RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

СтепанOFF: чи відправлять главу МОЗ після свят

Питання відставки Максима Степанова вже давно висить у повітрі

Питання відставки Максима Степанова вже давно висить у повітрі Максим Степанов Фото: УНІАН

Під міністром охорони здоров'я Максимом Степановим знову хитається крісло. У парламентській фракції "Голос" повідомили, що зібрали необхідні 150 підписів нардепів для ініціювання позачергового засідання ВР, на якому розглянуть питання відставки Степанова. І хоча спроби "піти" Степанова робляться не вперше, цього разу все може бути серйозно. Адже свої підписи за відставку міністра дали навіть у "Слузі народу". Крім того, постійні скандали, які супроводжують міністра і відвертий провал вакцинальної кампанії, роблять таку відставку цілком вірогідним результатом. Чи втримається Степанов у своєму кріслі - з'ясовував "Апостроф".

Токсичний міністр

З ідеєю відставки Степанова у фракції "Голос" носяться ще з минулого року. А влітку в парламенті навіть була зареєстрована постанова про звільнення міністра охорони здоров'я, однак глава МОЗ залишився у своєму кріслі.

Але тепер Степанову буде складніше повторити цей трюк: по-перше, за словами голови фракції "Голос" Ярослава Железняка, з 150 підписів за відставку міністра, 70 автографів належать "слугам", а по-друге, минулого літа у глави МОЗ ще не було таких вагомих "заслуг" як закупівля вакцин через фірму-прокладку, зрив термінів щодо постачання вакцин, низькі темпи прищепної кампанії.

"Причини для відставки Степанова очевидні для всіх, - каже "Апострофу" нардеп від "Голосу", член парламентського комітету з питань здоров'я нації Ольга Стефанишина. - Можна почати з першої закупівлі Степанова, коли були придбані костюми захисту для лікарів за ціною на 40% дорожче, ніж купували волонтери. Провалено кисневу терапію, тестування, а цієї весни ми практично без вакцин. Коли всі країни ще влітку минулого року домовлялися про вакцини, Степанов почав це робити в грудні. Якби ми ще влітку проголосували за його відставку, то зараз у нас були б мільйони вакцинованих людей".

"Степанов повинен не просто піти з посади, а піти до в'язниці, - додає "Апострофу" керівник Першого добровольчого мобільного госпіталю (ПДМГ) імені М. Пирогова Геннадій Друзенко. - На ньому "висять" смерті сотень людей, які померли від ковіду, а могли і не померти. Степанов безпосередньо причетний до нецільового використання коштів з коронавірусного фонду в минулому році, а в цьому році його головне смертоносне "досягнення" полягає в тому, що в Україні менше вакцинованих громадян, ніж де б то не було в Європі".

Дійсно, за неповний рік міністр став куди більш токсичним, а тому "пустити кров" МОЗ саме зараз, щоб знизити громадський тиск на владу, виглядає більш ніж логічно.

Жовта картка або вилучення

Втім, єдиної думки про те, чи повинен Степанов залишатися в своєму кріслі, влада схоже не має.

"З огляду на серію провальних обіцянок щодо плану вакцинації, я вважаю, що повинні бути якісь рішення, - заявляв глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. - Можливо, це буде просто попередження. Я не знаю, наскільки фатальним воно повинно бути, але я точно вважаю, що просто так переносити один, два, три, чотири (терміни вакцинації, - "Апостроф") і не нести за це ніякої відповідальності політичної... Тому що міністр - це політична фігура, це не менеджер... повинен нести політичну відповідальність".

Але на Банковій, схоже, прощатися зі Степановим не хочуть.

"Міністр охорони здоров'я працює. Відставка, якщо вона буде, будь-якого міністра або ще когось, буде відкрито виноситися на розгляд Верховної Ради, а вже там вже буде ухвалюватися рішення. Зараз про це мова не йде", - зазначив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Кирило Тимошенко (ліворуч) не хоче відставки СтепановаФото: Апостроф

Коні на переправі

Зрозуміти таку логіку можна: Степанов, звичайно, акумулював чимало негативу, і потрібно б показати українцям, що влада не залишить це просто так. Але, з іншого боку, чинного міністра потрібно кимось замінити. І, бажано замінити ефективним управлінцем. Але ким?

"Якщо навіть ставити питання про відставку, треба мати кандидатуру на цю посаду. Я припускаю, що в залі знайшлися б голоси за його (Степанова - "Апостроф") відставку, однак звільняти міністра без призначення іншої людини на його місце було б необачним", - пояснювала заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

З одного боку, міняти главу ключового міністерства в період пандемії - ризикований крок.

"Кого б не призначили, будь-який новий міністр, який прийде, буде вникати в те, що відбувається. А це ще час, протягом якого відбуватимуться процеси дезорганізації", - зазначає епідеміолог Олексій Галімський, коментуючи ситуацію "Апострофу".

"Коли прийде новий міністр, йому потрібно буде не менше півроку, щоб увійти в курс справ, налагодити роботу в міністерстві, поставити кадри, яким він довіряє. Під час пандемії, напевно, це не зовсім правильно. Провалив роботу уряд в цілому. Потрібно ставити питання про відставку уряду на чолі з Шмигалем. Тоді це було б коректно. А відставка одного міністра нічого не вирішить", - додає "Апострофу" екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій.

Але з іншого боку, залишити все як є теж не можна.

"Якщо влада вважає, що кращий міністр той, хто поставив країну на останнє місце в Європі по вакцинації, то в такому разі вже депутатам потрібно скласти мандати через профнепридатність", - запевняє Геннадій Друзенко.

А якщо Ляшко...

За словами Арахамії, "на радарах" нардепів кандидатура чинного Головного санлікаря України Віктора Ляшка. Але чи так принципово Ляшко відрізняється від Степанова?

"Це буде жахлива ситуація з професійної точки зору, - каже Олег Мусій. - Ляшко - це людина, яка навіть не виконала рішення РНБО про відновлення санепідслужби, займаючи пост Головного санітарного лікаря України. Відсутнє епідрозслідування, робота в осередку розповсюдження пандемії. Це його пряма вина. Але у Ляшка є покровитель - глава комітету Радуцький, який "кришує" і допомагає йому".

Ляшко не виконав рішення РНБО про відновлення санепідслужбиФото: Апостроф

За словами Олексія Галімського, рокіровка Степанов-Ляшко тільки посилить корупційні процеси в системі охорони здоров'я.

"Віктора Ляшко на посаду намагаються просунути ті сили, які розраховують, що з його приходом зміниться законодавство і замість розкрадання грантової допомоги по СНІДу і туберкульозу, яка закриється найближчим часом, адже у глобального фонду зараз політика поступового скорочення фінансування, можна буде "присмоктатися" до так званого "громадського здоров'я". Тобто до системи санітарно-епідеміологічного благополуччя. Так, в законопроекті 4142 замість функцій держави вводяться "оперативні функції громадського здоров'я", а до їх виконання можуть залучатися іноземні громадяни, організації, люди без громадянства. По суті справи , закладається фундамент для того, щоб весь сегмент санепідблагополуччя був зданий на аутсорсинг. За такою логікою можна розпустити і армію, щоб приватні військові компанії охороняли державний суверенітет. і Віктор Кирилович просуває цей законопроект", - говорить Галімський.

Давайте після свят

Де ж взяти нового міністра, враховуючи ті обставини, що кадрова політика завжди була слабким місцем "слуг". та й саме крісло глави МОЗ в розпал пандемії коронавірусу стає вкрай "незручним" місцем.

Конкретних прізвищ ініціатори відставки Степанова не називають.

"Потрібно оцінювати критеріями, а не прізвищами, - зазначає Ольга Стефанишина. - По-перше, людина повинна знати систему і мати досвід роботи або в міністерстві, або в Національній службі здоров'я або в обласних департаментах охорони здоров'я. Зараз дійсно немає часу, щоб вивчати систему . По-друге, це повинен бути ефективний менеджер, який здатний налаштувати процеси досить швидко".

"В Україні багато талановитих лікарів і медичних організаторів, які набагато кращі за Степанова, - додає Геннадій Друзенко. - Наприклад, можна звернути увагу на ті області, де ситуація з поширенням коронавірусу за весь рік карантину контрольована, і подивитися, хто керує там місцевими департаментами охорони здоров'я. Підходів багато".

Втім, у глави МОЗ є ще принаймні два тижні, щоб переконати нардепів його не звільняти. Адже попереду друга серія травневих свят, а на думку спікера ВР Дмитра Разумкова, до 18 травня народні обранці навряд чи зберуться на позачергове засідання парламенту.

Читайте також

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Новини партнерів