RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія нагнітає обстановку не через Україну, у них інші цілі - Микола Сунгуровський

Зіткнення кораблів Росії і США призведе до катастрофи

Зіткнення кораблів Росії і США призведе до катастрофи Фото: УНІАН

Росія стягнула дві армії до українського кордону. Крім того, росіяни почали навчання в Чорному морі, куди також прямує два есмінці США. Чи є загроза зіткнення між кораблями Росії і США? Як Україні захистити небо від загрози з боку Росії? І чи потрібні Україні сьогодні американські ЗРК Patriot , про які заговорив глава Офісу президента Андрій Єрмак? На ці питання в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV відповів військовий експерт Центру Разумкова МИКОЛА СУНГУРОВСЬКИЙ.

- В Україні виступили за розміщення американських ракет Patriot на території країни. Наскільки це можливо? Які терміни для цього можуть бути, на вашу думку?

- Я б сказав, що навряд чи це можливо.

- Чому?

- Чисто технічно. Політично це питання можна вирішити, можна заручитися згодою. Але ви пам'ятаєте, скільки часу нам відправляли ті ж катери Island? Їх необхідно зняти зі зберігання, розконсервувати, провести якісь роботи по приведенню їх у робочий стан. Необхідно навчити персонал.

Добре, ми їх отримаємо, але сенс? Якщо мені необхідно було б кілька місяців це вчити, і технологія навчання займає, скажімо, не два дні, то коли мені треба було починати? Якщо ми вчора, умовно кажучи, не почали підготовку, то ми ні сьогодні, ні завтра їх не отримаємо.

- Яка альтернатива може бути? Як нам закрити небо?

- Альтернатива може бути наступна - це проведення переговорів. Те, чим зараз займається пан [міністр закордонних справ Дмитро] Кулеба. Я не знаю, включене це питання чи ні - це спільне патрулювання і забезпечення безпольотної зони над Україною.

- Тобто потрібно закрити небо, як це було в Лівії на початку громадянської війни?

- Так, саме так.

- А зіткнення в небі російської авіації і авіації країн НАТО - наскільки це взагалі можливо?

- Насправді є така ймовірність. Ухвалення таких рішень було пов'язано зокрема і з обговоренням цих питань. Тому що загроза третьої світової війни нікого не приваблює. Це буде катастрофа світового масштабу. Проте політичні заяви в цьому напрямку можливі. Вони можуть змусити Росію реагувати відповідним чином, тому що, за словами Сергія Рябкова (заступник глави МЗС РФ, - "Апостроф"), "нам всі загрожують із Заходу, тільки от не говорять, чим". Ось і скажемо, чим.

- Нещодавно Рябков відреагував на переміщення кораблів ВМС США "Дональд Кук" і "Рузвельт", що йдуть в Чорне море. Він заявив, що це провокація з боку США, і можливий високий ризик "інцидентів". Він безпосередньо говорить про можливість військового зіткнення між кораблями або між кораблями і авіацією?

- Це в дусі Росії - нагнітати обстановку. Це у всіх випадках, коли вони заявляють, що "наші бомбардувальники літають над Аляскою, а ось американці чомусь їх переслідують". Якщо авіація НАТО наближається до кордонів Росії, то їх винищувачі піднімаються в повітря, знову ж таки є небезпека зіткнення. Вони завжди грають на страху Заходу отримати якийсь інцидент. Вони вважають, що це їхня перевага.

- Яка в цьому питанні позиція Туреччини? Щоб увійти в акваторію Чорного моря, їм треба пройти Босфор і Дарданелли - турецьку територію. Може Туреччина заборонити прохід кораблям США?

- Необхідно враховувати, що Туреччина - це член НАТО. Тому навряд чи вона буде забороняти прохід американських кораблів. Тим не менш, є конвенція Монтре, вони її дотримуються. Дотримуються тоннажності проходу і термінів перебування військових кораблів в Чорному морі. Всі країни про це знають, і всі дотримуються цієї конвенції. Я не бачу тут предмету спору.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто