RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія повинна або піти з Криму, або знайти воду. Вгадайте, що вони виберуть - Борис Бабін

В Росії шукають способи, як забезпечити Крим водою. Поки що мирні

В Росії шукають способи, як забезпечити Крим водою. Поки що мирні Борис Бабін Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Український уряд готується створити нове державне агентство на основі Держрибагентства, яке співпрацює з РФ. Планується передача цій структурі повноважень нинішнього Держводагентства України, і це створює ризики того, що по Північно-Кримському каналу відновлять подачу води в окупований Крим. У разі такого розвитку подій, Україна сама сприятиме мілітаризації півострова, що становить загрозу її існуванню.

Такі думки висловив "Апострофу" колишній постійний представник президента України в АР Крим, а також експерт (ad hoc) ОБСЄ БОРИС БАБІН.

- У своєму пості в Facebook ви написали про створення "ручного", як ви назвали, органу, сформованого з Держводагенства і Держрибагенства. За вашими словами, проблема полягає в тому, що під контролем рибагентства опиниться Північно-Кримський канал. Могли б ви прокоментувати це?

- Я вважаю, що створення цього органу несе ризики в різних сферах, в тому числі і щодо подачі води до Криму. По-перше, незрозуміло для чого водне господарство передають під юрисдикцію Держагентства з рибальства. Це абсолютно різні сфери діяльності, управління та господарювання. І тут раптово, без жодних істотних обговорень схвалюється рішення про об'єднання цих агентств - саме під час гострої зовнішньополітичної кризи.

Чому раптово? Тому що зараз після скандального звільнення голови Держрибагентства - триває конкурс на заміщення посади. Ясно, що ніхто не проводитиме конкурс на керівника, якщо орган збираються ліквідувати. А тут конкурс був уже на фінальному етапі, уряд відібрав п'ять претендентів - і тут раптово ліквідують саме Держрибагентство. Це перший доведений факт.

Другий доведений факт - це постійна співпраця Держрибагентства з Росією. Вони щорічно спілкуються з РФ з приводу квот на ловлю риби в Азовському морі, постійно лобіюють необхідність співпраці з Росією в цьому питанні. Є відповідні докази, численні листування, навіть судові справи, де вони захищають свою позицію. Тобто, доведеним фактом є і те, що Держрибагентство виступає за постійну співпрацю з Російською Федерацією в питанні Азова.

А тепер давайте замислимося. Припустимо, ми орган, який виступає за співпрацю з Росією. У цей час Росія блокує Азовське море і висуває вимогу відновити подачу води до Криму. І до такого органу кулуарно, терміново передають Північно-Кримський канал. Це все факти. З цих фактів випливають лише найочевидніші висновки.

- Ви правильно згадали про зовнішньополітичну напругу. На вашу думку, чи могла подача води в Крим стати однією з тем для обговорення під час зустрічі радників лідерів країн-учасників Нормандського формату 19 квітня?

- Росія ніколи не обговорюватиме питання Криму під час "Мінська". А формат зустрічі радників і всі інші переговори в форматі "Мінська" - це, з точки зору юриста, переливання з пустого в порожнє. І в цьому процесі Росія ніколи не підніме "кримське питання". Щоби ви розуміли, коли Україна вимовляє слово "Крим", вони встають і виходять.

Вони висувають нам вимоги іншим чином - через пропаганду, через дипломатичні заяви. І в останній заяві окупаційної адміністрації, яка з'явилася вранці 20 квітня, вони сповіщають про направлення у власний слідчий комітет кримінального провадження по так званому "водному геноциду, апартеїду" або щось в такому дусі. Тут є дуже цікава обставина - раніше коло підозрюваних було стандартним: Джемілєв, Чубаров, Іслямов і трохи Порошенко, так би мовити. А ось сьогодні вони заявляють, що підозрюваними будуть пан Леонід Кравчук і пан Бабин, ваш покірний слуга. Тому що Кравчук - голова ТКГ, а Бабин багато говорить про Держрибагентство, про зраду і так далі. І ось тепер просте запитання - кому хочуть заткнути рота росіяни? У мене немає манії величі, але можливо те, що я говорю про Держрибагентство дуже неприємно комусь чути - і в Києві, і в Москві, і в Сімферополі.

- Ну, коли ж нас лякали їхні кримінальні справи?

- Я анітрохи не засмучуюсь з цього приводу. Цим кримінальним провадженням вони самі себе викривають щодо діяльності рибагентства.

Взагалі, такі кримінальні справи застосовують для політичного тиску. А держчиновники у нас дуже полохливі. Сидить якийсь клерк в Кабміні і каже - ось проти Кравчука порушили, а я не хочу, щоб проти мене порушували, у мене тітонька на Соловках живе, може я щось зроблю для них. Така тактика працює.

- Читав думку одного з військових експертів, мовляв зараз на півдні України росіяни створюють можливість для прориву і захоплення Північно-Кримського каналу. Що ви можете сказати з цього приводу?

- Я б залишив такі питання військовим. Але можу сказати, що зараз розгорається потужний скандал через те, що керівництво херсонської територіальної оборони пов'язано з, м'яко кажучи, проросійськими політичними силами. Місцеві активісти доводять, що люди, які спочатку брали участь в протестах перед посольством США в Києві, тепер стверджують, що захищатимуть Україну в Херсоні.

Також нагадаю, що в 2014 році в Криму 70% співробітників СБУ зрадили присязі. Не знаю, скільки з них на той момент вже сиділи на зарплаті у ФСБ. Виникає питання - що у нас буде на Херсонщині? ЗМІ повідомили, що у нинішнього глави Служби безпеки України в АРК знайшли якусь "спеціальну" освіту, яку він отримав в Росії, але приховав. Все це змушує задуматися.

- З політичної точки зору, є зараз сенс для Росії брати штурмом Північно-Кримський канал?

- В агресії немає політики. Коли починається агресія - це вже війна. Але є інший вимір - суто економічний, фінансовий.

У Криму - водна криза. Російська Федерація не має шляхів для її вирішення. Єдиний шлях, яким можна призупинити цю кризу - провести демілітаризацію півострова і повернути з Криму в Росію сотні тисяч російських колоністів - зайвих користувачів води. Цього Росія не робитиме. Але ніяких додаткових джерел водопостачання на півострові Росія винайти не може - і вони це розуміють. Всі заходи, до яких вони вдавалися, або не привели до результату, або заздалегідь були фейковими.

Тому існує аксіома - в Криму зараз водна криза, яку окупанти подолати не в змозі. Вони можуть або деокупувати півострів, або ж знайти десь воду. Вгадайте, що вони виберуть.

- Тобто, штурм Північно-Кримського каналу для них є цілком виправданим?

- Я і близько не кажу про штурм. Щоби не звинувачували ніби я щось провокую. Повторюю ще раз, Росія не здатна вирішити водну кризу в Криму. Вона повинна або деокупувати Крим, або десь знайти воду. Крапка.

- А якщо під прикриттям "ручної" організації, про яку йшлося вище, відновиться подача води в Крим, чи це сприятиме деескалації на кордоні?

- Тактично - можливо, стратегічно - ні. Стратегічна мета Росії полягає в знищенні української державності. Якщо вони відкладуть ці плани на півроку-рік, вони все одно від них не відмовляться.

Але подаючи воду в Крим, ми забезпечимо розвиток мілітаризації півострова як бази, з якої в подальшому буде ще легше спробувати знищити Українську державу. Тобто, подаючи воду в Крим, ми фактично самі даємо агресору в руки зброю.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу