RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий смертельний штам в Україні: чи зможе індійська вакцина перемогти заразу

Нові штами коронавірусу будуть з'являтися постійно, і в цьому - головна небезпека

Нові штами коронавірусу будуть з'являтися постійно, і в цьому - головна небезпека Фото: kyivcity.gov.ua

В Україні виявлено нові мутації британського штаму коронавірусу. Про це днями заявили в Інституті молекулярної біології і генетики. Зокрема, модифікований "британець" відрізняється критичними змінами у ділянках вірусу, які відповідають за швидкість розмноження вірусу в клітині і реактивність імунної системи людини. Чи вбереже українців від нового штаму вакцина Covishield (поки єдина в Україні) або порятунком буде тільки домашня ізоляція - розбирався "Апостроф".

Новий мутант

Перші випадки появи попереднього "британця" в Україні були зафіксовані ще на початку березня. Тоді про небезпечну знахідку у двох жителів Івано-Франківської області заявили в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського. Потім, в середині березня, про циркуляцію британського штаму відрапортували в Центрі громадського здоров'я. ЦГЗ передав зразки німецькій клініці "Шаріте" і отримав невтішні результати: "британець" "прописався" у Вінницькій та Закарпатській областях.

На початку тижня глава МОЗ Максим Степанов запевнив, що британський штам виявлений вже у всіх регіонах.

"Ми вже увійшли в третю хвилю пандемії коронавірусу, на всій території нашої країни виявлено новий - британський штам вірусу", - заявив Степанов.

За словами фахівців, "старий" "британець" являє собою ще більшу небезпеку, ніж ті штами коронавірусу, які раніше були зафіксовані в Україні.

"І смертність вища - і молоді, і діти, і вагітні заражаються. Сам британський штам на 60% більше заразний і на 45% більш смертельний, і вікові групи, схильні до ризику зараження - більш молодші", - пояснив "Апострофу" лікар-анестезіолог з Ізраїлю Борис Бриль.

Що ж стосується "нового" "британця", то за словами вчених, саме комбінація модифікованих штамів могла викликати нинішню хвилю епідемії.

"Можна говорити про дуже небезпечну тенденцію заміни попередніх штамів коронавірусу, які циркулювали в Україні восени і взимку, і якими українці вже перехворіли, на нові, мутовані штами "британця", - зазначив директор Інституту молекулярної біології і генетики Михайло Тукало.

Дійсно, тільки за минулі вихідні, 20 і 21 березня, в країні було зафіксовано 436 смертельних випадків коронавірусу, а станом на 23 березня і зовсім був встановлений антирекорд: 333 смерті від ковіда. Такого не було в країні за весь час пандемії.

Крім того, для нового "британця" характерна важка клінічна картина, більш часті випадки повторного інфікування, а безсимптомні випадки перебігу захворювання практично відсутні.

Утім, на думку Бориса Бриля, основну "погоду" в Україні можуть робити і не "британці".

"У вас, в основному, не британський штам. У вас по-іншому захворювання протікає, ніж в Ізраїлі, де 60% це британський штам. Якщо в Україні людина хворіє, то він хворіє 2 тижні і важко, хвилями. У Ізраїлі чоловік - в середньому тиждень", - говорить Бриль.

А якщо це не "британець", то, що ж тоді? Ще на початку березня в ЦГЗ відзначали, що на території України зафіксовані циркуляції генетичних ліній коронавірусу з Бельгії, Данії, Італії, Швейцарії, Росії, Австралії. Всього 18 мутованих штамів.

До речі, штам може бути і чисто український.

"У мене теорія, але вона може бути і не пов'язана з дійсністю, що у вас взагалі інший штам і це пов'язано з купою терапій, які застосовуються і застосовувалися з незрозумілими ліками", - підкреслив Бриль.

Чому в принципі так відбувається, що віруси мутують і змінюють свої властивості, стаючи все більш небезпечними?

"Це біологічні властивості самого вірусу, - пояснює "Апострофу" завідувач лабораторією в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського НАМН України Ігор Марічев - Встановлено, що в природних умовах вірус здійснює одну мутацію протягом одного тижня. Тобто відбуваються зміни в РНК. Мутації цього коронавірусу представляють одну другу за частотою мутації від вірусу грипу і одну четверту вірусу імунодефіциту людини. Це цілком природний процес".

Чи врятує Covishield

У такому випадку, якщо вірус стрімко мутує, чи є сенс вакцинуватися? І вакцинуватися конкретно Covishield, адже поки інших вакцин в Україні немає?

Експерти запевняють, що сенс є.

"Дослідження показали, що є перехресна чутливість нових штамів до вакцин. Відповідно, вакцини працюють і щодо інших генетичних варіантів вірусу. Так, ефективність їх може бути нижчою, але вони мають захисні властивості", - відзначає Ігор Маричев.

"Вакцинація ефективна. Дані періодично змінюються, але можна орієнтуватися на ефективність вакцини від 70 до 90%. Точно поки сказати не можна. Британський штам досить поширений в Європі та Ізраїлі", - додає Бриль.

"Відразу почали досліджувати - чи ефективна ця вакцина проти нового штаму. І було показано переконливі дані, що вона не менш ефективна як щодо нових, так і щодо старих штамів. Нам в цьому плані пощастило - вакцина працює. Країни, які успішно вакцинують своїх громадян, різко знизили смертність і наше завдання, як можна більше людей направляти на вакцинацію ", - коментує ситуацію "Апострофу" професор інституту фізіології ім. Богомольця Віктор Досенко.

А може бути так, що з'явиться штам коронавірусу, проти якого вакцина буде неефективна? Може. В такому випадку повториться історія з щорічним "перевинаходом" вакцини від грипу.

"Якщо раптом новий варіант вірусу торкнеться послідовність, якою "вчать" імунну систему за допомогою вакцини, то цю послідовність можна змінити і зробити нову вакцину, - пояснює Досенко. - Але зараз країни, які успішно вакцинують своїх громадян, різко знизили смертність і наша задача, як можна більше людей направляти на вакцинацію".

А ось як раз з вакцинацією в Україні спостерігаються проблеми. За даними Міністерства охорони здоров'я, з початку вакцинальної кампанії, щеплення отримали трохи більше 120 тисяч чоловік, в той час, як в Ізраїлі близько 100 тисяч громадян вакцинують щодня. Чому кампанія провалилася, читайте в наступному матеріалі "Апострофа".

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто