RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У нас буде один локдаун за іншим, поки ми не вирішимо ключову проблему - лікар-інфекціоніст

Вадим Арістов вважає, що не локдаунами ми переможемо коронавірус

Вадим Арістов Вадим Арістов Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Дедалі більше міст та регіонів України запроваджують локдаун, незважаючи на те, що це найдорожчий протиепідемічний інструмент. Весь ефект від таких заходів зводиться нанівець, оскільки в Україні погано працює система відстежування контактних осіб. Крім того, зусилля стають марними через великі черги в метро, приміському транспорті та маршрутках. Тож найближчим часом добовий приріст хворих може сягнути 25 тисяч. Наскільки загрозливою є ситуація, навіщо вводити паспорти вакцинації та чи можна якось вплинути на розвиток подій - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів лікар-інфекціоніст, стратег Вадим Арістов.

- Як ви оцінюєте епідемічну ситуацію в Україні? Наскільки перспективна ефективність локдаун в тій формі, яка зараз є?

- Локдауни завжди ефективні, якщо їх справді проводять. Однак це взагалі найдорожчий інструмент і краще, щоб до цього не доходило. Тому зараз треба повернутися до витоків. У нас не діє система протиепідемічних державних інституцій. І поки вони не з’являться, у нас будуть нові й нові локдауни.

Відсутні хаби медичних розслідувачів, які б замість малої кількості епідеміологів проводили б контакт-трейсинг - відстежування контактів - ідентифікували б контактних осіб інфікованих людей, щоб всі вони йшли на самоізоляцію. Хтось - в даному випадку правоохоронні органи, оскільки нікого більше немає - має перевіряти, що дана ізоляція виконується. Тоді в локдаунах сидітимуть кілька тисяч, а не десятки мільйонів.

- Ви говорите про відстежування контактів, про, можливо, паспорти вакцинації. В цьому є певне морально-етичне питання. Українці переймаються, що за ними будуть слідкувати. Наскільки можна оцінювати цей інструмент, як легкий до впровадження, та чи буде він добре сприйнятий суспільством?

- Ми і створили державу для того, щоб технократи вирішували особливо важливі питання. Якщо одна людина, як у Південній Кореї, може інфікувати шість тисяч людей, створити такий кластер захворюваності, то відповідно треба попіклуватися, щоб ця людина не могла всіх інфікувати. Для цього і вводяться різні інструментальні підходи.

Паспорти вакцинації частково можуть це виконувати. Просто важливо, що через паспорт вакцинації ми зможемо ще зв’язатися з людиною в момент, коли вона перетинатиме поріг якогось закладу, коли в неї, швидше за все, вакцинація перестане діяти і їй треба буде робити наступну дозу.

Вакцини важливі, але... Ми ще не знаємо (ефект). Ми проводимо вакцинацію, але в нас немає гарантій, як довго ці антитіла будуть діяти. Тому, звичайно, нам потрібно диференціювати: хто вакцинувався, коли і чим, щоб ми далі могли довакцинувати по ходу збору наукових доказів, коли це потрібно буде робити.

- Пан Степанов заявив, що найближчі два тижні захворюваність буде зростати, і ми можемо досягнути навіть 25 тисяч на добу. Як Київ може впоратися з такою ситуацією? Цьому можна якось зарадити? Чи ми можемо сподіватися, що локдаун покращить ситуацію?

- Локдаун покращить ситуацію, просто не одразу. Коли Степанов називає цифри, він каже, що буде в результаті наших дій минулого місяця. Якщо це дійсно працюючий локдаун, то приблизно шість тижнів йде для того, щоб поступово зменшити щоденний приріст та дійти до максимального значення, а далі воно піде на спад. Ось приблизно про це і каже Степанов.

Однак, звичайно, ці натовпи, які з’являються при вході в метро, в маршрутках, які збираються в різних приміських електричках та маршрутках - всі ці точки зводять нанівець ці заходи. Звичайно, буде якесь середнє значення: десь ми пригальмували, десь навпаки з’являються такі точки, де інфекція може розповсюджуватися. Ось ми будемо бачити середнє, тому що інакше в нас немає способів на це вплинути.

Читайте також

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ