RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Немає жодних виправдань владі за вакцинацію, Україна гірша за Гондурас - кандидат медичних наук

Олександр Лінчевський про вакцинацію, тестування та інші проблеми ковіду

Олександр Лінчевський про вакцинацію, тестування та інші проблеми ковіду Олександр Лінчевський Фото: Апостроф

Рік тому пандемія коронавірусу поставила увесь світ в однакові умови. Тепер деякі держави на повну вакцинують населення або вже вийшли на фінішну пряму, а Україна пасе задніх не лише за темпами вакцинації, а й за кількістю тестувань на коронавірус. Чому уряд не переймає світовий досвід у боротьбі з хворобою та яких помилок припускається керівництво держави у питанні введення карантину - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів торакальний хірург, кандидат медичних наук, заступник міністра охорони здоров’я у 2016-2019 роках ОЛЕКСАНДР ЛІНЧЕВСЬКИЙ.

- Розкажіть про темпи вакцинації. Наскільки вони зараз уповільнені та через що? Чи буде якась реакція влади чи суспільства на заяву Німеччини про те, що людей віком старше 60 років не будуть щепити вакциною AstraZeneca?

- Рік тому всі країни були в абсолютно однакових умовах. Вакцин не було ні для кого. Вакцина тільки-но почала розроблятися. Рік тому всі країни світу стартували з однаковими умовами. Зараз Велика Британія робить 800 тисяч щеплень на добу. Ізраїль майже весь вакцинований.

Якщо говорити про наших ближчих сусідів - Польща, Словаччина, Албанія,.. та навіть Гондурас вакцинується активніше за Україну. Значить уряд, парламент, президент – але, здебільшого уряд – зробили щось гірше, зробили щось не так, як це зробив уряд Гондурасу чи Албанії, чи Польщі, чи тим більше Ізраїлю, Франції чи Великої Британії. Ось і все пояснення.

Ми на сьогодні є в кінці списку вакцинованих країн – за темпами, за кількістю вакцинованих. Які б не були причини і виправдання чинної влади, уряду чи президента - ми маємо факт того, що ми програємо. Ми в кінці списку.

- Україна не в локдауні, а введене певне кольорове зонування. Це якось може допомогти стримати розвиток пандемії? Чи буде провакциновано більше людей за рахунок того, що дехто не ходить на роботу?

- Ви знаєте, медицина – це наука. І медичні організаційні рішення теж повинні спиратися на наукові рекомендації. Якщо весь світ каже, вимальовує певну формулу, коли доцільно вводити локдаун, коли доцільно зупиняти будь-які людські комунікації в суспільстві, то саме так і треба робити.

В Україні з цим є дві проблеми. Проблема перша: український уряд не прислуховується до світових рекомендацій чи рекомендацій ВООЗ, але винаходить якісь власні рецепти. Це стосується і адміністративних рішень, і навіть лікування, на превеликий жаль.

Друга річ: на сьогодні ні ми (лікарі), ні уряд не знаємо справжніх цифр, не бачимо справжньої ситуації. За кількістю тестувань ми на 109-110 місці в світі. Тому коли в Україні нищівно мала кількість тестів на коронавірус, говорити, що ми знаємо, яка зона червона, яка помаранчева, а яка синя - не доводиться. Насправді уряд приймає рішення, не керуючись ані науковими рекомендаціями, ані навіть науковими даними. Бо уряд не спромігся налагодити мережу тестувань.

- Для чого тоді вводити локдаун, якщо особливо нічого не робиться. Плюс немає навіть достатньої кількості вакцин.

- Тому що зараз у нас в клініці три ковідних відділення заповнені повністю. Тому що сьогодні в Києві є проблема знайти місце з киснем. Тому що сьогодні пацієнти лежать в коридорах, у їдальнях. Тому що сьогодні кисень забезпечується не урядом, не місцевою владою, а, як завжди, волонтерами та благодійними фондами. Це катастрофа.

- Чи бачите ви, щоб люди дотримувалися цих карантинних обмежень навіть у червоних зонах?

- Ви розумієте, це дуже хибна та інфантильна точка зору чи позиція уряду – звинувачувати людей. Якщо людей не обманювати, якщо з людьми відверто комунікувати та говорити їм правду про небезпеки, то люди будуть з такою владою співпрацювати. Вони ж собі не вороги. Але коли перші особи держави маніпулюють або відверто обманюють все суспільство в своїх виступах, то чого ми чекаємо тоді від реакції громадян?

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні