RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гроза небес: в Україні створюється потужна зенітна система

КБ "Південне" пропонує українську альтернативу американським ЗРК

КБ "Південне" пропонує українську альтернативу американським ЗРК Візуалізація зенітної ракети ЗРС "Кільчень" Фото: КБ Південне

Конструкторське бюро "Південне" розробляє нову зенітну ракетну систему "Кільчень". Вона була презентована під час програми Security Talks на Апостроф TV з Валентином Бадраком. ЗРС "Кільчень" має високоманеврену ракету, яка забезпечує дальність ураження понад 200 кілометрів. Створення ЗРС "Кільчень" ведеться виключно українськими підприємствами та може обійтися значно дешевше закупівель американського зенітного ракетного комплексу "Patriot". Про основні тактико-технічні характеристики вітчизняної ЗРС розповідають її розробники.

Олександр Кушнарьов, в.о. Генерального директора ДП "Конструкторське бюро" Південне "ім. М.К. Янгеля"

Зенітна ракетна система, що пропонується Збройним силам України - це новітня розробка, сучасна система, яка забезпечує багато з того, що зараз потрібно Україні. На жаль, українське небо зараз захищене слабо - комплексами С-300, які вже морально та фізично застаріли.

Пропонована система є багатоканальною. Вона має високоманеврену ракету, яке забезпечує ураження багатьох повітряних цілей на відстані понад 200 кілометрів. Комплекс універсальний: він може діяти проти аеродинамічних цілей - літаків радіолокаційної розвідки, високошвидкісних та високоманеврових винищувачів, а також проти крилатих, авіаційних та балістичних ракет. Розробка системи здійснюється шляхом кооперації цілого ряду українських підприємств. Сьогодні ми вже маємо дуже хороший заділ, який дозволяє створити цей виріб в дуже короткі терміни. Його сучасність досягається завдяки мережецентричному принципу управління, використанню "мерехтливих" командних пунктів, мультірадарної обробки інформації, використанню активної радіолокаційної головки самонаведення міліметрового діапазону. Це дозволяє вражати цілі, які не можуть протидіяти комплексу шляхом постановки перешкод. Радіолокатори різних діапазонів - X-діапазону, C-діапазону, S-діапазону - всі вони спираються на сьогоднішні напрацювання підприємств оборонного комплексу України. Система має дуже перспективну експортну складову, здатну серйозно завантажити підприємства українського ОПК, а також забезпечити надходження в бюджет України у вигляді податків.

Пускова установка ЗРС "Кільчень"Фото: КБ Південне

Зазначимо, що вартість розробки зенітної ракетної системи "Кільчень" складатиме третю або четверту частину від вартості закупівлі всім відомого американського комплексу "Patriot". При цьому, якщо на шальку терезів з одного боку покласти вартість комплексу Patriot, а з іншого боку - можливості 5-6 комплексів нашої зенітної ракетної системи, то ці 6 комплексів здатні забезпечити кругову або секторну оборону. При секторній обороні ми можемо прикрити від 250 до 500 км кордону України.

На розробку цього комплексу, звичайно ж, потрібен час. На жаль, рішення у нас приймаються дуже повільно. Більше 2 років тому ми надали Міністерству оборони відповідні пропозиції. Вони були розглянуті, ухвалене позитивне рішення. На жаль, до сьогоднішнього дня роботи ще не почалися.

Валерій Перьков, начальник групи проектного відділу ДП "Конструкторське бюро" Південне "ім. М.К. Янгеля"

Мобільна зенітна ракетна система на базі зенітних ракетних комплексів середньої дальності, яка пропонується Державним підприємством КБ "Південне", є абсолютно новою розробкою, яка за своїми тактико-технічними характеристиками не поступається кращим світовим зразкам, а за багатьма показниками навіть перевершує їх. Вона зможе вести ефективну боротьбу з існуючими та перспективними засобами повітряного нападу, включаючи ті, які використовують технології "СТЕЛС", незалежно від пори року та часу доби, а також в умовах інтенсивної радіоелектронної протидії супротивника.

До складу системи входять до шести одиниць зенітних ракетних комплексів, здатних вражати маневруючі аеродинамічні цілі на дальності до 280 км, а також обстрілювати одночасно до 12 цілей, 6 з яких можуть бути балістичними (або до 16 аеродинамічних цілей), з одночасним наведенням до двох зенітних керованих ракет на кожну аеродинамічну повітряну ціль і до чотирьох ракет на кожну балістичну ціль.

ЗРС "Кільчень" здатна знищити аеродинамічну ціль на відстані до 280 кмФото: КБ Південне

Розробка зенітної ракетної системи ведеться відповідно до вимог стандартів NATO з використанням сучасних технологій і принципів бойового управління, серед яких, наприклад, мережецентричний принцип управління системою та мультірадарна обробка радіолокаційної інформації. Все це робить її актуальною, як мінімум, на двадцятирічну перспективу, а з урахуванням подальшої модернізації - навіть на більший термін.

У проекті беруть участь понад 30 підприємств і наукових установ, розташованих в 10 областях України. Вся українська кооперація співвиконавців готова до негайного виконання відповідної дослідно-конструкторської роботи.

Костянтин Корнєєв, начальник відділення розробки, випробувань та експлуатації засобів автоматизації та забезпечення наземних і мобільних ракетних комплексів ДП "Конструкторське бюро" Південне "ім. М.К. Янгеля"

Наша ЗРС - це розробка нового покоління. Мультірадарна обробка, мережецентричний і датацентричний принципи управління з використанням технологій машинного самонавчання, хмарного обчислення і сервіс-орієнтованої архітектури - це все змінює характер війни - і все це втілено в наших розробках.

Завдяки цьому ми отримуємо систему "Перевертень", тобто можливість швидкої реконфігурації системи, яка не має постійної структури, бойовий порядок якої постійно змінюється. Її серце і командні пункти, недосяжні для противника, тому що таких сердець у неї кілька і частина з них знаходяться в віртуальних структурах, хмарах. Таку автоматизовану систему бойового управління майже неможливо знищити звичайною летальною зброєю.

Для розробки та відпрацювання таких принципів управління системою і контуром наведення ЗРК ми вже створили моделюючий комплекс. Саме він реалізує технологію "електронних пусків". Це дозволяє істотно знизити обсяг натурних випробувань, зменшити кількість фактичних пусків ЗУР (зенітної керованої ракети) і, як наслідок, - зменшити тривалість та вартість розробки.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто