RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Якщо ми хочемо великі пенсії, треба виконувати свої обов'язки - нардеп "Слуги народу"

Данило Гетманцев про головну проблему української економіки

Данило Гетманцев про головну проблему української економіки Данило Гетманцев Фото: УНІАН

Питання замалих пенсій в Україні є одним із найболючіших аспектів економіки. Проте підвищення пенсій та заробітних плат лікарям і вчителям безпосередньо залежать від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ). І тут виникають проблеми, оскільки 11,3 млн пенсіонерів утримують 9 млн українців. Із них 4 млн сплачують мінімальний податок. Все це - наслідки тіньової економіки, яка заважає Україні рухатися в європейському напрямку. А жити на два світи – радянський та європейський – не вийде. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ.

- Ви нещодавно сказали, що в нас лише 4 з 9 млн громадян сплачують ЄСВ, а 5 млн українців працюють у тіні. У яких сферах особливо багато нелегально працевлаштованих людей? Чому так відбувається?

- Давайте уточнимо дещо. Йдеться про те, що 9 млн українців утримують 11,3 млн пенсіонерів. З тих дев’яти млн українців, які сплачують ЄСВ, чотири млн сплачують його з мінімальної заробітної плати. Тобто вони фактично сплачують мінімальний розмір ЄСВ і це достатньо чітко ілюструє трагедію нашого суспільства: ми з одного боку хочемо не сплачувати податки, перебувати в тіні, а з іншого – ми обурюємося, чому в нас такі маленькі пенсії, чому в нас такі маленькі заробітні плати для вчителів, чому в нас такі маленькі заробітні плати для медиків. Чому медики тікають за кордон, а інші країни дають їм набагато більш сприятливі умови оплати праці?

З одного боку ми хочемо мати такий рівень сервісу, такий рівень добробуту, який має та сама Польща чи інші європейські країни, а з іншого – ми хочемо мати рівень відповідальності перед державою, суспільством та самими собою в першу чергу на рівні Радянського Союзу. Тобто частину ми хочемо залишити від Радянського Союзу, а частину ми хочемо взяти з Європи. Так не буває.

Власне, якщо ми з вами говоримо про відповідальне ставлення до себе, до своєї країни, то воно починається з обов’язку. Починається з обов’язку зі сплати податків – конституційного обов’язку кожного громадянина.

- У якій сфері проблема з тінню найбільша?

- Дивіться, у нас є галузі економіки, які повністю працюють в тіні. Ми тільки-но почали виводити з тіні гральний бізнес, наприклад. У нас на 50% алкоголю перебуває в тіні, у нас перебуває значна частина тютюнового ринку в тіні.

Згадаємо бурштин, який також тільки-но почав виходити з тіні. Згадаємо торгівлю та контрабанду чи навіть торгівлю контрабандою – це ланки одного ланцюга. За різними оцінками, від 50 до 100 млрд бюджет недоотримує від існування контрабанди.

Згадаємо зерно, яке вирощується на 8 млн гектарів. Зернові фактично в чорну експортуються за кордон без сплати жодної копійки державі в бюджет.

За що не візьмись - все у тіні. Мені здається, іноді легше знайти галузі економіки, які не в тіні, ніж ті, які тіньові.

- Багато говорять про доплати чиновникам у конвертах. Гео Лерос говорив у парламенті, що депутати "Слуги народу" отримують у конвертах по 15 тисяч доларів. Це інформація неперевірена, але заяву ми всі чули. На вашу думку, чи є серед чиновників такі доплати в конвертах?

- Кожен має відповідати за себе. Я жодних доплат не отримую: ані в конвертах, ані в інший спосіб. Традиційно для української політики, в усі часи були певні корупційні схеми, в яких брали участь ті чи інші політики, ті чи інші чиновники.

Я не виключаю на сто відсотків, що такого немає в сьогоднішньому парламенті. Але я знаю, що більшість депутатів та в першу чергу депутати монобільшості прийшли не за грошима в парламент. Вони прийшли змінювати країну, тому я не думаю, що така практика для них є прийнятною. Хоча відповідати на сто відсотків я можу тільки за себе.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто