RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Виживають за 2000 гривень: як врятувати пенсіонерів від злиднів

Мільйони українців отримують пенсію, яка менше фактичного рівня прожиткового мінімуму

Мільйони українців отримують пенсію, яка менше фактичного рівня прожиткового мінімуму Фото: Getty Images

Введення накопичувального рівня пенсійної системи в майбутньому дозволить довести пенсії українців до рівня, який зможе забезпечити їм гідну старість. Однак особи, які досягли пенсійного віку або ті, хто досягне його в найближчі роки, не зможуть скористатися такою можливістю. "Апостроф" з'ясовував, що можна зробити для того, щоб витягнути з бідності мільйони наших громадян.

Днями міністр соціальної політики Марина Лазебна пообіцяла збільшення середнього розміру пенсій з нинішніх 3500 до 7000 гривень, тобто удвічі. Правда, мова йде про накопичувальні пенсії (відповідна система почне діяти не раніше 2022 року), при цьому для накопичення значних сум будуть потрібні роки, а то й десятиліття.

Очевидно, що ті, кому зараз 50 років і більше, просто фізично не зможуть накопичити собі на гідну пенсію, а тому можуть розраховувати тільки на виплати в рамках нинішнього солідарного рівня. Тому пенсія у розмірі 7000 гривень - це явно не про них.

Що вже говорити про тих, хто вже вийшов на пенсію - вони-то точно не можуть розраховувати на накопичувальну надбавку.

Хто винен

На початок 2021 року в Україні було понад 11 мільйонів пенсіонерів. Середній розмір пенсії на цю дату становив трохи більше 3500 гривень. Очевидно, що після березневої індексації він трохи збільшиться. Середня надбавка склала близько 300 гривень.

Що стосується мінімальної пенсії, то її розмір прив'язаний до рівня прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, який з 1 грудня 2020 року становить 1769 гривень. З липня 2021 року він зросте до 1854 гривень, а з 1 грудня - до 1934 гривень.

Мінімальну пенсію або трохи вище (до 2000 гривень) в нашій країні отримують близько 20% всіх пенсіонерів. В абсолютних цифрах це - приблизно 1,8 мільйона пенсіонерів. При цьому близько 80% (майже 9 мільйонів осіб) задовольняються пенсією до 4000 гривень. Що, за твердженням чиновників Міністерства соціальної політики, менше фактичного рівня прожиткового мінімуму в нашій країні (станом на 2020 рік).

Окремою проблемою є наявність стажу, необхідного для отримання пенсії, який відповідно до прийнятої в Україні пенсійної реформи, з кожним роком збільшується. Нагадаємо, в 2028 році для виходу на пенсію в 60 років, як для чоловіків, так і для жінок, він складе 35 років.

При цьому проблема полягає в тому, що після розвалу СРСР багато українців або зовсім не мали роботи, або перебивалися випадковими заробітками або були працевлаштовані неофіційно, а тому трудовий, а потім, з 2004 року, страховий стаж їм не зараховувався. І мова не лише про "лихі 90-ті" - навіть сьогодні близько половини українців працездатного віку, яких приблизно 20 мільйонів, не мають офіційних доходів, а отже, і стажу.

Неважко підрахувати, що у 2028 році пенсійного віку досягнуть українці, які народилися в 1968 році. Тобто на момент розвалу Радянського Союзу їм було 22-23 роки, і вони або закінчували навчальні заклади, або починали свій трудовий шлях. І, швидше за все, ці люди, за винятком тих, хто весь цей час працював у бюджетних організаціях, необхідного стажу не матимуть.

Не краща ситуація у осіб, які досягли пенсійного віку зовсім недавно - навіть ті, хто зміг виконати вимогу щодо стажу, у переважній більшості отримують мінімальні виплати. З тих же причин - значні перерви в офіційному працевлаштуванні, низькі офіційні доходи.

До того ж, незважаючи на бадьорі реляції влади, далеко не всі пенсіонери отримали перерахунок 1 березня, про що "Апострофу" повідомили небайдужі громадяни.

Так, жительці провінційного містечка на заході України, що отримує мінімальну пенсію за віком, не провели індексацію, а в місцевому відділенні Пенсійного фонду (ПФ), куди вона звернулася за роз'ясненнями, лише розвели руками, сказавши лише, що "таких як ви, на насправді, дуже багато".

Чому на таке просте запитання не змогли відповісти в ПФ, - окрема тема, можливо ми маємо справу з банальним вітчизняним бардаком. Однак від цього зовсім не легше.

Сервісний центр Пенсійного фонду Фото: УНІАН

Що робити

У будь-якому разі, поки не видно шляхів вирішення проблеми патологічної бідності українських пенсіонерів, 80% яких живуть за реальною, а не офіційною межею бідності. При тому, що найближчим часом, як нам розповідають в уряді, буде ще гірше, насамперед через демографічні проблеми. Літніх людей буде ставати все більше, а працюючих - все менше.

І, навіть якщо щорічні індексації продовжаться, навряд чи мінімальна пенсія через десять років буде істотно вище 2000 гривень. При тому, що ціни за цей же період зростуть набагато більше - при збереженні нинішніх темпів інфляції - на 80-100%.

А тому сьогодні як ніколи стає актуальним питання: як зробити так, щоб пенсії українців не були настільки мізерними.

Один з дієвих способів - вивести українську економіку з "тіні". Адже якщо бізнес, та й прості громадяни, не платять податки або платять їх не повністю, грошей в бюджеті і в Пенсійному фонді буде недостатньо, а тому в українців не буде гідних пенсій, заявив в ефірі Апостроф TV глава комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"За що не візьмись - все в "тіні". Мені здається, іноді легше знайти галузі економіки, які не в "тіні", ніж ті, які "тіньові", - сказав політик. - Ми, з одного боку, хочемо не платити податки, перебувати в "тіні", а з іншого, ми обурюємося, чому у нас такі маленькі пенсії, чому у нас такі маленькі заробітні плати для вчителів, чому у нас такі маленькі заробітні плати для медиків".

Однак проблема ще глибше.

За словами члена ради пенсійного фонду "Соціальний стандарт" Віталія Мельничука, поточні мізерні пенсії українців - результат провальної роботи української влади, починаючи з часів Леоніда Кучми.

"Ще в 1998 році був аналіз демографічної ситуації, в якому було сказано, що, якщо протягом десяти років нічого не буде зроблено, ситуація буде дуже складною. І ось тепер вона дуже складна", - сказав він в коментарі "Апострофу".

Він зазначив, що в умовах солідарної системи розмір пенсій залежить від кількості працюючих. А ця цифра в Україні неухильно зменшується.

"Але, якщо буде другий (накопичувальний) рівень, почнеться хоч якась легалізація, оскільки люди будуть зацікавлені в тому, щоб їм були великі відрахування. Це простимулює і третій (добровільний) рівень, що сприятиме економічному зростанню, тому що буде з'являтися внутрішній економічний ресурс, який буде інвестуватися, і економіка буде рости - одне підтримує інше", - розповів Мельничук.

Фото: Getty images

З цим погоджується колишній заступник глави Пенсійного фонду України Віктор Колбун.

"Уряду потрібно стимулювати економіку. Буде розвиватися економіка - буде більше сплачуватися податків, зокрема, будуть рости соціальні внески (які надходять до Пенсійного фонду, - "Апостроф"). Буде збільшуватися зарплата, число зайнятих. Це - головне, що потрібно зробити", - сказав він "Апострофу".

Відповідно, якщо буде стійке економічне зростання, уряд зможе збільшувати пенсії до більш гідного рівня.

При цьому, якщо в країні збережеться нинішній рівень корупції, навіть значне зростання економіки нічого не дасть.

"Його просто розпиляють на різних рівнях бюджетів", - підкреслив Віктор Колбун.

Але держава для того і існує, щоб забезпечувати умови для подолання корупції, розвитку економіки.

"І, як наслідок, буде більш високий рівень виплат пенсіонерам та іншим соціально незахищеним верствам населення", - зазначив Колбун.

Пенсії для всіх

До речі, про соціально незахищені верстви.

В Україні, як відомо, пенсійний вік становить 60 років (для жінок він буде встановлений на цьому рівні з 1 квітня 2021 року), але отримувати пенсію з цього віку не вийде, якщо по його досягненню не буде необхідного страхового стажу (на кінець 2021 року - це 28 років).

Що залишається робити тим, у кого стажу не вистачає? Продовжувати працювати. Але не у всіх на це є здоров'я. До того ж вітчизняні роботодавці неохоче наймають людей старше 50 років.

"Потрібно передбачити, як це робиться, в різних країнах, наприклад, в Канаді, Австралії, де є базова пенсійна виплата, яка здійснюється навіть не за рахунок солідарної системи, а з держбюджету. Це - певна форма первинного захисту людей від злиднів", - каже Віктор Колбун.

Віталій Мельничук повністю підтримує таку ідею. За його словами, необхідно вводити пенсію за віком, не прив'язану до страхового стажу: "Наприклад, в Нідерландах пенсія призначається, якщо людина прожила на території країни десять років".

В Україні, насправді, є щось подібне - так звана "соціальна" пенсія або, правильніше, соціальна допомога. Але і для її отримання є вимоги щодо стажу - 15 років. Крім того, є обмеження по метражу житла - не більше 21 квадратного метра на одну людину, плюс 10,5 квадратного метра на сім'ю -, а також по наявності другого в сім'ї автомобіля або мотоцикла. Але такі умови досить складно виконати жителям сіл і маленьких міст.

При цьому, як не парадоксально, збільшення витрат на виплату пенсіонерам мало б стимулюючий ефект, так як це підвищило б споживчий попит, який, в свою чергу, сприяє економічному зростанню, зазначає Віктор Колбун.

Ну, а зростання економіки, як ми вже знаємо, є необхідною умовою підвищення добробуту громадян, зокрема й пенсіонерів.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто