RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чому українці не поспішають вакцину­ватися від коронавірусу: 5 головних причин

Головний фактор - недовіра, який пояснюється іншими

Головний фактор - недовіра, який пояснюється іншими Фото: Getty Images

Більше половини громадян України (51,5%) не мають наміру вакцинуватися від коронавірусу. Такі невтішні дані днями опублікував Центр Разумкова. Тим часом, формально вакцинальна кампанія в нашій країні у самому розпалі, якщо, звичайно, можна так назвати. Адже за місяць в Україні щеплення отримали менше 200 тисяч осіб. У той час, як, наприклад, в Ізраїлі вакцинується близько 100 тисяч осіб щодня, а у США більше 2 мільйонів. Що це, якщо не провал кампанії з вакцинування в Україні? Причини вакцинального фіаско з'ясовував "Апостроф".

"Мутний" старт

Це одна з перших причин провалу кампанії з щеплення. Все пішло не так ще до того, як перші дози вакцини з'явилися в Україні. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов в лютому полетів до Індії домовлятися про постачання CoviShield в Україну і... домовився. У підсумку українці отримали вакцину за незрозумілою ціною (МОЗ визначив закупівельником препарату британську Crown Agents, а та, в свою чергу, засекретила фінансові дані контрактів), та ще й через фірму-посередника ТОВ "ГРЕЙС ОФ ГОД", через ланцюжок осіб, пов'язаних з президентським проектом "Велике будівництво". Детальніше про закупівлю CoviShield читайте тут.

"До Crown Agents немає особливих питань, так як це агентство передбачено нормативно-правовими актами, і МОЗ має право закуповувати медикаменти через нього за бюджетними програмами, - коментує ситуацію "Апострофу" голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський. - Але є питання, що в цій схемі взагалі робить підприємство, яке з'явилося за три місяці до реєстрації індійської вакцини в Україні? Це додатковий посередник, компетенція якого взагалі незрозуміла, так як контракти засекречені. Вся ця історія мало того, що не викликає довіри у суспільства, більш того, грає на руку антивакцинаторам. Вони використовують всю цю секретність, щоб пояснити своїм прихильникам антивакцинації, мовляв МОЗ точно щось задумав проти інтересів населення України".

Втім, за якийсь час пристрасті навколо закупівлі вакцини вгамувалися, і кампанія зі щеплення все ж стартувала.

Комунікаційний провал

Але і тут на МОЗ чекало розчарування: по-перше, до препарату CoviShield в українців виникли питання, адже Європейське агентство лікарських засобів (EMA) його поки не зареєструвало. А значить ЄС не застосовує CoviShield для вакцинації своїх громадян. А, по-друге, чимало медиків відмовилися вводити собі індійський захист.

Правда, пізніше контракти на закупівлю CoviShield уклали Канада і Велика Британія, що дещо поліпшило іміджеві позиції вакцини, а МОЗ розгорнув піар кампанію з популяризації вакцинації, прищеплюючи залишками вакцини публічних осіб (позачергово). Втім, піар вийшов так собі. Адже навіть якщо пересічний українець і хотів би вакцинуватися CoviShield, він просто б не зміг це зробити - адже на першому етапі щеплення робили лише медикам і військовим.

"Робити щеплення відомим людям, які мають кредит довіри у населення - непогана ідея, адже коли щеплення роблять політикам, всі говорять, що їм вводять фізрозчин. Ось якраз, коли почали залучати лідерів думок, тоді піднявся рівень довіри. Але проблема в тому, що комунікація від початку була провалена, а потім її почали вирівнювати, а це завжди не дуже добре", - пояснив "Апострофу" експерт з управління репутацією Борис Тизенгаузен.

Відсутність альтернативи

Позиції вакцинального кампанії в країні похитнув і той факт, що українцям не дали альтернативи у вигляді вакцинації препаратами Pfizer-BioNTech і Moderna, якими вакцинують людей у тих же Штатах та Євросоюзі.

Коли в Україні з'явиться той же Pfizer - абсолютна загадка. Спочатку МОЗ обіцяв її в лютому, потім в березні, а зараз дати поставки в уряді зсунули вже на квітень.

Перспектива отримання вакцини Pfizer в України була з двох джерел: прямі контракти з виробником і отримання за програмою COVAX.

Але чіткі контракти український уряд не зміг укласти досі.

"З вакцинацією ситуація жахлива саме через корупцію в МОЗі і, на жаль, через те, що влада займалася "Великим будівництвом" влітку, коли треба було оббивати пороги і домовлятися про партії вакцини, - прокоментував ситуацію Апостроф TV інвестиційний банкір Сергій Фурса. - Деякі країни, наприклад, виграли від того, що у них проводилося дослідження вакцини. Умовно кажучи, якщо б ми в липні домовилися з Pfizer про випробування вакцини в Україні і законтрактували її партії для себе, була б інша ситуація".

Фото: Getty images

Тобто ще минулого літа український уряд і наші дипломати повинні були домовитися про прямі поставки вакцин з виробниками. Адже якби Офіс президента законтрактував препарати ще на етапі їх розробки, то кампанія зі щеплення, очевидно, почалася б в нашій країні не в кінці лютого, а наприкінці минулого року. І, як наслідок, такого спалаху пандемії, який спостерігається в країні зараз, можна було б уникнути.

"Зі США ми б точно не домовилися, бо Трамп тоді просто заборонив будь-експорт. А ось що стосується Китаю і Індії, то досвід показує, що безумовно була можливість домовитися, - пояснює "Апострофу" експерт-міжнародник Геннадій Друзенко. - Країни, нічим не кращі за Україну, почали вакцинацію раніше. Класичний приклад - Сербія, яка не є членом ЄС і знаходиться в тому ж статусі, що і Україна, але вакцинувала на один мільйон населення людей більше, ніж будь-яка країна ЄС. Досить подивитися на Сербію, щоб зрозуміти, як потрібно було це робити. А ця країна не входить ні в ЄС, ні в НАТО не є супербагатою країною, але результати відрізняються разюче".

Варто зазначити, що відповідальність за відсутність домовленостей з виробниками лежить не лише на МОЗ, але, очевидно, і на Офісі президента. На початку лютого ОП з помпою подало новину про те, що президент Володимир Зеленський поспілкувався головою правління, головним виконавчим директором фармацевтичної компанії Pfizer Альбертом Бурлою, і попросив його прискорити поставки вакцини Pfizer в Україну. Але, по-перше, вакцина Pfizer так і не з'явилася в Україні, а, по-друге, дивно, що Зеленський вирішив поговорити з главою Pfizer тільки в лютому (!), Коли, наприклад, Ізраїль вже повним ходом вакцинувався Pfizer.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаль, Україна підписала зараз тільки попередні контракти з постачальниками. Але! Останнім часом в ЄС активно обговорюється ідея заборони експорт вакцин з території Євросоюзу. Вся справа в тому, що в ЄС зараз також спостерігається спалах пандемії і вакцини європейцям потрібні самим. А отже, не варто сподіватися, що в недалекому майбутньому в нашій країні з'являться вакцини, якими користуються в Європі.

"Зараз вже дефіцит вакцини на ринку. Більшість країн домовлялися, коли вакцина ще була тільки в розробці. Це було певне інвестування. А сьогодні ми бачимо, що навіть Велика Британія і ЄС ведуть по суті вакцинальні торгові війни. Залишається шукати тільки залишки вакцини в тих країнах, які майже вакцинували своє населення. Але, знову-таки, це буде актуальним ближче до літа. Вакцини просто немає на ринку", - додає Геннадій Друзенко.

А як же виробництво власної вакцини?

Восени минулого року президент і глава МОЗ заявляли, що в України тут можуть бути хороші перспективи. Однак з розробкою власної вакцини у нас не склалося. Але от питання, чому Україна не виготовляє вакцини за ліцензією розробника, як це роблять ті ж індуси? Не може? На думку екс-міністра охорони здоров'я Олега Мусія, ще як може.

"Завод "Біолік" у Харкові 100% міг би це робити. На заводі "Фармак" також, я думаю, можливе виготовлення за ліцензією", - говорить "Апострофу" Мусій.

Так чому ж ми цього не робимо? Знову не домовилися?

"Ці заводи вже приватні і тут, я думаю, повинна бути приватна ініціатива, - додає Мусій. - Але тут справа більше у міжнародній фармацевтичній змові. Виробники не мають надто великого бажання давати всім підряд свої технології. Це пов'язано з культурами штамів мікробів, а не просто з хімічними речовинами, як при звичайному виробництві ліків. Потрібно мати культури самих штамів мікроорганізмів. Їх потрібно десь брати, наприклад, в Болгарії, Росії, НімеччинІ. А це дуже дорога технологія. А, по-друге, немає у нас бачення розвитку системи охорони здоров'я. І це внутрішньополітична проблема".

Фармацевтичний завод Фото: Getty images

Що стосується програми COVAX, по якій Україна також, в теорії, повинна отримати Pfizer, то з початку року нічого крім обіцянок за цією програмою ми поки не отримали. Чому? Та тому що вакцини в COVAX не можуть з'явитися з нізвідки. Скинутися своїми дозами на програму повинні ті ж європейці, а їм, як ми пам'ятаємо, самим потрібні вакцини.

Але як виявилося, вже і черговий транш CoviShield може бути відкладений на невизначений термін. Індія в принципі готується обмежити експорт вакцин, щоб кинути всі сили на боротьбу зі спалахом захворювання серед власного населення.

"Дійсно, є проблема з отриманням дозволу на експорт препарату від уряду Індії", - підтверджував Степанов.

Парадоксально, але у такій ситуації, Україні навпаки, доведеться навіть призупинити темпи вакцинації, адже перший транш CoviShield - 500 тисяч доз, а одній людині потрібно ввести дві дози. Якщо кількість осіб, вакцинованих в Україні індійським препаратом, перейде позначку в 250 тисяч, а наступний транш з Індії зависне в повітрі, то це буде серйозною проблемою.

Щоб цього не сталося, "ми працюємо по різних каналах і залучили всі наші дипломатичні можливості", - запевняв Степанов.

Але українці вже знають, як МОЗ "працює по різних каналах" на прикладі вакцини Pfizer, яку не всі вже чекають в нашій країні.

Єдина альтернатива індійської CoviShield, яка незабаром з'явиться в Україні - це китайська вакцина CoronaVac виробництва компанії Sinovac Biotech. У четвер, 25 березня, перша партія цієї вакцини (200 тисяч доз з майже двох мільйонів законтрактованих) була відправлена в Україну. Але, знову ж таки, CoronaVac не зареєстрована в Європі. А отже, можна припустити, що довіра до китайської вакцини в Україні буде не набагато вищою, ніж до індійської.

Загадкові смерті

Значно нашкодили іміджу вакцинального кампанії в Україні дивні смерті двох щеплених CoviShield українців.

Так, 21 березня військовослужбовець за контрактом Інна Нарожна з Одеської області отримала першу дозу вакцини, а 23 березня вона померла. Жінка різко втратила свідомість і врятувати її вже не вдалося. У МОЗ заявили, що смерть військовослужбовця настала в результаті "гострих порушень кровообігу".

А 24 березня в Чернівцях помер провізор аптеки військового госпіталю, який отримав дозу вакцини CoviShield 15 березня. "Причина смерті - гострий мозковий інсульт", - зазначили в МОЗ.

Безумовно, стверджувати, що ці трагедії є прямим наслідком вакцинації - некоректно. Але і МОЗ не дав однозначної відповіді: вакцина привела до смерті двох українців чи ні.

Деякі країни Європи, наприклад Данія, Італія, Австрія, Норвегія, призупинили вакцинацію своїх громадян препаратом AstraZeneca (CoviShield виробляється за ліцензією AstraZeneca), підозрюючи, що застосування даної вакцини може призвести до утворення тромбів.

"Це не є підставою для того, щоб припиняти вакцинацію в Україні, але є підставою, щоб провести реальне розслідування. На це дається 10 днів і хотілося б, щоб через 10 днів МОЗ озвучив дуже чітку позицію з чим же все-таки, були пов'язані смерті. Навіть якщо смерті були пов'язані з утворенням тромбів, про це теж треба чесно говорити", - пояснив "Апострофу" екс-директор Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта.

Немає відповідальності

Остаточно підірвав довіру українців до вакцинації недавній закон, який ухвалив парламент 19 березня.

Народні обранці звільнили від відповідальності за наслідки щеплення виробників вакцин і власників реєстраційного свідоцтва на вакцини від коронавірусу. Це було умовою глобальної ініціативи COVAX для того, щоб Україна могла отримати вакцини за цією програмою.

Дійсно, вакцини розроблялися в поспіху і всі етапи випробувань препаратів були прискорені. А отже, українці повинні розуміти, що вакцинуються на свій страх і ризик. Але судячи з кількості отриманих щеплень в країні, ризикувати українці все ж бояться.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні