RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Від педофілії до сексуального рабства: чим небезпечний дитячий "романтичний" контент в мережі

Історія з романом 8-річної моделі та 13-річного блогера викликала шквал емоцій в мережі

Історія з романом 8-річної моделі та 13-річного блогера викликала шквал емоцій в мережі Ілюстративне фото Фото: Getty images

В українському сегменті соцмереж розгорівся скандал. Його ініціаторами стали 13-річний столичний блогер Паша Пай і Мілана Маханець, 8-річна модель з Києва. Діти публічно оголосили про початок романтичних відносин і виклали в соцмережах кілька фото, на яких вони обіймаються і цілуються, наслідуючи дорослу пару. Така поведінка дітей викликала шквал емоцій користувачів соцмереж з вимогою до поліції дати правову оцінку ситуації і навіть позбавити маму дівчинки батьківських прав. Чи передбачена відповідальність дорослих за подібний контент в інтернеті за участю власних дітей і які небезпеки може таїти бажання батьків зробити своє дитя популярним - з'ясовував "Апостроф".

Дитячий контент - доросла відповідальність

На бажання батьків зробити свою дитину популярною з ранніх років працює ціла комерційна індустрія: дитячі модельні агентства, конкурси краси, продюсерські агентства, кастинг-центри. Втім, і не вдаючись до послуг професіоналів, можна досягти популярності, а отже, і монетизувати її за допомогою соцмереж.

Але іноді контент, який з'являється на дитячих сторінках в соцмережах, носить вельми сумнівний характер з точки зору законодавства. Наприклад, в мережі можуть з'являтися фото дітей в еротичних позах і вбраннях, характерних для дорослих моделей.

Чи існує в такому випадку, якась відповідальність для батьків, за поширення такого контенту?

"Є стаття 184 Кодексу України про адміністративні порушення "Невиконання батьками обов'язків по вихованню дітей", - пояснює "Апострофу" екс-начальник кримінальної міліції у справах дітей, правозахисник Олексій Лазаренко. - Але в таких випадках немає ознак невиконання батьківських обов'язків. Тому ми можемо говорити тільки про порушення певних моральних засад суспільства і моральної відповідальності".

Що стосується кримінальної відповідальності, то відповідно до частини 2 статті 156 КК України "Розбещення неповнолітніх", вчинення розпусних дій щодо особи, яка не досягла 16-річного віку, карається позбавленням волі на 5 років, а якщо розбещенням займається член сім'ї, то потрапити до в'язниці можна на 8 років.

При цьому, розбещенням може вважатися не лише акт фізичного, а й психологічного впливу на неповнолітнього. Наприклад, примус до виробництва "дорослого" контенту.

Але ось проблема - чітко визначити межу, який контент "дорослий", а який ні, досить складно.

"У складі злочину "розбещення" повинна бути продукція порнографічного характеру. Але хто дасть оцінку такого контенту? У поліції немає експертів, які можуть сказати - це порно, а це ні. Хто проведе експертизу? У нас розформували Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі і тепер в державі немає інституції, яка могла б давати оцінку такого роду контенту", - додає Лазаренко.

У поліції немає експертів, які можуть проаналізувати контент Фото: Getty images

Але навіть якщо в неоднозначному контенті в соцмережах за участю дітей немає прямого складу кримінального злочину, ретрансляція такої поведінки, на думку експертів, все одно може бути небезпечна.

"Це проблема сексуального рабства, яка зараз дуже поширена. Саме такий контент - перший крок до того, що підліток починає віктимну поведінку і ризикує потрапити в таку погану історію", - зазначає психолог Віра Романова, коментуючи ситуацію "Апострофу".

Крім того, залишається ризик наслідування іншими дітьми того, що вони бачать в соцмережах.

"Ми ж всі бачили, чим закінчуються спроби повторити певні речі, які раніше озвучувалися в соцмережах, наприклад, наковтатися таблеток, вистрибнути з вікна. Це деструктивний контент, який багато дітей і підлітків, з різних причин, можуть повторювати, - пояснює "Апострофу" експерт з безпеки дітей Олена Лізвінська. - Але у дітей не вистачає досвіду, щоб відстежити, наскільки це може бути травматично. Вони чомусь взагалі не припускають, що все це взагалі може бути постановка".

"У соціальних мережах чимала кількість педофілів, психічно хворих людей, збоченців, і такий контент може нести небезпеку для самих дітей, адже велика ймовірність, що ним надходитимуть певні непристойні пропозиції. Це, безумовно, вплине на психіку дитини, - каже Лазаренко. - Інша справа, що діти в принципі можуть не мати доступу до своїх сторінок, а соцмережі ведуть батьки. Але навіть якщо і так, це все одно небезпечний приклад для інших дітей, які самі ведуть свої сторінки і будуть повторювати популярні акаунти, виставляючи свої фото, почуття і почнуть отримувати непристойні пропозиції".

"Питання ж не в тому, щоб перетворити тему сексу на табу, а в тому, щоб уберегти дітей від дорослих з психічними відхиленнями", - резюмує Романова.

Романи в мережі

Втім, є й інша сторона питання. Батьки можуть і не мати жодного відношення до того, що постять їхні діти. І в той же час, підлітки дійсно можуть відчувати романтичні почуття одне до одного і ділитися відповідними фотографіями в соціальних мережах. Такого контенту досить багато, особливо, в соцмережі Likee, яка позиціонує себе як онлайн-платформа якраз для дітей.

Фотографії Мілани Маханець і Павла Пая викликали резонанс в мережіФото: glavcom.ua

"Але тут потрібно чітко розуміти, що те, що дозволено дорослим, не повинно бути дозволено дітям, так як є ризик всіляких захворювань, що передаються статевим шляхом, рання вагітність, яка може привести до смерті дівчинки підлітка, і загальна неготовність до відповідальності, - зазначає Лізвінська. - Але навіть якщо припустити, що це суто платонічні відносини для хайпа, то все одно інші підлітки прийматимуть це за чисту монету: якщо комусь у 8 років можна, значить і мені у 8 років можна. І не факт, що той юнак, якій така дівчинка підліток довірить себе, буде 12-річним, а не 16 або 18-річним".

Відповідно, на думку експертів, саме батьки повинні звертати увагу на такого роду "романтичну" поведінку своїх дітей в публічному просторі.

"Батьки можуть доносити цінності, демонструючи їх своєю поведінкою, обговорюючи ситуації або звертати увагу дітей на ті чи інші моменти в соцмережах з пропозицією розібратися, правильно це чи неправильно. Не критикувати, а дізнатися думку дитини, а потім розібрати її на молекули і спробувати аргументувати, як має бути правильно. Але взагалі складається враження, що спеціально провокують наше суспільство для ранньої сексуалізації дітей. Комусь дуже вигідно зробити нормою збудження на неповнолітню дитину", - резюмувала Олена Лізвінская.

Читайте також

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК