RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пенсійні сюрпризи: варіанти виходу на заслужений відпочинок

Пенсійний вік в Україні - один з найнижчих в Європі

Пенсійний вік в Україні - один з найнижчих в Європі Фото: pixabay.com

Пенсійний вік в Україні для жінок в 2021 році зрівнявся з пенсійним віком для чоловіків, і відтепер для всіх він становить 60 років. Разом з тим, для багатьох українців де-факто пенсійний вік збільшиться через постійно зростаючі вимоги до страхового стажу, без якого пенсію не дадуть. "Апостроф" розбирався, які "сюрпризи" чекають на наших громадян в майбутньому, і які у них є варіанти виходу на пенсію.

У квітні 2021 року сталася помітна подія в українській пенсійній системі - пенсійний вік для жінок підвищився на півроку і нарешті зрівнявся з пенсійним віком для чоловіків. Відтепер всі громадяни України, незалежно від статі, отримують право на призначення пенсії за віком у 60 років.

Нагадаємо, протягом довгого часу в Україні діяла створена іще в радянські часи норма, згідно з якою пенсійний вік для чоловіків складав 60 років, а для жінок - 55.

Проте через старіння населення навантаження на пенсійну систему на початку "нульових" сильно зросло. А тому неминуче виникло питання про збільшення пенсійного віку. Власне, це є загальносвітовим трендом (втім, в деяких країнах, наприклад, у Польщі, нещодавно відбувся зворотній процес), пов’язаним зі зростанням середньої тривалості життя.

Але в Україні усі спроби підвищити пенсійний вік і викликали вкрай негативну реакцію. Аргументи зрозумілі – оскільки в Україні тривалість життя нижче, ніж у Європі, то й пенсійний вік має бути нижче.

І до певного часу це спрацьовувало. Умовно кажучи, жодна політична сила не наважувалася піти на такий крок, боячись втратити електоральну підтримку.

Втім, у 2011 році влада, яка на той час була у руках Партії регіонів, вирішила все ж таки провести пенсійну реформу, але у компромісній формі – підвищити пенсійний вік лише жінкам – мовляв, вони живуть довше, ніж чоловіки, чому тоді можуть раніше на пенсію виходити?

Але відбулося це як кажуть, не "в один клік", а поступово – кожного року жіночий пенсійний вік підвищувався на півроку. Вперше це відбулося одразу в 2011 році – він зріс до 55,5 року. Востаннє, як було сказано вище – цього року.

Чим далі, тим більше

Втім, все насправді набагато складніше. Адже згідно із законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", для того, щоб мати право на отримання пенсії, вже недостатньо просто досягнути пенсійного віку.

Насправді головним критерієм для призначення пенсії тепер є не вік, а стаж. До 2004 року, коли набув чинності вищезгаданий закон, зараховувався трудовий стаж – тобто те, що відзначено у трудовій книжці, а також військова служба, навчання у середніх спеціальних та вищих навчальних закладах, догляд за дитиною до трьох років, догляд за інвалідом. Починаючи з 2004 року, головною умовою є страхові внески, які сплачуються або самою людиною, або її роботодавцем (армія, як і раніше, зараховується до стажу, догляд за дитиною чи інвалідом – також, але з обмеженнями, а навчання тепер не зараховується).

Тож отримати пенсію у 60 років можуть лише ті українці, які трудилися протягом свого життя в легальному секторі економіки, заробивши необхідний стаж. Якщо ж праця людини знаходилася у "тіні", такий стаж їй не зарахують.

Тим більше, що, починаючи з 2018 року, вимоги до стажу увесь час посилюються.

До 2018 року для виходу на пенсію потрібно було мати лише 15 років стажу, що не так вже й багато. Але через чергову пенсійну реформу, він одразу виріс на десять років – ті, хто тоді досягли пенсійного віку, повиннні були мати вже не менше 25 років стажу.

Відтоді відбувається щорічне збільшення страхового стажу, необхідного для отримання пенсії за віком. Людям, які досягли пенсійного віку в період з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року, потрібен був стаж 26 років, с 1 січня по 31 грудня 2020 року - 27 років.

Тим, хто за віком має право вийти на пенсію у 2021 року, знадобиться страховий стаж не менше 28 років.

І в подальшому зростання необхідного страхового стажу продовжиться:

з 1 січня по 31 грудня 2022 року - не менше 29 років;

з 1 січня по 31 грудня 2023 року - не менше 30 років;

з 1 січня по 31 грудня 2024 року - не менше 31 року;

з 1 січня по 31 грудня 2025 року — не менше 32 років;

з 1 січня по 31 грудня 2026 року — не менше 33 років;

з 1 січня по 31 грудня 2027 року — не менше 34 років.

І нарешті з 1 січня 2028 року розмір необхідного стажу сягне не менше 35 років і після цього вже зростати не буде (якщо не буде прийнято новий закон).

У 2028-му 60 років виповниться тим, хто народився у 1968 році. Цім людям зарахують навчання в училищі чи інституті, службу у Збройних силах СРСР (якщо це мало місце), працю за трудовою книжкою до 2004 року та щорічні страхові внески (навіть без праці), починаючи з 2004 року.

Збільшення пенсійного віку за замовчуванням

Втім, для багатьох людей це – недосяжна мета, адже у "лихі 90-ті" працювати легально вдавалося далеко не всім. Та й зараз з легальним працевлаштуванням не все гаразд, оскільки "тіньова" економіка в Україні складає близько 50%.

Втім, для тих, в кого через неформальну зайнятість утворилася у стажі "дірка", вихід є - працювати довший час.

Якщо у 60 років стажу для отримання права на пенсію не вистачає, доведеться працювати на рік, на два, на три більше.

При цьому по досягненні 63 років, вимога щодо стажу суттєво зменшуються.

Зокрема, тим, кому виповнюється 63 у 2021 році, щоб отримати пенсію, достатньо мати страховий стаж від 18 до 28 років.

Втім, найближчими роками цей показник теж буде зростати щороку на один рік:

з 1 січня по 31 грудня 2022 року — від 19 до 29 років;

з 1 січня по 31 грудня 2023 року — від 20 до 30 років;

з 1 січня по 31 грудня 2024 року — від 21 до 31 року;

з 1 січня по 31 грудня 2025 року — від 22 до 32 років;

з 1 січня по 31 грудня 2026 року — від 23 до 33 років;

з 1 січня по 31 грудня 2027 року — від 24 до 34 років.

І, нарешті, починаючи з 1 січня 2028 року і в подальшому стаж, необхідний для виходу на пенсію в 63 роки, становитиме не менш 25 років (знов таки, якщо не будуть прийняті законодавчі зміни).

Якщо і в 63 роки не набереться необхідного стажу, доведеться працювати до 65 років, коли вимоги до стажу стають ще нижчими.

Як це працює? Припустимо, людині виповнюється 60 років в нинішньому році, але у неї в наявності лише 13 років страхового стажу. Як ми знаємо, мінімальний стаж для виходу на пенсію у цьому віці у 2021 році складає 28 років. Тож, отримувати пенсію ця людина не зможе - доведеться попрацювати ще три роки.

Настав 2024 рік. Нашому працівникові виповнилося 63, його стаж (ми вважаємо, що весь цей час він офіційно працював і сплачував соціальні внески) зріс до 16 років. Проте за законом у 2024 році стаж, необхідний для виходу на пенсію в 63 роки, складе не менше 21 року. Знову мало. Тож доведеться працювати ще два роки.

2026 рік. За цей час страховий стаж нашого працівника досяг уже поважної цифри - 18 років. В той же час вимоги до необхідного стажу знову знизилися і складають 15 років. Нарешті можна зітхнути з полегшенням і відправитися на тепер уже цілком заслужений відпочинок.

Таким чином, попри декларації влади про те, що пенсійний вік для українців не збільшився, він, по факту, для багатьох таки збільшився до 63-65 років.

Купую стаж, дорого

До речі, законодавці залишили людям, які не досягли належного для пенсії страхового стажу (або хочуть збільшити той, що у них є, щоб отримати більшу пенсію), альтернативну можливість.

Закон дозволяє "докупити" потрібний стаж. Вартість одного року обчислюється, як подвоєний мінімальний страховий внесок (це внесок, який сплачує людина, яка отримує мінімальну зарплату) на момент укладення договору. Тобто законодавці виходили з того, що люди, які працюють у "тіньовому" секторі економіки, заробляють принаймні вдвічі більше мінімальної зарплати.

Мінімальний страховий внесок складає 22% від мінімальної зарплати. Наразі мінімальна зарплата в Україні - 6000 гривень. Відтак мінімальний місячний страховий внесок дорівнює 1320 гривень.

Таким чином, річний страховий внесок, необхідний для того, щоб "докупити" рік стажу, на даний момент складає 31 680 гривень.

Звичайно, пропорційно до зростання "мінімалки" буде збільшуватися і вартість "докупівлі" стажу.

Також закон передбачає, що людина може вийти на пенсію пізніше, ніж у 60 років, не тільки через те, що їй не вистачає стажу, але й тому, що вона просто хоче продовжувати свою трудову діяльність і може поки що обійтися без пенсії.

Закон передбачає для цього матеріальні стимули. Якщо людина, досягла пенсійного віку і має необхідний для пенсії стаж, але висловлює бажання відкласти отримання пенсії, то за кожен повний відпрацьований місяць, після того, в якому їй виповнилося 60 років, вона згодом отримає добавку до пенсії в розмірі 0,5% від її основного розміру. Це, якщо пенсію відкладено менше, ніж на 60 місяців (5 років). А, якщо людина після досягнення пенсійного віку пропрацювала без пенсії від 60 місяців, добавка до пенсії складе 0,75% за кожен відпрацьований місяць.

Розглянемо приклад. Працівникові виповнилося 60 років в квітні нинішнього року, він має необхідний стаж і право на пенсію в розмірі, наприклад, 3000 гривень. Але він вирішує відкласти нарахування пенсії і попрацювати без неї до наступного року. Отже на початку 2022 року у цієї людини буде 8 місяців додаткового стажу (з травня по грудень), протягом яких вона не отримувала пенсію. Відповідно, в січні наступного року їй нарахують пенсію, яка буде на 4% більша, ніж та, яку вона могла отримувати з квітня. Тобто добавка до пенсії складе 120 гривень, а загальна пенсія – 3120 гривень.

А, якщо ця людина вирішить працювати без пенсії повних 60 місяців (5 років) - до кінця квітня 2026 року, то надбавка складе вже по 0,75% за кожен місяць. Тоді в травні 2026 року цій людині додадуть до пенсії вже 60%, що в грошах складе 1200 гривень. Тоді загальний розмір пенсії буде 4200 гривень.

Хоча реальні цифри будуть, скоріше за все, ще більшими, адже кожного року в Україні передбачена індексація пенсій (яка залежить від декількох факторів, тому її неможна розрахувати заздалегідь). Втім, ці приклади мають продемонструвати принцип, за яким відбувається збільшення розмірів пенсій.

При цьому не будемо забувати, що найближчим часом українська влада планує впровадити другий – накопичувальний рівень пенсійної системи, що, принаймні в теорії, забезпечить українцям більш гідні пенсійні виплати.

Читайте також

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств