RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ця вакцинація "зламалася", несіть нову: навіщо Зеленський робить українцям подвійне "щеплення" популізму

Зеленський вирішив додати кілька дров в "багаття" вакцинації

Зеленський вирішив додати кілька дров в "багаття" вакцинації Фото: kyivcity.gov.ua

З вакцинацією від коронавірусу в Україні, очевидно, що щось іде не так. Це стало зрозуміло вже і президенту, який в кінці минулого тижня своїм указом ввів в дію рішення РНБО і зобов'язав уряд розробити "Національний план вакцинопрофілактики". І це в розпал вакцинальної кампанії в країні. Як же зараз вакцинують українців? Без плану? І так і ні. Формально дорожня карта вакцинації існує, але немає жодної відповідальності за невиконання цього документа. Що змінить новий указ президента, і чи буде в Україні масова вакцинація - з'ясовував "Апостроф".

"Безсовісна" вакцинація

Першу "дозу" обіцянок українському суспільству ввели ще в грудні минулого року, коли Кабмін розробив дорожню карту вакцинації. Цей план в МОЗ оформили у наказ №3018. Але ось проблема: дорожня карта - документ, що не зареєстрований в юстиції.

"З юридичної точки зору, якщо наказ стосується широкого кола осіб і прав громадян, то він вступає в силу і повинен пройти реєстрацію в Міністерстві юстиції. Без цього вважати наказ дійсним не можна", - пояснила "Апострофу" депутат Київради, юрист Зоя Ярош.

"Оскільки наказ МОЗ не пройшов процедуру державної реєстрації, то він не вступив в дію, не підлягає виконанню і має бути скасований", - додає "Апострофу" медичний адвокат Зінаїда Чуприна.

При цьому реєстрація в Мін'юсті - це ж не просто бюрократична процедура. Це своєрідний запобіжник від того, щоб міністерства не ухвалювали незаконних постанов.

"Державна реєстрація нормативно-правових актів полягає в проведенні правової експертизи на відповідність Конституції та законодавству України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, міжнародних договорів України", - пояснює "Апострофу" заступник голови Комітету Асоціації правників України з медичного права Аліна Серга.

Проте дорожня карта, тобто наказ №3018 - єдиний документ, який дає хоч якісь алгоритми проведення вакцинації, а тому, медики на місцях намагалися їх дотримуватися.

Але в кінці березня проявилися перші побічні ефекти від урядового "щеплення". У Тернопільській області вакциною CoviShield щеплення отримали 40 працівників приватних підприємств "Агропродсервіс" і "Тернопільський м'ясокомбінат". А згідно дорожньої карти, на перших етапах,= вакцину повинні отримувати медики, військові, люди похилого віку з супутніми захворюваннями.

Вакцинація співробітників приватної фірми Фото: Прес-служба «Агропродсервіс»

В Офісі президента, звичайно, "збудилися". Мовляв, ситуація "безсовісна" і "неприємна". А заступник голови Офісу Кирило Тимошенко навіть заявив, що обласна влада отримала "перше і останнє попередження".

Але що з того?

"Зараз цей наказ (дорожню карту - "Апостроф") можна використовувати тільки для внутрішнього користування МОЗ, його структур і підрозділів. Для інших органів виконавчої влади даний наказ несе рекомендаційний характер без обов'язкового виконання", - додає Аліна Серга.

За словами джерела "Апострофа" в Міністерстві охорони здоров'я, у Тернопільській області вирішили відхилитися від дорожньої карти з двох причин: по-перше, центральна влада змушувала місцевий департамент охорони здоров'я виконувати план вакцинації, а, по-друге, відповідальності за порушення алгоритмів немає.

"Дорожня карта - фількіна грамота. Вона не містить ні конкретних термінів, ні зрозумілих етапів вакцинації, - каже джерело "Апострофа". - На місцях не буде ніякої відповідальності, якщо вони прищеплять кого завгодно, в межах дозволеної інструкції до вакцини, в будь-якому порядку. Якщо вони прищеплять своїх родичів, дітей, знайомих. Не прищеплять пенсіонерів? Ну до них черга не дійшла, а до знайомих дійшла. План же вимагають".

А виконання плану - наріжний камінь всієї вакцинального кампанії. Згідно з тією ж дорожньою картою, на першому етапі повинні прищепити 367 тисяч осіб. Станом на 4 квітня в Україні щеплено трохи більше 290 тисяч осіб. Тобто навіть перший етап ще не пройдений. Причини відомі: низька довіра українців до влади в цілому і до привезених вакцин зокрема, безальтернативність CoviShield, комунікаційні провали МОЗ та багато іншого.

Щоб підняти популярність вакцинальної кампанії, в дорожній карті прописали можливість вакцинації залишками вакцин публічних особистостей. Але знову ж таки, зроблено це було максимально "криво".

"Добре залишковими дозами прищепили працівників сільгосппідприємства, а там люди всі у фейсбуці є, ну значить вони публічні особи. Ну немає ж ніяких критеріїв "публічної особи". І це все показник рівня правової грамотності Віктора Ляшка", - додало джерело видання в Міністерстві охорони здоров'я.

Втім, в столиці вже з'явився "сервіс" вакцинації позачергово. За численними повідомленнями в соціальних мережах, "повирішувати" можна через свого сімейного лікаря. За великим рахунком, в дорожній карті передбачена опція вакцинації залишками препарату, щоб його не викидати. Але, наприклад, якщо вакцинуватися відмовився медик або військовий, то щеплення повинен отримати соціальний працівник, учитель. В реальності ж, за домовленістю, як повідомляють користувачі соцмереж, вакцинують всіх бажаючих.

Але тепер то, в теорії, після указу Зеленського має все змінитися і порядок з вакцинацією наведуть. Чи ні?

Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Розширити і поглибити

Другою "дозою" обіцянок прищепив український народ вже сам президент. Згідно з указом Володимира Зеленського, протягом 7 днів (починаючи з 3 квітня), Кабмін повинен розробити і затвердити "Національний план вакцинопрофілактики". А дорожня карта вакцинації, яка вже існує - це що тоді?

"Взагалі ситуація дивна. Виходить, що РНБО і президент вважають, що у нас плану вакцинації в державі немає", - додає Зоя Ярош.

Крім того, указ зобов'язує:

- Кабмін "сприяти проведенню переговорів з виробниками вакцин";

- МОЗ "вжити невідкладних дієвих заходів щодо постачання в Україну в максимально стислі терміни необхідної кількості вакцин";

- МЗС "вжити невідкладних заходів, спрямованих на підвищення ефективності співпраці з іноземними державами і міжнародними організаціями, з питань постачання в Україну вакцин".

Так і хочеться дізнатися у президента: а до 3 квітня, коли був підписаний указ, Кабмін, МОЗ та МЗС не "сприяли", не "співпрацювали" і не "вживали невідкладні заходи" на тлі різкого стрибка захворюваності? Якщо ні, то, звичайно, спасибі президентові, який своїм указом все розставив по місцях. Але, за великим рахунком, це схоже на радикальний популізм, коли владі потрібно було продемонструвати видимість діяльності у відповідь на критичну ситуацію з поширенням коронавірусу.

"Піар - наше все. Минулий план був провалений тим, ким був написаний. І тепер прийде месія і врятує нас від коронавірусу своїм указом. Це політичні ігри навколо коронавірусу для того, щоб піти від політичної відповідальності", - говорить "Апострофу" екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій.

Саме розсмокчеться

Для чого Зеленському політичні ігри на темі коронавірусу?

"Політичні мотиви тут чітко простежуються, так як в суспільстві є негативне ставлення до організації процесу вакцинації. Таким чином, Зеленський посилає меседж: я намагаюся змінити ситуацію. Але, по суті, відповідальність перекладається на Кабінет міністрів. Це правильна політична дія, яка сподобається частині шанувальників Зеленського", - запевняє "Апостроф" політтехнолог Ярослав Макітра.

При цьому, за словами Макітри, на полі піару гарант виграє в будь-якому разі.

"Немає підстав вважати, що ось раптом цей указ змінить кардинально ситуацію. Але рано чи пізно вакцин буде більше, рано чи пізно показники захворюваності підуть на спад, і в інформаційному полі це буде подаватися, як певна перемога Зеленського", - резюмував Макітра.

А як потрібно було б вчинити? Ну так, щоб без популізму, а реально вплинути на поширення пандемії?

"Є дорожня карта. Перед тим, як її міняти, потрібно оцінити і проаналізувати, що з неї зроблено, що не зроблено, що не спрацювало і чому. А потім врахувати проблеми при створенні нового документа. А якщо створять документ на документ, то навряд чи ми відчуємо зміну ситуації, - додає "Апострофу" екс-директор Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта. - Будь-яка велика стратегія, яка починається в країні, звичайно, може бути з помилками і проблемами. Але основне завдання органів влади - не створювати нові документи, а оперативно реагувати на нові виклики і вносити зміни в існуючі документи".

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні