RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Лікарняний при коронавірусі: як отримати і чи заплатять за самоізоляцію

На папері держава про нас турбується, а як насправді

На папері держава про нас турбується, а як насправді Фото: Getty Images

Україну остаточно накрила третя хвиля коронавірусу. Кількість нових випадків заражень залишається стабільно високою, а смертність оновлює антирекорди кілька днів поспіль (за останню добу від ковіду померли 433 людини). У такій ситуації, коли все більше українців звертається за медичною допомогою, зростає потреба і лікарняних виплат. Як отримати лікарняний з діагнозом "коронавірус" і чи передбачені виплати від держави тим, хто не захворів, але змушений призупинити роботу, опинившись на самоізоляції - з'ясовував "Апостроф".

Хворіємо два тижні, грошей чекаємо півроку

Закон України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" визначає, що працюючі українці, в зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, мають право на отримання матеріальної компенсації. По простому - виплату лікарняних.

Підставою для виплати лікарняних є лист непрацездатності, який має право виписати лікар у місті або фельдшер у селі.

Взагалі-то, виписувати листки непрацездатності медпрацівники повинні лиш після особистого огляду пацієнта. Але у випадку з коронавірусом є нюанси. Так, в період пандемії відкрити лікарняний лікар або фельдшер може дистанційно, після звернення хворого і його опитування по телефону або інтернет-телефонії.

Такий лікарняний нічим не відрізняється від оформленого лікарняного, як, наприклад, у зв'язку з захворюванням на сезонний грип. Оплачується він в залежності від страхового стажу працівника:

- 50% середньої заробітної плати - страховий стаж до 3 років;

- 60% середньої заробітної плати - страховий стаж від 3 до 5 років;

- 70% середньої заробітної плати - страховий стаж від 5 до 8 років;

- 100% середньої заробітної плати - страховий стаж понад 8 років;

Точніше, так по закону повинні оплачуватися лікарняні. А ось в реальності, судячи з відгуків в соцмережах, все інакше.

"Хворіла коронавірусом з 26 листопада по 14 грудня, а лікарняні ще не отримала", - скаржиться в соцмережах Оксана Слічко із Закарпатської області.

"Хворіла на початку жовтня. Досі чекаю лікарняний", - додає Ірина Свіргуненко.

Звідки такі затримки? У Фонді соціального страхування (ФСС) визнають проблему (заборгованість за лікарняними в березні становила 1,8 мільярда гривень) і запевняють, що у всьому винна, звичайно ж, пандемія. Ще в грудні минулого року навантаження на систему охорони здоров'я збільшилось, і, як наслідок, збільшилися витрати ФСС.

"Наприклад, у грудні 2020 року Фонд прийняв на оплату лікарняних 2,4 мільярда гривень - на 1,5 мільярда більше, ніж в грудні 2019 року", - зазначили у Фонді.

Можна спрогнозувати, що в подальшому ситуація буде тільки погіршуватися, адже бюджет ФСС - це 9,5% від ЄСВ. А борг роботодавців по ЄСВ, за даними Пенсійного фонду, становить близько 20 мільярдів гривень. Ось і виходить, що пандемія і карантин, які ніяк не сприяють розвитку економіки, залишаться каталізаторами зростання заборгованості по ЄСВ. Як наслідок, доходи ФСС будуть скорочуватися, а витрат буде все більше, адже хворих буде більше.

Втім, на думку економіста Андрія Блінова, держава здатна утримати ситуацію, адже локдаун-2021 відрізняється від локдауну минулого року.

Фото: Getty images

"У минулому році під час весняного локдауну були ухвалені законодавчі зміни, які прямо вводять можливість кілька місяців не платити підприємцям ЄСВ, плюс ухвалили рішення про списання частини нарахованої заборгованості. Але ключова особливість нинішнього локдауну в тому, що він не загальнонаціональний. Нинішній локдаун - це місцеві карантини. А у місцевої влади недостатньо повноважень, щоб вирішувати питання зі сплати податків", - пояснив "Апострофу" Блінов.

Лікарняний на самоізоляції

Однак вимушено призупинити роботу можна не лише заразившись коронавірусом, але ще й опинившись в умовах, коли необхідна самоізоляція або обсервація.

А кому вона потрібна? На це питання відповідає "карантинна" постанова Кабміну №1236 від 9 грудня 2020 року. Відповідно до цього документу, самоізоляція "прописана" людям, які мали контакт з підтвердженим випадком ковіду, хворим на коронавірус в легкій формі (без госпіталізації) або людям з підозрою на ковід. Також самоізоляція необхідна громадянам України, які повертаються з-за кордону або з ОРДЛО та окупованого Криму.

Для тих, хто самоізолювався, Фонд соціального страхування також зобов'язаний оплачувати лікарняні.

Наказ МОЗ №455 від 2001 року визначає, що лист непрацездатності видається на весь період перебування застрахованої особи в самоізоляції, обсервації. У лікарняному повинна бути написана причина: "ізоляція від COVID-19 - 11".

"Для отримання від Фонду допомоги, необхідно передати отриманий лист непрацездатності своєму роботодавцю, який оформляє заяву-розрахунок і передає її до Фонду на фінансування", - зазначали у Фонді соціального страхування.

Заяву-розрахунок можна подати дистанційно. І зробити це можуть також ФОПи, які платять єдиний соціальний внесок.

Але оплачується такий лікарняний, починаючи з 6 дня непрацездатності та до завершення самоізоляції. Правда, держава компенсує на самоізоляції тільки 50% середнього доходу, незалежно від страхового стажу. Втім, ця норма не стосується медиків. Їм, навпаки, буде компенсовано 100% середнього доходу без прив'язки до страхового стажу.

Фото: Getty images

А хто ж оплатить перші 5 днів лікарняного на самоізоляції? У теорії - роботодавець. Про це говорить і норма закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

"Оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця, в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України", - йдеться у законі.

Цей "порядок" - окрема постанова уряду №440. Але там немає ні слова про те, що роботодавець має оплачувати перші п'ять днів лікарняного свого співробітника на самоізоляції. Адже самоізоляція - це не втрата працездатності внаслідок "захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві".

За великим рахунком, навіть держава робить це неохоче. Так, за даними Фонду соціального страхування, з початку пандемії по березень 2021 року самоізоляцію за кошти держави пройшло понад 100 тисяч осіб. Їм виплатили 114 мільйонів гривень.

З огляду на те, що за весь час пандемії перехворіло понад 1,7 мільйона українців, то 100 тисяч оплачених лікарняних за самоізоляцію - вкрай мало. Адже один хворий напевно контактував як мінімум з однією працездатною людиною, якій потім потрібна була самоізоляція і оплата лікарняного. Тобто оплачених лікарняних теоретично повинно бути як мінімум 1,7 мільйона (насправді, набагато більше). Тоді чому тільки 100 тисяч?

Вся справа в тому, що навіть якщо ваш батько, бабуся, кум, брат, сват, на жаль, заразилися коронавірусом, а ви з ними контактували напередодні, то ніхто не зобов'яже вас закритися на самоізоляції.

"Це стигма поганого епідеміологічного розслідування, - пояснює "Апострофу" голова правління Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий. - У Сінгапурі, наприклад, знайшли "нульового" пацієнта, а в Україні ніхто серйозно епідеміологічним розслідуванням не займається. І ця самоізоляція не має сенсу, так як на одного українця, що самоізолювався, маємо десяток невиявлених контактних. Проблема полягає у системній реакції в країні на епідемічну загрозу".

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу