RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми ризикуємо кожен раз при виписуванні лікарняних - сімейна лікарка

Дарина Дмитрієвська про користь електронних лікарняних

Дарина Дмитрієвська про користь електронних лікарняних Дарина Дмітрієвська Фото: facebook.com/doctordarina

В Україні продовжується робота над впровадженням електронних лікарняних. Цю ініціативу мали б запустити ще до пандемії коронавірусу, що суттєво полегшило б роботу лікарям. Бо ті, хто за останній рік стикався з процедурою оформлення лікарняного, знають, скільки часу лікарі витрачають на виписування необхідних документів. Це – час, який вони могли б присвятити догляду за хворими, не кажучи вже й про без того наднормову завантаженість медиків. У чому переваги електронних лікарняних і чому лікарі неохоче займаються відкриттям паперових лікарняних - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла сімейна лікарка, співзасновниця ГО "Медичні Лідери" ДАРИНА ДМИТРІЄВСЬКА.

- МОЗ продовжує роботу із впровадження електронних лікарняних. На вашу думку, їх буде легше отримати хворому на ковід? Чи для ковідних хворих нічого не зміниться?

- Взагалі тема з електронними лікарняними актуальна вже давно. Ще до ковіду про це говорилося і ця програма мала бути запущена. Все ж таки, ці паперові лікарняні, які в нас існують багато десятиліть, мають багато мінусів, бюрократичну складову. Навіть за якоїсь маленької описки людина мала повністю змінювати лікарняний. Тому електронні лікарняні вже давним-давно актуальні.

- Конкретно з хворими на ковід це має зв'язок?

- Не зовсім. Ще в минулому році МОЗ дозволило хворим на ковід відкривати лікарняні дистанційно. Тобто це звичайний лікарняний, але через дистанційну консультацію, щоб людина зайвий раз не ходила та не заражала інших. Насправді немає великої різниці – чи це буде електронний лікарняний, чи паперовий. Інша справа - як це буде реалізовано. Саме робота з електронними лікарняними та Фондом соціального страхування.

- Коли я хворіла на ковід, мені не потрібен був лікарняний - а сімейна лікарка зітхнула з полегшенням. Тоді я не стала питати, у чому полягає складність з таким лікарняним. Можливо, ви можете це пояснити?

- Це не пов’язано з ковідом. Взагалі відкриття лікарняного завжди пов’язано з виписуванням великої кількості документів. В принципі, мають підписуватися згоди пацієнтом на живому прийомі, має оформлюватися картка, огляд тощо. Коли пацієнтів не дуже багато, як було раніше, - хоча нам тоді здавалося, що навантаження є великим – то це було трохи легше. Це елементарно час лікаря на те, щоб просто щось виписувати. А зараз у нас величезне навантаження, хворих дуже багато. Відповідно, кожен лікарняний – це ціла пачка документів, які треба виписати. Це ускладнює роботу.

До того ж, дистанційно є ризик десь неправильно написати якусь букву. Ви не на прийомі, ви не контролюєте це, не пишете заяву. При такому навантажені, коли мозок постійно зайнятий, лікар має ризик зробити елементарну людську помилку. Доведеться це переписувати та робити ще більше документальної роботи. Тому оформлення документів завжди додає лікарю роботи.

Читайте також

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця

Демобілізація точно буде у двох випадках - голова Ради резервістів ЗСУ

Голова резервістів у ЗСУ Іван Тимочко розповів, яка демобілізація можлива в Україні та що робити з бронюванням

Новини партнерів