RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У медиків забрали 6,5 мільярдів на вакцини: що чекає на лікарні та пацієнтів

Гроші на вакцини Кабмін забрав у Програми медичних гарантій

Вакцина Фото: pixabay.com

Днями Кабмін виділив 6,5 мільярдів гривень на закупівлю вакцин від коронавірусу. "Перемога"? Не зовсім. Ці гроші уряд забрав у Програми медичних гарантій, яка і так слабо покриває потреби українців в медичному обслуговуванні. Як будемо лікуватися в умовах скорочення витрат на медицину і чи поверне уряд гроші пацієнтам - з'ясовував "Апостроф".

Фінансова рокіровка

Програма медичних гарантій - це перелік послуг і ліків, які оплачуються з державного бюджету. Діє це так: установа охорони здоров'я укладає з розпорядником коштів програми (Національною службою здоров'я України), контракти на надання послуг, а НСЗУ по своїй тарифній сітці оплачує надані послуги. Таким чином, українці отримують умовно безкоштовний (платить держбюджет з наших податків) пакет медичної допомоги.

Однак 14 квітня уряд розпорядився скоротити обсяг видатків за програмою медичних гарантій на 6,5 мільярдів гривень і передати ці гроші на вакцинацію від коронавируса.

Чи повернуть ці гроші назад? В теорії повинні. Постанова Кабміну зобов'язує Мінфін протягом трьох місяців придумати, звідки б взяти 6,5 мільярдів, щоб повернути їх у програму медичних гарантій.

Але очевидно, що в фінансовий геній міністра Сергія Марченка в уряді не дуже вірять, тому Кабмін перестрахувався і вніс зміни до програми медичних гарантій.

Ось які це зміни: в четвертому кварталі цього року НСЗУ буде здійснювати фактичну оплату медичних послуг за пакетом "хірургічні операції в стаціонарі і стаціонарна допомога без проведення хірургічних операцій" за умови "збільшення видатків за програмою медичних гарантій на суму коштів, які були перерозподілені для проведення вакцинації". Ну а якщо збільшення витрат не відбудеться, то і НСЗУ ні за що не платитиме.

Як стверджують у "Слузі народу", перерозподіл коштів було запропоновано урядом в рамках виконання рішення РНБО про Національний план вакцинопрофілактики. Але логіка уряду зрозуміла: "карантинна" постанова №1236 забороняє державним та приватним лікарням планові госпіталізації в період пандемії. А оскільки немає стаціонарного лікування, то і виділяти гроші на нього не потрібно.

Затягнути паски

Розберемося, як така фінансова рокіровка вплине на лікарні та здоров'я українців.

З одного боку, 6,5 мільярдів гривень при річному бюджеті НСЗУ в 123,5 мільярдів - не так і багато. Але, з іншого боку, тарифи НСЗУ на лікування українців і так мізерні.

"Реальна ринкова вартість медичних послуг значно вища, - каже "Апострофу" голова правління Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий. - Бюджет недостатній, тарифи толком ні разу не аргументувалися, а тут ще й скоротили фінансування".

Наприклад, тариф на пологи становить трохи більше 10 тисяч гривень. Все, що вище цієї суми (а найчастіше так і буває), повинен оплачувати пацієнт або місцева влада (якщо діють відповідні медичні програми в регіоні). Але все ж "мало" краще, ніж взагалі "нічого".

А потенціал залишитися ні з чим під кінець року у програми медичних гарантій є.

"Зменшення фінансування не означає зменшення тарифу. Це означає секвестр бюджету НСЗУ, що може вилитися в ризик взагалі зупинки фінансування програми медичних гарантій в кінці року. Сподіваюся, звичайно, що до цього не дійде", - додає Надутий.

Щоб до зупинки фінансування і справді не дійшло, гроші в програму потрібно якось повертати, щоб не повторилася історія з коронавірусним фондом, який пішов на будівництво доріг.

"Потрібні чіткі роз'яснення, як ці гроші будуть компенсовані. Ми пам'ятаємо, що в минулому році 62 мільярди гривень були витрачені не на медицину, і чи не повториться ця ситуація знову", - коментує ситуацію "Апострофу" екс-директор Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта.

А з "чіткими роз'ясненнями" поки важко. У "Слузі народу" лише запевняють, що питання перебуватиме "на постійному контролі" бюджетного комітету. Однак екс-міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька зазначає, що 6,5 мільярдів можуть і не повернутися в програму медичних гарантій.

"Зараз перерозподіл коштів в бюджеті на вакцинацію підтримали б усі парламентарії і такий законопроект схвалили б за один день. Але взаємодію всіх гілок влади не підключили, - пояснює "Апострофу" Зоряна Скалецька. - І якщо зараз би все це підтримали, то для того, щоб знайти гроші на НСЗУ в IV кварталі, все одно потрібні будуть зміни в Законі про бюджет. і це означає, що потрібна буде та ж сама підтримка депутатів. Але одна справа, коли гроші потрібні на вакцини і всі це розуміють, і інша справа, коли потрібні будуть гроші для програми медичних гарантій, де буде дуже багато інших проблем в кінці року. Це означає, що є ризик, що відповідні зміни в закон не підтримають".

"ВР доведеться при перегляді бюджету передбачити збільшення фінансування НСЗУ, щоб компенсувати історію з вакцинацією. Це не складно зробити. Але були б гроші", - додає Костянтин Надутий.

Але поки гроші тільки взяли і не повернули. Як це відіб'ється на роботі лікарень і лікуванні пацієнтів?

За словами Скалецького, медустановам доведеться затягнути паски і завмерти в очікуванні грошей.

"Це означає, що за програмою медичних гарантій з тих чи інших пакетів доведеться або скорочувати тариф, що, до речі, робили і в минулому році, або деяким лікарням можуть скорочувати вартість за неукладеними договорами. Тобто це будуть скорочення в ручному режимі, - пояснює Скалецька. - Ще один варіант: з окремими лікарнями за IV квартал 2021 року можуть розраховуватися вже в наступному році за рахунок грошей наступного року. А якщо лікарні не акумулюють в кінці року кошти на своїх рахунках, то у них будуть затримки з виплатою зарплат. Крім того, у лікарень не буде можливості думати про підвищення зарплат, так як всі лікарні затягнуть паски і будуть чекати, а що ж буде в кінці року? І говорити в такому разі про якийсь розвиток чи ремонті лікарень вже буде складно, бо навіть якщо медустанова і має гроші, то їх будуть притримувати. Це сигнал для лікарень: не потрібно розвиватися, закуповувати обладнання, робити ремонти, тому що незрозуміло, що буде в кінці року".

Постраждають і пацієнти.

"Коли лікарня отримує гроші, вона їх витрачає, зокрема на медикаменти. Є ризик, що певні лікарні закуплять медикаменти не в повному обсязі. Ми рухалися в тому напрямку, щоб пацієнти не приносили і не купували ліки в лікарні, але тепер може активізуватися видача пацієнтам списків потрібних ліків. У лікарнях це аргументуватимуть тим, що забрали ж гроші з програми медичних гарантій", - резюмувала Зоряна Скалецька.

Читайте також

Кожен українець є мобілізаційним резервом: хто має йти воювати

Важлива деталь - на сьогодні в Україні немає потреби мобілізовувати абсолютно всіх

Бензин в Україні злетить у ціні: в чому причина

Підвищення акцизів на пальне, яке пропонує уряд України, спричинить суттєве зростання цін, насамперед на бензин та дизель

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО