RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україну атакувало коронавірусне цунамі, але восени буде ще гірше - Ольга Стефанишина

Нардеп "Голосу" вважає, що МОЗ провалило одне з головних ковідних питань

Ольга Стефанішина Ольга Стефанішина Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Смертність від коронавірусу в Україні є однією з найвищих в Європі, так само як і захворюваність. У той же час, влада годує людей обіцянками про нову вакцину, яка нібито ось-ось з'явиться. Однак ні документів, ні контрактів, які це підтверджують, ніхто не показує. Чому в Україні провалена вакцинація, як поліпшити ситуацію з захворюваністю на коронавірус, та чи доб'ються депутати звільнення очільника МОЗу Максима Степанова? Свою думку в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV висловила член Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування ОЛЬГА СТЕФАНИШИНА.

- Як ви вважаєте, чому вакцинація в Україні провалена?

- В першу чергу, тому що в Україні немає вакцин, і це вже всім очевидно. У нас залишилося 150 тисяч доз на сьогодні – навіть менше – тих вакцин, які були завезені ще в лютому. Найближчим часом хтось обіцяє якусь кількість до кінця року. Проте насправді це вже ганебна ситуація.

Сьогодні вакцинація вже майже заблокована, вона заморожена по суті. Коли будуть наступні поставки, ми не знаємо. Кожного дня читаємо якісь новини про те, що нібито домовилися про 10 млн доз Pfizer, але відповідно до яких документів? За які гроші, коли точно будуть ці вакцини? Ніхто не знає. Якщо вони будуть поставлені до кінця року, то кому вони вже будуть потрібні?! В нас по 400 людей помирає щодня від коронавірусу. Ці всі життя можна було би врятувати, якби пан Степанов, який, на жаль, є сьогодні все ще міністром охорони здоров’я, просто виконував свою роботу.

Мені дуже дивно чути, що, наприклад, наше керівництво держави в лютому вело перемовини з компанією Pfizer, тоді як країни, які сьогодні вакцинують своїх людей, ще з літа починали ці перемовини, щоби в грудні вже почати вакцинальну кампанію. Тому, звичайно, це дуже сумно.

Україна сьогодні в усіх європейських антирегйтингах за смертністю, за новими випадками стоїть на перших місцях. Ми сьогодні у дуже тяжкій ситуації. Весняна хвиля виявилася для українців справжнім цунамі. В нас немає місць в лікарнях, у нас немає достатньо кисню. Люди гинуть, тому що їм не надають медичну допомогу. Напевно, ми – така українська Італія, яка була минулого року. Нас ще гірше буде очікувати восени, бо хвиля буде, швидше за все, по тому, як поводить себе вірус.

Якщо ми сьогодні кардинально змінимо ситуацію… Для того, щоб її кардинально змінити, нам потрібно змінити міністра охорони здоров’я. Фракція "Голос" сьогодні збирає підписи за позачергове засідання, щоб все ж таки нам мати можливість активно провакцинувати населення влітку. Я впевнена, що з цим міністром це буде, на превеликий жаль, неможливо.

Борис Бриль (ізраїльський лікар, який був гостем студії під час ефіру): На жаль, тут порівняння з Італією не зовсім коректне і я б навіть сказав, у нас більш катастрофічна ситуація. Україна - це далеко не катастрофа в Італії, це набагато гірше, тому що всі розповідають, що Україна займає 36-те місце за смертністю в Європі. Але забувають дочитати до кінця статистику. Той вік людей, що загинули в Італії, в Бельгії, в Америці - це люди, старші 85 років, а цього віку в Україні просто немає. 90-95% - це люди, старші 85 років, а тут майже немає людей такого віку. А якщо брати за кількістю людей 30-40-50-60 років, які вмирають в Україні від коронавірусу, то ми на одному з перших місць з декількома відсталими країнами.

- Я згодна. Я мала на увазі, що ми такі жахливі картинки спостерігали з Італії минулого року. Тоді Україна вчасно оголосила карантинні обмеження і та хвиля нас якось обійшла. Проте ця хвиля нас якраз наближає до катастрофічних сценаріїв. Ми просто сьогодні втрачаємо своїх громадян кожного дня, і це дуже-дуже сумно.

Наталія Лісневська (екс-заступниця очільника МОЗ, яка була у студії під час ефіру): Я би хотіла дещо додати. Минулого року ми говорили, що ми не готові. Люди добрі, посидьте в карантині. Я говорила і говорю, що люди дали дуже добрий карт-бланш владі, і три місяці чемно висиділи в карантині. Але минув рік, а Україна знову не готова, у нас знову немає ліжок, у нас немає кисню. З вересня ми говорили про те, що ми будемо розгортати і планувати якісь тимчасові або мобільні шпиталі. Скажіть, будь-ласка, чи працюють такі шпиталі? Десь Франківськ говорив про розгортання мобільного шпиталю, але звітів про цей шпиталь немає. Вони досі не розгорнуті. Жоден адекватний мобільний шпиталь і сьогодні не працює. Я пам’ятаю, коли ковід пішов у Китаї, то мобільні шпиталі там розгорнули за 5-7 днів. Вони працювали, людей лікували. У нас вже минув рік. Ми вже дев’ятий місяць говоримо про мобільні шпиталі. Добре, немає ліжок, ми розуміємо, були неготові, але можна ж наростити. Лікарі знову б’ються головою не тільки об стінку, а де тільки можуть, тому що лише на лікарях ми і виїжджаємо.

- Ми, як парламент, ще 7 травня 2020 року ухвалили закон "Голосу", який ми написали спеціально, розуміючи, якою буде осінь. Там було конкретне доручення і уряду, і Міністерству охорони здоров’я – скоординувати роботу лікарень 2-3 хвилі, тимчасових шпиталів. Тобто ці норми є в законі України, який проголосував парламент. І, на превеликий жаль, сьогодні навіть закон, написаний як для МОЗ, так і для всього уряду, - фактично не виконується. Це навіть ті норми, які вже прописали для того, щоб пояснити міністерству, що потрібно робити.

- Який вихід із кризи ви бачите? Чи допоможе зміна керівництва МОЗу?

- Я думаю, що якщо ми сьогодні не змінимо цього міністра, нас чекає ще гірша осінь. Ми зареєстрували постанову про звільнення Степанова ще влітку. Уявіть собі, якби влітку ми змінили цю людину на фахового антикризового менеджера, який розбирається в системі. Ми сьогодні б уже вакцинували мільйони людей. Я вважаю, що це гаяння часу з цим міністром.

Я щиро не розумію, чому сьогодні Офіс президента домовляється про вакцини, а цього міністра, який не виконує свої обов’язки, тримають на посаді. Це перше, що потрібно робити. Ми не маємо можливості протидіяти епідемії, коли міністерство профільне очолює людина, нездатна боротися з цими кризами. Вірус нікуди не піде. Вибачте, що я неоптимістично це кажу. Потрібно розуміти, як із цим бути. Вакцинація – це єдиний метод врятуватися від цього вірусу. Це єдиний науково і медично доведений метод, який допоможе протидіяти наслідкам коронавірусу, тяжким наслідкам. Тому вакцинуватися від коронавірусу треба. Нам потрібна вакцина, щоб люди йшли вакцинуватися. А для цього нам потрібен сильний і потужний МОЗ, який буде вести комунікаційну кампанію з людьми та постачатиме вакцини безперебійно.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто