RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Будемо розвивати "Столичний" за найкращими світовими стандартами - представник співвласника ринку

Віктор Бондар - про ситуацію на ринку "Столичний" і перспективи його розвитку

Віктор Бондар - про ситуацію на ринку "Столичний" і перспективи його розвитку Ринок "Столичний"

Ситуація навколо одного з найбільших і найпопулярніших оптових ринків України, київського ринку "Столичний", ось уже котрий місяць не сходить із сторінок українських видань. Аби дізнатися деталі цієї ситуації, ми поспілкувалися з уповноваженим представником компанії - співвласника ринку, директором з юридичних питань ТОВ "Аграрний маркетинговий центр" Вікторем Бондарем. За його словами, хоча корпоративний конфлікт щодо "Столичного" триває й надалі, нещодавно судом прийняте позитивне рішення, яке сприятиме стабілізації ситуації. Відтак, нові власники ринку налаштовані зробити все, аби відновити його повноцінну роботу, розвиток і авторитет як серед орендарів торгівельних майданчиків, так і серед відвідувачів ринку.

- Пане Вікторе, можете розповісти, так що ж зараз відбувається навколо корпоративного спору між співвласниками ринку "Столичний"?

- Серед найважливішого тут те, що на сьогоднішній день триває низка судових процесів, ініційованих діючим керівником ТОВ "РСГП "Столичний" Рустемом Абдукадировом, який отримав цю посаду і обіймає її у протиправний спосіб. Це людина, яку обґрунтовано відносять до так званого "єнакіївського угрупування". Внаслідок його дій, а саме декількох заяв, котрі він подавав з метою втрапити у "потрібного" йому суддю, були ініційовані судові процеси, у результаті яких було винесено ухвалу про забезпечення позову та заборонено учасникам, тобто власникам самого товариства, звільняти його з посади.

Це, безумовно, абсолютно протиправна практика, коли власники підприємства не можуть звільнити його керівника.

Зараз відносно цього "керівника" відкрито низку кримінальних проваджень - за фактами доведення до банкрутства підприємства, а також за фактами перевищення ним службових повноважень, зокрема щодо укладення ним низки договорів, які створили величезну заборгованість "Столичного" перед невідомими компаніями.

Що ж до самого корпоративного спору, то ситуація виглядає наступним чином. Частку в статутному капіталі ринку "Столичний", яка належала бенефіціарному власнику Олександру Стельмаху, було викуплено іноземними інвесторами. Але після укладення відповідних угод Олександр Стельмах та підконтрольна йому компанія "Гудлайт Кепітал Лімітед" відмовилися від виконання зобов’язань за цими договорами, і водночас вирішили, що можуть не повертати сплачені їм кошти. Тому іноземний інвестор звернувся до суду, і на підставі відповідного рішення суду цю частку було витребувано у компанії "Гудлайт Кепітал Лімітед".

На сьогодні всі співвласники ринку "Столичний" спільно узгодили механізм розвитку ринку та будуть вживати всіх можливих заходів з метою стабілізації його діяльності, відновлення довіри орендарів та споживачів послуг ринку. Наша мета - зробити його перспективним, сучасним і затребуваним на території України та, зокрема, на території міста Києва. Для цього ми плануємо розвивати "Столичний" за найкращими світовими стандартами та залучити до цього процесу інституційних європейських інвесторів.

- Але у ЗМІ зараз можна зустріти повідомлення від імені заступника Абдукадирова про те, як вони, начебто, борються з "рейдерськими атаками" на ринок...

- Це традиційна стратегія для інформаційного прикриття усіх рейдерських захоплень. Зазвичай, найголосніше про рейдерство кричать самі рейдери. Але якщо ви подивитеся на те, які інформаційні ресурси виступають першоджерелом цих повідомлень, прослідкуєте їх зв'язок з так званими "єнакієвськими" та іншими одіозними політиками часів Януковича, які зараз переховуються в Росії або в інших країнах, то у вас зникнуть будь-які запитання.

- Чи не могли б ви прояснити ситуацію щодо боргів "Столичного", зокрема, щодо того, що один із кредиторів витребував у власність один з павільйонів ринку…

- Справді, така ситуація мала місце. Це справді реальні борги, а не "дуті", які були "накручені" паном Абдукадировим, і за які щодо нього відкриті кримінальні провадження.

Справа в тому, що з 2011 по 2018 рік підприємство постійно користувалося позиками, наданими як контрагентами, партнерами, так і самими учасниками, співвласниками ринку "Столичний".

Враховуючи, що майно "Столичного" знаходилось в якості забезпечення виконання зобов’язань за цими позиками, у випадку невиконання ринком зобов’язань кредитор на підставі іпотечного застереження мав повне право звернутися до нотаріуса або реєстратора і визнати за собою право власності на частину майна, наприклад - на павільйон.

А оскільки у 2020 році керівником ринку "Столичний" Абдукадировим, який, нагадаю, був протиправно призначений на цю посаду, жодних зобов’язань не виконувалося, було ініційовано процедуру, за якою один із кредиторів звернув стягнення на предмет іпотеки.

Це абсолютно законна процедура, визначена чинним законодавством, за якою у разі, якщо кредитор не задовольняє свої вимоги за рахунок коштів боржника, у подальшому кредитор має право звернути стягнення на заставне майно, яке було передано у якості забезпечення виконання зобов’язань. Так врешті і сталося з одним із павільйонів - це абсолютно прозора і зрозуміла ситуація.

- А як ви прокоментуєте той факт, що, згідно наявної інформації, відносно ринку "Столичний" було відкрито провадження у справі про банкрутство?

- Це, безумовно, позитивне рішення. Ми вбачаємо в цьому додатковий контроль зі сторони кредиторів, оскільки суд підтвердив, що у підприємства наявна заборгованість і є необхідність у тому, щоб відносно нього було введено окрему посаду в якості розпорядника майна.

Фактично, це означає, що тепер жодна угода не може бути укладена і жодне майно не може бути відчужене, якщо це суперечить інтересам як самого боржника, так і його кредиторів. При цьому всі невигідні товариству угоди будуть визнані такими, що не відповідають цим інтересам.

Тому введення процедури розпорядження майном та відкриття провадження у справі про банкрутство у даному випадку є позитивним кроком, таким, що дасть можливість кредиторам і боржнику провести інвентаризацію і відновити довіру зі сторони орендарів ринку, інвесторів та споживачів послуг.

- Чи плануєте ви звільняти співробітників, працівників ринку, а також виселяти орендарів?

- В жодному разі. Співвласники ринку "Столичний" не планують вчиняти жодних дій, які б суперечили інтересам господарської діяльності підприємства, його розвитку, чи перешкоджали користуванню послугами як орендарів, так і споживачів послуг ринку.

Ми надзвичайно зацікавлені в тому, щоб ринок розвивався, тому будемо приділяти увагу, безпосередньо спілкуватися з кожним орендарем. Ми знаємо, що за останній рік попередній "керівник" перевів усі договори, які були укладені орендарями з ринком "Столичний", на власну "транзитну" компанію - ТОВ "Продовольчий хаб "Столичний". При цьому практично всі фінансові відносини з орендарями були конвертовані з безготівкових платежів у готівкову форму.

Ми зі свого боку маємо намір повернути цивілізовані відносини - коли кожен орендар, який працює на території "Столичного", офіційно сплачує оренду і при цьому має гарантію, що без жодних перешкод може використовувати свої орендовані майданчики для ведення господарської діяльності.

Що стосується працівників ринку - підхід буде аналогічним. Ми будуємо цивілізоване підприємство, за кращими європейськими та світовими зразками і стандартами, тому й стосунки із співробітниками збираємося будувати на таких же принципах.

Ми збираємося поспілкуватися з кожним із працівників, оцінити його професійні якості. І якщо кваліфікація працівника відповідатиме належним критеріям, якщо він доведе свою професійну спроможність виконувати професійні обов’язки, працювати в інтересах як усього ринку в цілому, так і окремих його складових - я маю на увазі і власників, і орендарів, і відвідувачів ринку - то він, безумовно, залишиться на "Столичному".

Я вам скажу більше - оскільки ми зацікавлені розвивати ринок, добудовувати павільйони, то на "Столичному" протягом найближчого часу обов’язково збільшиться потік відвідувачів. А це означає - нові робочі місця і нові можливості для його співробітників.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів