RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Онлайн або до церкви: як проходити­муть богослужіння у Вербну неділю і на Великдень

Коронавірус знову вносить свої корективи

Пасхальне богослужіння Двері церкви Фото: УНІАН

Святкування Вербної неділі та Великодня рік тому було досить оригінальним. Через жорсткий локдаун більшість віруючих не могли традиційно піти до церкви на службу, а замість цього святили паски онлайн в ході прямої трансляції по телевізору. В 2021 році релігійні свята також ризикують пройти в умовах карантинних обмежень. Як будемо святкувати - дізнавався "Апостроф".

Знову онлайн?

Раніше такий варіант дійсно не виключали в МОЗ. Як відомо, станом на 23 квітня у "червоній" карантинній зоні знаходиться 12 областей і місто Київ. Для них діють жорсткі обмежувальні заходи, які також стосуються відвідування храмів і церков. Наприклад, не більше 1 людини на 10 кв. м площі приміщення.

Читайте: Страсний тиждень і Великдень 2021: як будуть працювати найпопулярніші храми України

Однак головний санітарний лікар України Віктор Ляшко розуміє, що у Вербну неділю, 25 квітня, і на Великдень, 2 травня, кількість бажаючих піти храм буде значно більша. За його словами, влада веде переговори з релігійними організаціями, щоб напрацювати оптимальне і компромісне рішення.

"Зараз нам потрібно досягти компромісу: у нас діють обмеження - одна людина на певну кількість квадратних метрів - і спробуйте когось не пустити на Великдень до храму. Питання в тому, як це правильно все організувати. Тому ми хочемо, щоб хтось був в храмі, але з дотриманням усіх обмежень, а хтось повинен залишитися зовні. Плюс можливий формат Пасхи онлайн, який був минулого року", - сказав Ляшко, зазначивши, що закривати храми на Великдень влада поки не планує.

Не виключав введення особливого режиму на час релігійних свят і глава МОЗ Максим Степанов. Міністр зазначив, що британський і південноафриканський штами коронавірусу, які зараз поширюються по країні, "занадто агресивні", а перебіг хвороби дуже важкий, тому варто себе поберегти. Крім того, він заявив, що через 3-4 тижні після Великодня і травневих свят в Україні може виникнути новий спалах COVID-19.

"Для нас важливо, щоб виконувалися ті обмеження, які є. Звичайно, буде особливий режим, ми будемо просити, звертатися до громадян, щоб вже почали обмежувати контакти по можливості, трималися подалі від великих скупчень людей", - заявив Степанов.

"У будь-якому разі ще після Пасхи, за 3-4 тижні, ми чекаємо зростання кількості хворих. Я зараз не можу сказати, до якої міри буде це зростання. Треба буде подивитися, як пройдуть свята. Там же не просто Великдень, а низка свят, з 1 травня по 10 травня - це супроводжується мобільністю населення. З точки зору епідеміології це додасть захворюваності", - трохи пізніше додав міністр.

Однак вже 19 квітня Степанов повідомив, що на травневі та великодні свята національний карантин буде таким же, що й зараз, і жодного посилення обмежень або особливих періодів не буде. Він пояснив, що в "червоних" зонах людям доведеться дотримуватися встановлених правил, а отже, богослужіння на Вербну неділю в храмах буде з обмеженою кількістю віруючих.

А ось до Великодня деякі області можуть вийти з "червоної зони", це стосується і міста Києва, де локдаун попередньо діятиме до 30 квітня. В областях "зеленої" і "жовтої" зони великодні богослужіння відбуватимуться з дозволом для віруючих відвідати церкви та храми.

Церкви готові до будь-якого варіанту

Торішні великодні богослужіння дійсно проводилися у досить незвичайних умовах не тільки в Україні, але і по всьому світу. На жаль, пандемія не відступила і в цьому році. Тож найбільші українські церкви це розуміють, тому й самі не виключають проведення богослужіння за торішнім сценарієм.

В Українській греко-католицькій церкві поки нічого не знають про можливі консультації з владою. Однак стверджують, що будуть діяти відповідно до вимог влади і виходячи з пандемічної ситуації в тому чи іншому регіоні.

"Поки ми не бачимо чіткого бачення як це буде, тому що ситуація в різних містах відрізняється. Так, є загальні правила - обов'язкові маски і дотримання дистанції, але конкретно в кожній окремій єпархії, митрополії прийматимуть рішення індивідуально, залежно від конкретних епідеміологічних показників на місцях", - розповів в коментарі "Апострофу" керівник департаменту інформації Української греко-католицької церкви, протоієрей Ігор Яців.

За його словами, не виключається навіть варіант повного закриття церков, якщо в якомусь певному регіоні будуть встановлені відповідні жорсткі обмеження. При цьому, якщо віруючим дійсно заборонять приходити на богослужіння, або їх кількість буде обмежена, УГКЦ організовуватиме онлайн-трансляцію: "Якщо люди не зможуть прийти до церкви, то церква прийде до людей", - повідомив Яців.

У Православній церкві України також будуть дотримуватися загальнонаціональних рекомендацій. Ймовірно пасхальне богослужіння буде проводиться за прикладом минулого року, коли в країні був всеукраїнський локадун.

Великоднє богослужінняФото: УНІАН

"У минулому році ми вже святкували Великдень в особливих умовах. Буде приблизно так, як у минулому році, з поправкою на поточну ситуацію станом на цей час", - повідомив спікер ПЦУ архієпископ Євстратій Зоря.

Також ПЦУ організовує онлайн-богослужіння для парафіян.

В УПЦ підтвердили, що очікують консультацій з владою щодо того, як будуть проводитися великодні богослужіння в умовах пандемії. У коментарі "Апострофу" глава Інформаційно-просвітницького відділу Української Православної Церкви митрополит Климент зазначив, що досвід проведення богослужінь при жорстких обмеженнях вже є, тому в цьому році створити необхідні безпечні умови для прихожан буде набагато легше.

"У цьому році ми вже маємо певний досвід, і нас чекає ще низка консультацій з представниками влади. Звичайно, думаю, що минулорічні заходи при святкуванні Пасхи будуть введені і в цьому році. Це і дотримання дистанції, і звукова трансляція у дворі храму, щоб віруючі могли розміщуватися на свіжому повітрі, і маски, і антисептики. Ми також дезінфікуємо ікони і святині, до яких прикладаються віруючі люди. Крім того, ті люди, які з певних причин не зможуть відвідати богослужіння в таких умовах, зможуть подивитися трансляцію пасхального богослужіння на центральних телеканалах України", - розповів митрополит.

Климент підкреслив, що питання з проведенням богослужінь в кожному регіоні враховуватиме місцеву епідемічну ситуацію.

"У кожному регіоні, відповідно до наявної проблематики, будемо вирішувати ці питання окремо, так, щоб це не призвело до якихось конфліктів між представниками влади і віруючими. На прикладі статистики минулого року можемо говорити, що Вербна неділя і Великдень не вплинули на зростання поширення коронавірусної інфекції в Україні. Я думаю, що в цьому році такого теж не трапиться", - додав він.

Медики попереджають

Цього року святкування Великодня припадає на 2 травня, коли українці святкують і так звані "травневі свята". Це означає, що люди на тривалі вихідні будуть роз'їжджатися по домівках, збиратися сім'ями, з друзями, а віруючі підуть до храмів святити великодні кошики.

Дезінфекція ікониФото: УНІАН

Епідеміолог Людмила Мухарська зазначає, що це може збільшити ризик поширення коронавірусу в Україні. У коментарі "Апострофу" медик пояснила, що зараз по країні "ходить" два мутованих штами вірусу - "британський" і "південноафриканський", які є більш заразними

"Циркуляція цих вірусів несе велику небезпеку, ніж їх попередник. Мутовані штами більш заразні і набагато швидше поширюються серед людей", - каже епідеміолог.

Таким чином, великі скупчення людей, особливо в закритих приміщеннях, стають більш небезпечними. Тому краще, якщо богослужіння будуть проводитися на відкритому повітрі, але і тут потрібно дотримуватися певних правил.

"Бажано, щоб взагалі не було ніяких контактів в цей період. Але якщо ви вже йдете на богослужіння до храму, необхідно дотримуватися необхідних протиепідемічних заходів. Найкраще проводити такі заходи на свіжому повітрі, обов'язково бути в масках, тому що і там не завжди виходить дотримуватися дистанції, і мати антисептики. І відповідальність за дотримання всіх норм повинні лежати як на церквах, так і на самих людях. Кожна людина повинна для себе визначити ризик можливого інфікування. Тим паче, якщо це літня людина, або з хронічними захворюваннями, для яких небезпечний ковід. Іншим теж варто подумати, якщо вдома є літні батьки, то вони можуть принести вірус додому з богослужінь і заразити їх", - зазначила Людмила Мухарська.

З такою думкою погоджується і лікар-інфекціоніст Сергій Крамарєв. За його словами, не варто ризикувати здоров'ям своїх близьких. Тим паче, що на момент сімейних посиденьок за столом хтось із присутніх може не знати, що в його організмі присутній вірус. А ймовірність передачі вірусу на застілля дуже велика.

"Молодим, особливо тим, хто не хворів на коронавірус, не рекомендується ходити до батьків. Справа в тому, що людина стає заразною не тоді, коли з'явилися перші симптоми, а тоді, коли вона заразилася вірусом. І людина може не знати, що захворіла, але заражати інших. Може заразити батьків, і результат цього може бути дуже сумним", - сказав він в коментарі "Апострофу".

Щоб зменшити ймовірність поширення вірусу, на думку інфекціоніста, в тих областях, де спостерігається складна епідемічна ситуація, все ж варто було б продовжити локдаун на час травневих свят та Великодня.

"З огляду на недисциплінованість наших людей, які не так вже й хочуть дотримуватися всіх цих обмежень, я б все-таки продовжив локдаун на травневі свята. Але все буде вирішувати місцева влада", - зазначив Крамарєв.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні