та Чернівецькій областях: там розгорнуто мобільні госпіталі, але місць все одно не вистачає. В уряді не виключають, що, коли більшість областей будуть в "червоній" зоні, доведеться повертатися до локдауну. Яка ймовірність введення чергових обмежень та наскільки жорсткими вони будуть - розбирався "Апостроф".

Статистика кількості хворих не радує

У четвер, 4 березня, чергове добове зведення за кількістю хворих на коронавірус в Україні жахнула - 10 057 чоловік. Днем раніше ця кількість дорівнювала 7235 осіб, а тільки 1 березня статистика показувала 4 285 нових хворих за добу. Таким чином, за чотири дні відбувся стрибок захворюваності в більш ніж в два рази.

Найгірше справи йдуть в Чернівецькій та Івано-Франківській областях, в останній тиждень тому розгорнули мобільний шпиталь, оскільки в лікарнях на той момент було заповнені 70% ліжок.

У червону карантинну зону також потрапив Житомир, в помаранчеву - Вінницька, Донецька, Закарпатська, Запорізька, Київська, Львівська, Миколаївська, Сумська та Тернопільська області. Але, як зазначив Шмигаль, ці області вже на підході до жорстких обмежень.

"Ми бачимо кожен день зростання кількості хворих. Треба констатувати, на жаль, що в Україні почалася третя хвиля пандемії коронавірусу. Швидше за все, доведеться повертатися до моделі локдауну, яка вже була в Україні", - сказав прем'єр-міністр в ході прес-конференції, присвяченій року роботи уряду.

Якщо більше 65% ліжок в кожній області і в цілому по Україні будуть заповнені хворими COVID-19, уряд поверне локдаун. Про посилення обмежень обіцяють попередити заздалегідь, але поки сподіваються максимально управляти адаптивним карантином.

Яка ймовірність введення, та якими будуть обмеження

Негативна епідеміологічна ситуація в Україні розвивається вкрай негативно, кажуть медики. На жаль, українці не дотримуються тих карантинних рекомендацій, які у нас діють вже рік: правильне носіння масок, соціальна дистанція, дезінфекція та інше.

Але не тільки це вплинуло на зростання статистики. Епідеміолог Людмила Мухарська в коментарі "Апострофу" назвала ще кілька чинників, які посприяли погіршення ситуації.

"По-перше, захворюваність зростає у багатьох інших країнах, в тому числі і в тих, які межують з Україною. У нас кордони відкриті, багато українців їдуть подорожувати за кордон, і повертаються вже інфікованими. Якщо зростає в сусідніх країнах захворюваність, то має рости і у нас, це закон поширення інфекційних захворювань. По-друге, з'явилися нові штами коронавірусу, які є більш агресивними. По-третє, у нас пройшли зимові свята і сезон відпусток, багато роз'їжджався по домівках, хтось на відпочинок, багато контактували між собою і вірус активно почав поширюватися", - пояснила вона.

До речі, поширення нового, британського штаму коронавірусу, офіційно підтвердив і головний санлікар України Віктор Ляшко: "Мутацію виявили в зразках, взятих два тижні тому в Івано-Франківську. Про це вже повідомили Всесвітню організацію здоров'я".

Він зазначив, що британський штам вірусу більш швидко передається від людини до людини. Саме це стало однією з причин спалаху хвороби в західних областях України.

І поширення вірусу в західних областях дійсно дуже стрімке. У коментарі "Апострофу" голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій назвав ситуацію катастрофічною.

"Якщо оцінювати ту інформацію, яку я маю від колег, що працюють на Закарпатті, в Івано-Франківській області, Чернівецькій, вони говорять про катастрофу. Зокрема, в Івано-Франківську розгортають додаткові потужності, ліжка з пацієнтами в коридорах, і поки не видно, щоб ситуація стабілізувалася. Цілком імовірно, що ця хвиля буде поширюватися і на інші регіони України, я думаю, що за півтора тижні у нас буде така ситуація, що ті пікові показники листопада 2020 року нам здадуться квіточками", - повідомляє лікар.

Мобільний госпіталь ДСНС для надання медичної допомоги хворим COVID-19, Івано-Франківська областьФото: УНІАН

Виходячи з вищесказаного, ймовірність введення локдауну дійсно висока. На думку Федора Лапія, це єдиний варіант поліпшити ситуацію.

"Я думаю, що локдауну не уникнути. Мені б хотілося, щоб мої прогнози були помилковими, тому що вже хочеться повернення до нормального життя. Але судячи з того, що відбувається в західних регіонах України, то навряд чи ми зможемо поліпшити ситуацію по-іншому", - говорить він.

Які саме будуть зроблені карантинні заходи, поки невідомо. Ймовірно, в уряді обмірковують різні варіанти обмежень. Тільки за рік пандемії в Україні було три види локдауну: жорсткий весняний, карантин вихідного дня і лайтовий зимовий. Між ними у нас діяв адаптивний карантин, який, до речі, Людмила Мухарська вважає досить дієвим, але за умови його суворого дотримання.

"Якщо його правильно виконувати, то, на мій погляд, це правильне рішення. Тому що регіони відрізняються один від одного, де більш активно спілкуються між собою, з незнайомцями, а в інших більше дотримуються дистанції. Якщо в "червоних" регіонах будуть дотримуватися тих жорстких заходів, збудник вірусу не буде так поширюватися на інші регіони", - вважає епідеміолог.

Але якщо ситуація вийде з-під контролю, жорсткий локдаун на кшталт весняного, буде необхідний.

"З епідеміологічної точки зору, при спалаху респіраторної інфекції, зазвичай потрібне введення жорсткого локдауну протягом подвійного інкубаційного періоду, хоча б на три тижні", - зазначила Мухарська.

Реакція українців

Громадяни України по-різному відреагували на заяву Шмигаля про черговий локдаун, хтось навіть жартома пише, що таким чином в уряді вирішили підняти рівень вакцинації в країні.

"Якщо прем'єру Шмигалю поставили в офісі Зеленського завдання активізувати вакцинацію, то він блискуче впорався: заявив, що скоро локдаун, вакцина не допомагає і взагалі треба готуватися до п'ятій хвилі", - написав столичний журналіст Олександр Зубченко.

"Коли вранці побачила 10 тис, відразу подумала, що українців таким чином заганяють вакцинуватися. Третій локдаун, до якого Степанов вже "готовий", добре в цю тему вкладається", - зазначає киянка Ольга Гейко.

Інші пригадали владі працюючий під час попереднього локдауну гірськолижний курорт Буковель. Який, до речі, в самому ОП назвали однією з причин спалаху коронавірусу в Івано-Франківській області.

"У той час, коли в Україні відбувався локдаун в честь закінчення новорічних свят, Буковель адже працював. А багато гірськолижних курортів в Європі якраз ні. Ось мовляв і поїхали лижники піднімати туризм в Карпатах, привізши з собою подаруночок. Тепер ось уряд анонсує черговий локдаун. Мабуть, тепер в честь "спалаху британського штаму", про який начебто навіть поінформували ВООЗ", - пише журналіст Сергій Щербина.

"Судячи з цифр, нас чекає ще один локдаун. Головне, щоб Буковель продовжував працювати...", - додає політтехнолог Олексій Голубоцький.

А в коментарях українці пропонують незаконно працюючим підприємцям з Буковелі допомогти лікарням.

"Коли в січні всіх закрили на жорсткий локдаун, вирішили, що курорти не беруться до уваги. Буковель стала рознощиком коронавірусу. Ось тепер нехай ті, хто збагатився на лижниках, допомагають лікарням по повній", - обурюється житель Запорізької області Олександр Валюх.

В іншому ж думки українців розділилися на тих, хто підтримує карантин, і тих, хто навіть не вірить в небезпеку коронавірусу.

"Так цього слід було й очікувати. Свідомість людей - 0. Їдеш в транспорті - кілька принципових без масок завжди, про дітей взагалі мовчу, хоч цій дитині 4 рочки, хоч 13 - вони ж діти, їм не треба", "Так, судячи з коментарів, в країні ще багато людей, у яких не померли рідні і близькі від цієї зарази... У мене прикладів вже хоч греблю гати, так що я за жорстокий карантин і примусову вакцинацію... Або 10 тис кожен новий день вже не вражає, дисиденти?.. Так вперед, Буковель ще працює", "Підтримую. Від відповідальності кожного українця залежить, як скоро закінчиться карантин, і ми перейдемо до нормального життя", "Зараз цифра ще збільшиться в рази, так як купу студентів випустили в аудиторії, переповнені коридори на перервах, ніяких масок і дистанції. Тому як це б не звучало, а ще однієї хвилі нам не оминути, а який жах в метро в годину пік", - пишуть українці в підтримку карантину.

"Досить брехати людям і вигадувати всяку єресь. Нічого такого немає, ви вигадуєте, тому що вам вигідно щемить тих бідних людей, які ледь виживають", "Ні не підтримую. Чому, тому що завищені ціни на продукти харчування, ну і, звичайно, захмарні тарифи. Де потім людям брати кошти щоб вижити, а вашої допомоги марно чекати", "Напевно ще три роки будемо в масці ходити. А куди поділися інші хвороби?", "Це знущання над людьми. Почався звичайний весняний сезон повітряно-крапельних захворювань. Ми не знаємо заради чого народ так принижують", - заявляють його противники.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто