RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На утримання АРМА витрачають 200 млн грн: на що вони йдуть в дійсності

Чому АРМА вважають одним із лідерів по "боротьбі з інвестором"

Чому АРМА вважають одним із лідерів по "боротьбі з інвестором"

Залучення інвестиції - складний процес. Конкуренція на глобальному ринку за інвестиції колосальна. І це не просто рішення про придбання активу або створення бізнесу в тій чи іншій країні, це не тільки розуміння ризиків, а й головне - можливостей. Інвестор хоче знати, як і куди країна розвивається, які пріоритети вона має, якою вона бачить себе в довгостроковій перспективі. Країну, яка тупцює на місці, вирішуючи безперервно тактичні завдання, інвестор просто минає осторонь.

В 2020 році чистий відтік прямих іноземних інвестицій з України склав $868,2 млн у порівнянні з їх чистим притоком на $5,86 млрд в 2019 році. Згідно з даними Національного банку України, таким чином відтік прямих іноземних інвестицій (ПІІ) з України зафіксовано вперше з 2015 року, коли він склав $458 млн.

Так що ж (або хто ж) заважає втілити наміри української влади в реальність?

Недовіра до судової системи в Україні зайняла перше місце серед перешкод для закордонних інвестицій, а майже половина опитаних іноземних інвесторів вважають, що інвестиційна привабливість України знижується.

Але лідером в "боротьбі з інвестором" без сумніву, можна вважати Національне агентство України з розшуку та менеджменту активів, або АРМА, створене Законом України від 10 листопада 2015 № 772-VII, а на його основі - Постановою Уряду від 24 лютого 2016 № 104.

Замість того, щоб управляти арештованим майном злочинців, жертвами АРМА в Україні чомусь стають представники легального бізнесу і навіть потерпілі в кримінальних провадженнях. А саме Нацагентство перетворилося в інструмент такого собі "легального рейдерства" і тиску на бізнес.

АРМА часто віддає в управління активи компаніям, ефективність роботи яких викликає сумніви. Це структури, зареєстровані за кілька тижнів перед самим конкурсом, в місцях масової реєстрації, зі статутним капіталом в 100-1000 грн, з власниками та керівниками - кіпріотами, спортсменами, директорами реєстраційних підприємств, нерідко - особами, котрі раніше фігурували в рейдерських захопленнях. Під цим "компаніями" може ховатися будь - власник активу, його опонент, родич працівника АРМА.

Давайте подивимося, чим займалася АРМА. Тим, чим повинна займатися за законом або побудовою різних "схем" для збагачення окремих груп людей?

Наприклад, в травні 2018 року Печерський районний суд Києва передав резиденцію президента-втікача Януковича "Межигір'я" в управління АРМА. А вже 29 травня 2019 в АРМА повідомили про обрання управителем резиденції "Межигір'я" ТОВ "Скомпані". Фактично - керуючим було призначено особу з оточення президента-втікача, що викликало суспільний резонанс і обурення в соціумі. Громадська рада при АРМА зажадала провести новий конкурс з відбору керуючого резиденцією "Межигір'я". У АРМА ж заявили, що не бачать підстав змінювати своє рішення.

Примітно, що з моменту заснування "Скомпані" не вела ніякої реальної господарської діяльності і не керувала об'єктами, як стверджувала в своїй презентації на конкурсі. Діректор "Скомпані" Вороненко очолив компанію на початку квітня 2019 року. Журналісти з'ясували, що протягом року, до лютого 2018- го, Вороненко був помічником нардепа Євгена Мураєва, і сам входив до числа наближених до президента-втікача осіб. Таким чином АРМА усвідомлено призначила керуючим майна підконтрольну Януковичу компанію.

Один з колишніх співробітників АРМА на умовах конфіденційності розповів про схему роботи АРМА:

"В агентство приходить замовник, якого цікавлять, припустимо, певні чужі активи. Юристи АРМА формують йому "під ключ" кримінальну справу. Після чого слідчий за погодженням з прокурором вносить до суду подання, яке потрапляє до лояльного слідчого судді. Той приймає постанову про арешт потрібного активу і передачу його в управління АРМА. При цьому Агентство, особливо не переймаючись процедурами оцінки, може оперативно через конкурс передати його "своєму" керуючому або взагалі відразу його продати. Що - далеко не рідкість - повідомило джерело. - Фактично, така корупційна схема відлякує іноземних інвесторів, тому що вони не хочуть грати за нашими, давно усталеними, корупційними правилами".

Про подібні схеми нерідко писалий журналісти.

З початку 2021 року за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора проведено понад 50 одночасних обшуків у Києві та Київській області у кримінальних провадженнях за фактами заволодіння грошовими коштами в особливо великих розмірах.

Встановлено, що протягом листопада-грудня 2020 року учасники програми організованої групи, до складу якої входили посадові особи Нацагентства і адвокати, заволоділи коштами на загальну суму понад 400 тисяч доларів, які були передані в управління АРМА, зазначають в ДБР.

Зазначені особи, на підставі підроблених судових рішень, безпідставно перераховували гроші на банківські рахунки осіб, які не мали до них ніякого відношення.

Попередня кваліфікація правопорушення: заволодіння грошовими коштами, вчинене в особливо великих розмірах організованою групою, а також використання підроблених документів і одержання неправомірної вигоди посадовою особою, що передбачено ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 368 КК.

А ось вже повідомлення Офісу генпрокурора.

За даними слідства, учасники організованої групи, до складу якої серед інших входили посадові особи Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів – АРМА, а також особи, які здійснюють адвокатську діяльність, протягом листопада-грудня 2020 року заволоділи грошовими коштами, визнаними речовими доказами у ряді кримінальних проваджень та переданими в управління АРМА, на загальну суму понад 500 тис доларів США, шляхом їх перерахування на підставі підроблених судових рішень на банківські рахунки осіб, які не є учасниками кримінального провадження.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснюється слідчими ДБР, Головного слідчого управління Нацполіції України за оперативного супрооводу співробітників Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України та Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення учасникам організованої групи про підозру за фактами шахрайства, заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем та підроблення документів (ч. 4 ст. 190, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 358 КК України).

1 квітня 2021 року нардеп Галина Янченко повідомила:

"У АРМА обшуки. Такі ж обшуки тривають і будинку у в.о.голови АРМА Віталія Сігідіна, його заступника з питань управління активами Володимира Павленка та начальника управління менеджменту активів Вахтанга Бочорішвілі. Обшуки проводять ДБР спільно з СБУ", - написала вона.

За словами Янченко, ще ряд епізодів "корупційних махінацій" АРМА розслідуються Національним антикорупційним бюро України (НАБУ):

"Весь останній рік я систематично привертала увагу до зловживань АРМА і закликала до негайної перезавантаження управління, а також зверталася з такою пропозицією до президента України. Крім того, щоб змінити ситуацію, я зареєструвала 2 законопроекти про наведення порядку в АРМА і реформи управління заарештованими активами. ці законопроекти підписали ще 70 народних депутатів. Сподіваюся, що сьогоднішні події стануть чітким сигналом, що зміни в АРМА потрібні вже і зараз, і достатньою мотивацією, щоб підготовлені законопроекти були, нарешті, винесені на голосування в зал ", - написала вона.

Зараз в НАБУ розслідується також і кримінальна справа про те, як "антикорупціонери" з АРМА продали 27 гектарів землі під Одесою, що належить групі Ашан, за ціною в 26 разів нижче ринкової.

У 2013 році група Ашан придбала корпоративні права компаній, у власності яких знаходилися нинішні спірні гектари - ТОВ "С.П.Т." і ТОВ "АБС Технолоджи". Мова про 26,8 га в Овідіопольському районі Одеської області, цільове призначення яких - для реалізації проекту з будівництва торгово-розважального комплексу з багаторівневою транспортною розв'язкою.

У реалізацію проекту французи вже інвестували понад 200 мільйонів. І це при тому, що мережеві супермаркети компанії працюють по всій Європі. І вкладати інвестиції значно вигідніше в "безпроблемних" країнах. Однак інвестор - повіривши в перспективи України - готовий був створити нові робочі місця для українців, поповнювати українську казну податками ... Але в результаті - за сумнівними судовими рішеннями, які в подальшому були скасовані! - земельні ділянки перейшли під контроль агентства АРМА.

А вже в липні 2019 року одеська земля Ашана була продана за заниженою ціною компанії OOO "Пелучо" зі статутним фондом в 5 тис грн. У цій же компанії лояльний для замовника "схеми із захоплення землі" менеджмент був призначений за два тижні до її передачі в АРМА.

"Чомусь АРМА вирішила, що земельні ділянки можна прирівняти до "продуктів, що швидко псуються ", і єдиним способом управління яким є блискавичний продаж - протягом п'яти днів. Всі три лоти були виставлені з порушенням термінів підготовки до торгів, на всі три заявилося двоє одних і тих самих учасники, реєстрація в торгах з різницею в 5 хвилин, торгувалися однаково і в один і той же час, один переможець у всіх лотах - ТОВ " Пелучо ". Єдиний засновник і директор - молода дівчина з вінницької пропискою ", - повідомило інформоване джерело.

В результаті скандалу, що розгорівся, зараз за цю угоду щодо агентства АРМА і його співробітників відкриті кілька кримінальних проваджень:

- № 52019000000000711 зареєстровано НАБУ за ознаками злочину, передбаченого ст. 191 ч. 5 Кримінального кодексу України (КК) за фактом розтрати майна в особливо великих розмірах;

- № 62019100000001202 зареєстровано ГБР за ознаками злочину, передбаченого ст. 191 ч. 5 КК за фактом розтрати майна в особливо великих розмірах.

Об'єднану справу передано у відання НАБУ.

А ось про переможницю торгів, "дівчину з вінницькою пропискою" - варто розповісти окремо.

26 березня 2019 року було офіційно змінений керівник ТОВ "Пелучо". Новим керівником компанії стала Маринина Ірина Анатоліївна.

На її сторінці Facebook в профілі містилася інформація про те, що її місцем роботи є АРМА. А з 15 березня 2019 року вона працює в ТОВ "Пелучо". Причому дата початку роботи директором в ТОВ "Пелучо" - передує передачі земельної ділянки АРМА в управління - 5 квітня 2019 року. Правда, після скандалу з рейдерським захопленням землі Ашана - сторінка Ірини Мариніної в ФБ неабияк підчищена, і інформації про її причетність ані до АРМА, ані до "Пелучо" - там вже немає. А сторінка присвячена "індустрії краси", і судячи з публікацій - Ірина Мариніна займається виключно своїм елітним салоном Mira Studio PM.

Зрозуміло, може виникнути питання: невже салон краси приносить такі прибутки, що можна дозволити собі позмагатися за 27 га землі з французьким інвестором? І друге питання: що саме власниця салону краси збирається на цих гектарах робити? Побудувати міжгалактичний спа-салон? Або перепродати? Або її просто наполегливо попросили провернути угоду, яка напевно зіпсує відносини України з французьким інвестором?

Знову ж з відкритих джерел можна дізнатися, що в 2020 році Ірина Мариніна балотувалася до Київоблради за списком ОПЗЖ під номером 52. Можливо, це була "подяка" за вдалу операцію по захопленню землі іноземного інвестора?

Також з відкритих джерел можна дізнатися, що кандидатка від ОПЗЖ Ірина Мариніна є засновником трьох ТОВ:

"Майстерня краси" Все для тебе", основною діяльністю якої чомусь, всупереч назві, вказана діяльність колл-центрів,

"Король" що торгує тютюновими виробами, і того ж "Пелучо" - що якраз займається здачею в оренду нерухомості.

А ось уже за інформацією з достовірного інсайдерського джерела стало відомо, що пані Ірина досить часто навідується в київський офіс ОПЗЖ. Виникає цілком логічне запитання - який існує зв'язок між ОПЖЗ, корупційною діяльністю АРМА і Іриною Мариніною (ТОВ "Пелучо") - думайте самі.

Як варіант, не виключено, що в історії з захопленням землі Ашана, саме це ТОВ "Пелучо" було створено саме для участі в рейдерських схемах АРМА по захопленню майна іноземних інвесторів в інтересах третіх сторін, в тому числі і за межами України. А інтерес очевидний: будь-який конфлікт з іноземними інвесторами знижує інвестиційну привабливість України в очах зарубіжного капіталу. І інвестиційної нянею положення не виправити.

Нове керівництво АРМА нібито "зацікавлене" закінчити незручну для себе історію з крадіжкою землі в Одесі у міжнародного інвестора - мережевого рітейлера "Ашан" і його партнера "Сітрас". У всякому разі, про це в інтерв'ю Радіо Свобода заявив т.в.о. голови агентства Віталій Сигидин. При цьому він акцентував, що нове керівництво АРМА "не має відношення до дій попередніх керівників", і "не може коментувати дії попереднього керівництва Агентства, але цим фактам дадуть належну оцінку правоохоронні органи, в тому числі діям Ірини Мариніної, директора ТОВ" Пелучо " - компанії-загарбника земель "Ашан" в Одесі ".

Але по факту - на даний момент агентство продовжує активно оскаржувати всі рішення по земельним ділянкам "Ашан" і "Сітрас", прийняті судами на користь останніх. Хто ж той "таємничий замовник", який без зусиль домовився з попереднім керівництвом АРМА і продовжує вже спільно з нібито оновленою АРМА відстоювати корупційну злочинну схему щодо Ашан? Це наочно демонструє: АРМА жодним чином не має наміру слідувати планам і обіцянкам чинної української влади в цілому і президента України персонально! Очевидно, завдання у АРМА - прямо протилежні ....

Подібні історії, як з Auchan group, м'яко кажучи, не стимулюють іноземних інвесторів вкладати гроші в Україну. І ця антиукраїнська діяльність, безумовно, матиме дуже негативні для України наслідки. На жаль, не лише економічні, а можливо - і політичні.

Законодавство, що регулює роботу Агентства, намагаються змінити вже не перший рік, і впроваджувати ці зміни прагнуть у двох протилежних напрямках. Перший - створення інституції, що має бути сервісним органом із системним підходом до збереження економічної вартості арештованого майна. Другий - перетворити АРМА в "камеру схову" арештованих активів, що буде приносити збитки державі й не завдавати клопоту власникам.

Орган не може призвести до фурору та революції в питанні менеджменту арештованих активів, якщо його керівництво зовсім не зацікавлене у залученні іноземних інвестицій. Якщо постійного керівника на прозорому конкурсі не призначають понад рік. Якщо в комісію з відбору такого голови членів намагаються обрати не за професійні та високі моральні якості, а за якимись невідомими нам критеріями. Якщо законодавство має величезні "дірки" і дає змогу як блокувати роботу органу, так і наживатися через наявні недосконалості.

Значну частину цих проблемних моментів можна виправити буквально найближчим часом. І для цього варто просто запустити прозорий конкурс на голову АРМА та розглянути наявні законодавчі ініціативи, залучивши до обговорення всіх стейкхолдерів. А без цих логічних і, здавалося б, очевидних кроків ефективність АРМА залишиться для нас лише мрією.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто