RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нездарні "слуги" великого народу, або як ділять землю на Уманщині

Одіозний чиновник і політик Андрій Дикун під зеленим прапором знову підбирається до уманської землі

Одіозний чиновник і політик Андрій Дикун під зеленим прапором знову підбирається до уманської землі Фото: latifundist.com

Президент Зеленський отримав рекордний рейтинг довіри від українців, в першу чергу за те, що обіцяв привести до влади нових, незаплямованих корупційними скандалами, людей. Але від самого початку головна ідея обраного гаранта почала тріщати по швах – в міністерствах, парламенті та і в самому Офісі президента виринають скандальні особистості часів Януковича та Порошенка. Цікава ситуація з кадрами на місцях. Особливо, в регіонах, де створюються об’єднані територіальні громади. Новий адміністративний поділ та зміни в управлінні мали б дати початок стрімкому розвитку невеликих містечок та сіл України, котрі вже кілька десятиліть перебувають в хронічному занепаді. Спробуємо ж розібратися, яких "слуг народу" відправив Зеленський на Уманщину, щоб розвивати громаду.

Як відомо, минулої осені у міські голови Умані на Черкащині від "Слуг народу" президентська партія висувала Андрія Дикуна.

Наразі він себе позиціонує як приватний підприємець, президент Асоціації виробників молока, директор ПП "Дикун". Активно виступає і робить заяви як голова "Всеукраїнської аграрної ради" (ВАР).

Свого часу на запитання журналістів, чому він все ж таки висувається від "Слуги народу" на посаду міського голови, Дикун зазначив: "Це рішення було прийняте після зустрічі з президентом в Черкасах, де, знову ж таки, я підняв низку запитань і відразу отримав відповідні рішення… Тобто знову вдалось досягти діалогу і це для мене стало показовим".

Як відомо, під час презентації команди "слуг" у Каневі за участі президента Дикун запропонував абсурдну популістську ідею – продати приміщення Міністерства аграрної політики та продовольства на Хрещатику і за ці гроші збудувати нові будівлі в Умані. "Ми продамо велике приміщення на Хрещатику за декілька мільярдів. Вистачить і в Києві лишити частку грошей, і в Умані збудуємо на них міністерство", – заявив тоді кандидат Дикун.

Нагадаємо, що попередній досвід участі у виборах Дикуна – це 2012 і 2014 роки. Спочатку – мажоритарником від партії "УДАР", але під тиском громадськості його виключили зі списку кандидатів. Тоді Дикун пішов на вибори як самовисуванець та програв. Так само програв Дикун і вибори міського голови минулого року, хоча, як вважається. залишився "неофіційним керівником" осередку партії "Слуга народу" на Уманщині.

Цікаво, що теперішній "слуга Дикун" намагається не згадувати іншу яскраву сторінку зі своєї біографії: у 2014 році він обійняв посаду заступника аграрного міністра Ігоря Швайки. На цій посаді він протримався усього 9 місяців, але встиг понапідписувати багато "цікавих" рішень. Одне з них стосується угоди про спільний обробіток землі саме на Черкащині.

З приводу цієї справи в уманському помешканні родичів Дикуна, на той момент уже екс-заступника міністра, пройшов обшук. Про це на своїй особистій сторінці у "Фейсбук" повідомив сам Дикун: "Мені зателефонували мої родичі, перелякані, у сльозах, і повідомили про те, що відбуваються обшуки згідно з рішенням Печерського районного суду міста Києва", - розповів тоді Андрій Дикун.

Як повідомив інтернет-ресурс "Куркуль", Дикун також стверджував, що слідчі прив’язали обшук до його діяльності в Міністерстві у 2014 році. Також наводяться слова адвоката Дикуна – Дмитра Лошакова. Той підтверджує, що обшук пов’язаний із роботою Дикуна в Мінагрополітики. Адвокат підтвердив, що обшук пройшов у межах кримінальної справи щодо договору про спільний обробіток землі.

Як йдеться у публікації "Громадського", справа, про яку йде мова – "це, вірогідно, кримінальне провадження щодо надання дозволу ТОВ "Терра-2014" на спільну обробку землі, яка належить державному підприємству "Ягубець". Приватна компанія в 2014 році отримала в користування державну землю, а погодив цей протиправний договір тодішній заступник міністра аграрної політики", тобто Андрій Дикун.

Як зазначали ЗМІ, що детально вивчали цю історію, Зокрема Дикун своїм підписом погодив договір про спільний обробіток земельної ділянки сільськогосподарського призначення, площею 1834,0411 га між ДП "Сільськогосподарське підприємство "Ягубець" та ТОВ "Терра-2014".

"Проблема в тому, що заступник міністра не мав права підписувати такий документ, бо дане питання навіть не перебуває у компетенції міністерства АПК. Угоди про спільний обробіток землі повинні погоджуватися через Кабінет Міністрів України. Порядок такого погодження визначається Постановою КМУ №296 від 11 квітня 2012 року. Тобто маємо справу з шахрайством, перевищенням службових повноважень з метою отримання вигоди в особливо великих розмірах", – цитують журналісти слова юриста щодо підписаного документу.

Зокрема, телеканал "Правда Тут" навіть зробив про це детальне розслідування.

Правознавці зазначають, що Постанова КМУ №296 була ухвалена для того, щоб попередити відчуження державного майна та земель. За законом, Міністерство АПК повинне було підготувати звернення щодо погодження угоди про спільний обробіток землі до Кабінету Міністрів України. Більше того, звернення мало б отримати погодження в інших державних органах.

Однак, зазначають ЗМІ, у Кабінеті Міністрів підтвердили – рішення щодо погодження укладання договору про спільну діяльність між ДП СГП "Ягубець" та ТОВ "Терра-2014" не приймалося.

Таким чином, роблять висновок журналісти-розслідувачі, Андрій Дикун у 2014 році перевищив свої службові повноваження: проігнорував Кабінет Міністрів, Міністерство економічного розвитку, Міністерство фінансів, Фонд держмайна і одним своїм підписом передав 1800 гектарів державних земель в приватне користування. По суті, це можна вважати відчуженням державних земель на користь приватного власника. А колишні працівники державного підприємства, фактично, втратили право отримати свій земельний пай.

У той же час ДП "Ягубець" і ТОВ "Терра" щороку заробляють мільйони гривень чистого прибутку на згаданій землі. Збитки держави оцінюються у суму понад 36 мільйонів гривень.

Під час розслідування кримінальної справи, у суді визнали, що Дикун перевищив свої службові повноваження. Тепер слідство має з’ясувати – зробив він це навмисно чи "з необережності".

А поки справа по Ягубцю перебуває в судах, Дикун, здається, намагається застосувати схожу схему відчуження землі в іншому селі на Уманщині – Родниківці. Дикун, вочевидь маючи повноваження формувати списки "слуг" на місцях, зміг "завести" у місцеві ради дружину свого рідного брата, а також керівника КСП "Родниківка" Сергія Войченка.

Варто зазначити, що весь процес приватизації ДП "Ягубець", державних земель, юридично супроводжується адвокатом Інною Патрікєєвою. Вона у свою чергу є дружиною директора КСП "Ягубець" Костянтина Сидорука. Та сама Інна Патрікєєва також представляє інтереси директора КСП "Родниківка" Сергія Войченка.

І от тепер КСП "Родниківка", за подібних до ДП "Ягубець" підстав, заявляє права на 2300 гектарів землі в селі Родниківка Уманського району на Черкащині.

До речі, КСП "Родниківка" так само, як і "Ягубець", було створено шляхом приватизації державного підприємства "Родниківка". З 2014 року КСП "Родниківка", схоже, без належних документів обробляє 2300 га державних земель. І, схоже, без сплати орендної плати.

КСП "Родниківка" та КСП "Ягубець", очевидно, мають один центр прийняття рішень. Зверніть увагу, керівник КСП "Родниківка" Сергій Войченко є депутатом Паланської сільської ради (Уманський район) від "Слуги народу". Крім цього, депутатом Паланської міської ради є Тетяна Дикун. Теж "Слуга народу" і дружина рідного брата Андрія Дикуна. А брат Любомир Дикун – депутат Черкаської обласної ради від "Слуги народу".

Як бачимо, на Черкащині організувався цілий сімейний підряд "слуг народу", які вправно уміють "передавати" державну землю в приватні руки, позбавляти людей паїв і заробляти мільйони на чужій землі. На жаль, криза довіри до президентської сили стає невідворотною на усіх рівнях. Але розв’язати ситуацію можуть правоохоронні органи, які наразі працюють над справами Дикуна. Будемо слідкувати за розвитком подій у судах і віримо, що "зелений партійний квиток" не стане для Дикуна дозволом на чергові земельні махінації у Родниківці на Уманщині.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні