RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Інвестори vs активісти: столичний забудовник готовий завершити об'єкти "Аркади", проте йому заважають

40 тисяч інвесторів і 20 "активістів" - цифри говорять самі за себе

40 тисяч інвесторів і 20 "активістів" - цифри говорять самі за себе

Відома успішними проєктами девелоперська компанія Stolitsa Group готова взяти участь в реалізації меморандуму щодо добудов банку "Аркада". Проте, всупереч інтересам інвесторів, які вкладали кошти у квартири, знову нагадали про себе так звані "активісти" "Екопарку Осокорки". З цього приводу у Києві між сторонами розгорілися справжні баталії. "Апостроф" дізнавався подробиці.

1 квітня у столиці під посольством Литовської Республіки так звані "активісти" "Екопарку Осокорки" провели акцію протесту та заявили про свою категоричну позицію щодо добудови незавершених об'єктів банку "Аркада".

"Девелопери беруть активну участь у намаганнях забудувати зелену зону міста Києва. У тому числі й останні зелені озера північного Лівобережжя, які є рекреаційними зонами Дарницького району. Ми говоримо про ті території, якими опікується громада з намірами перетворити їх на комплексний екопарк. Громада Києва докладає зусиль, аби зберегти ці території, але нам заважають зазіхання забудовників. Раніше це був банк "Аркада", а зараз естафету перехопила "Столиця груп", - наголосили протестувальники.

Акція проводилася спільно з представниками Нацкорпусу.

Варто зазначити, що так звані "активісти" вже який рік поспіль виступають за створення екопарку, проте за тривалий час жодних рішучих дій у реальному створенні парку зроблено не було. Тобто далі слів справа не просунулася. Позиція екопарківців полягає в тому, що проєкт має реалізовуватися місцевою владою. У цьому мають брати участь Київпроєкт, департамент містобудування та архітектури КМДА, департамент благоустрою КМДА, інші муніципальні установи та організації. За словами екопарківців, джерелом фінансування створення та обслуговування "Екопарку Осокорки" має бути винятково бюджет міста Києва.

За словами юриста "Stolitsa Group", з юридичної точки зору реалізація намірів представників ГО "Екопарк Осокорки" неможлива.

"Їхня публічна позиція - це створення великого ландшафтного парку на території земельних ділянок, де запроєктовано будівництво ЖК "Патріотика на озерах" та офіційно отримано дозвіл на виконання будівельних робіт.

Очевидно, це неможливо, насамперед із юридичної точки зору. На переданих Київською міською радою замовнику будівництва в оренду земельних ділянках з 2005 року існує присвоєне цільове призначення - для забудови об`єктами житлового та соціально-побутового призначення. Згодом, у 2009 році Київська міська рада своїм рішенням №695/2764 "Про затвердження детального плану території району Осокорки у Дарницькому адміністративному районі м. Києва" підтвердила можливість будівництва нового мікрорайону та фактично затвердила планувальну організацію та розвиток орендованих територій.

Згадане цільове призначення не дає можливості у законний спосіб створювати ландшафтний парк", - наголосив фахівець.

За його словами, наміри та плани громадської організації "Екопарк" перешкоджати орендареві цих ділянок реалізувати своє законне право на використання ділянок за цільовим призначенням, схоже, матиме склад злочину в частині протидії законній господарській діяльності.

"Щодо інтересу громадської організації, то мені достовірно не відома така інформація. Однак початок активних дій останньої (подача позовних заяв про скасування дозволу на будівництво, рішення Київради 2009 року про затвердження детального плану території) збігається якраз із початком будівництва ЖК "Патріотика на озерах", а не періодом раніше, коли встановлювалося цільове призначення ділянок (для будівництва), затвердження плану розвитку цієї території (будівництво житлового комплексу) та виникла, по суті, можливість висловити незадоволення діями Київської міської ради щодо планів створити новий житловий мікрорайон. Зазначене може свідчити, що головне їхнє бажання — не створити "Екопарк", а не дати побудувати ЖК та не дати інвесторам отримати свої придбані квартири", - додав юрист.

Примітно, що забудовники, своєю чергою, обіцяють облагородити місцевість та спільно з місцевою владою створити реальний, а не гіпотетичний "Екопарк".

Що думають інвестори?

У той же день відбулася ще одна акція під посольством Литви, яку проводила вже інша сторона - активні інвестори "Аркади". Регулярні чергові наметового містечка, учасники ОА висловили свої сподівання на допомогу та підтримку постраждалим 11 тисячам сімей.

"Ми терпимо вже другий рік поспіль. 29 травня 2020 року ми оголосили про наш безстроковий протест. Наразі триває 307-й день нашого протесту. Ми хочемо, щоб наше питання було розв'язане, щоб нарешті відбувся брифінг та був підписаний меморандум. Там є державні структури, які мають гарантувати нам виконання меморандуму та отримання довгоочікуваного житла. Наш протест триватиме доти, доки не буде результату і доки ми не отримаємо свої квартири", - заявили мітингувальники.

Про забудовника

ТОВ "Stolitsa group" - столичний забудовник, відомий низкою успішних проєктів, серед яких ЖК "Варшавський", ЖК "Seven", ЖК "Ліпінка". Девелопер має литовських партнерів та погодився взяти участь в реалізації меморандуму щодо добудови 39 будинків.

За словами засновника ГО "Об'єднання інвесторів ЖК "Патріотика" Віталія Щербакова, недобудованими лишаються 13 тисяч квартир, у які вклали кошти близько 11 тисяч українських сімей.

"Це 40 тисяч людей, які хочуть побачити своє житло. Як відомо, банк "Аркада" (об'єкти зводилися за допомогою залучених "Аркадою" коштів — ред.) розпочав процедуру ліквідації. І зараз ми на шляху, коли соціально-відповідальний забудовник компанія "Столиця груп" може допомогти добудувати наші об'єкти. І, відповідно, має бути підписаний меморандум, яким буде передбачено забудову території "Осокорків-Центральних". Ця земельна ділянка була активом банку "Аркада" і зараз у якості активу вона має перейти "Столиці груп", а в якості пасиву - зобов'язання перед інвесторами. Ми зібралися тут через нечесних активістів, які під посольством почали поливати брудом представників забудовника. Ми з цим категорично не погоджуємося. Ми вважаємо, що особи, які збиралися тут, влаштовували маніпулятивний мітинг. Тому й зібрались інвестори, які хочуть показати альтернативну точку зору. Показати, що насправді "Столиця груп" - соціально-відповідальна компанія, яка має підтримку державних органів та органів місцевого самоврядування. Уся документація на будівництво на цій земельній ділянці наявна, генпланом міста Києва визначено, що будівництво на цій території має здійснюватися. І саме забудова цієї території може врятувати всіх інвесторів банку "Аркада", - наголосив він.

За словами активної учасниці протестних акцій Наталії Новицької, це надзвичайно важливо для долі кожного інвестора, і крім того, це велика соціальна місія.

"Зауважу, що така складна задача потребує допомоги від держави, у тому числі фінансової. А також допомоги міжнародної спільноти. Великою частиною розв'язання проблеми залежить і від можливості здійснення забудови, що відповідає усім екологічним нормам та генплану міста.

Запланований поруч із новою забудовою і "Екопарк", що також став би перлиною міста, проте наразі потребує облаштування. Мер Києва та забудовник висловили готовність працювати у цьому напрямку.

Тож нова забудова дійсно могла б стати порятунком для постраждалих інвесторів та задовольнила б також потребу киян у відпочинку", - зазначила вона.

На думку інвесторів, мета екопарківців - дискредитувати компанію-забудовника SG, співвласником якої є громадянин Литовської Республіки, що надалі може перешкодити забудові території і, відповідно, добудові об'єктів колишнього банку "Аркада".

Вони заявляють, що псевдоактивісти створюють серйозний прецедент. Адже по факту, 20 осіб, які виступають проти будівництва, фактично обмежують право 11 тисяч сімей на житло, тож цифри говорять самі за себе.

Розв'язання цього питання є надзвичайно важливим для долі кожного інвестора, які уже більш як рік мітингують, живуть у наметах та іншими акціями домагаються розв'язання цього питання.

Завершення будівництва недобудов "Аркади" та створення нового сучасного мікрорайону, а також парку, не лише суттєво покращило б інфраструктуру району та міста в цілому, але і стало б розв'язанням складної соціально-гострої проблеми.

Додамо, що інвестори банку "Аркада" також анонсували величезний мітинг у Києві в урядовому кварталі, який має відбутись уже сьогодні, 2 квітня.

Читайте також

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ